Saturday, 30 April 2016

Sayonara April...

assalamualaikum

Annyong haseyo

pheww,, April dah nak pergi. huaaa TT and yeah April is one of my favourite month in a year. sebab April adalah bulan yang mengingatkan masih ada orang yang ingat aku. walau jauh, walau tak rapat macam mana pun, bertahun renggang macam mana pun, mesti ada orang yang ingat tapi mesti malu2 nak wish lettew. *peghasaaan hahah terutama sekali family. they are always orang terawal wish birthday. arigatou desune.

tapi 160416 kali ini is the most favourite numbr, sebab sangat cantik number tu bagi aku. bagi akuu laah. bagi org lain its just a number. hahahh 

nak diringkaskan bulan April tahun ni terlalu banyak peristiwa. tersangat banyak, cuma tak tahu nak cerita yang mana satu. ada sweet ada sour ala2 ikan siakap masak tiga rasa gittew. 

the biggest event in my family was on 9th April 2016.where my brother got married. masa tu, perasaan aku macam kehilangan kekasih hati je huhuhu mestilah!! sebab he is my second boyfriend kat dunia ni. how time fly too fast till i cant feel through each moment with him. dialah abang dan dialah ketua keluarga slepas abah. baru je kut aku rasa dia ajar aku panjat palang penyidai baju masa aku 4 tahun. aku rasa baru je peristiwa dia tipu sudu yang kena layur dengan api tu tak panas dan buat parut kekal kat kaki aku. aku rasa dia baru je sepak perut aku sebab aku megadu dekat mak yang dia ada awek time tu aku baru darjah 3 hahaha.and the list goes on till now and forever. sebab hobi dia memang suka cari pasal dengan aku seperti contoh buat mak marah lepastu aku yang kena, kacau orang tengah makan dengan ambik makann org, tarik rambut dan campak biji rambutan kat aku. tapii, dia lah orang pertama yang tahu kalu aku ada masalah dekat kampus. dan everytime dia sedar perubahan aku, dia tak akan suruh aku senyap. he will keep asking why? who? what? how?. and lastly dia akan bagi pesanan padu kat aku. too much advice dari dia yang aku tahu abang aku ni seorang yang sayang adik dia. bila perangai aku berubah dia akan tanya "mana kau belaja cakap macamtu?' 'kau buat apa kat sana?'' ''kalau ada masalah bagitau'' ''kalau ada apa2 abang boleh tolong, bagitahu je''. and one week before he got his new big responsibility, i knew after this everything will slightly change. he will not be the same as before, he got new priority. by the time i knew this, i felt so lonely, aku rasa sangat sedih smpai aku tak selera makan, memnagis smpai aku rasa,  buat apa nak mengis dengan abang sendri? should be aku suka sbb abg ada org yang akn jaga.  

16 April is the spotlight of the month. honestly aku takut nak sampai ke tarikh tu. kalau boleh, masa tu stop sampai 15th April. apa yang aku takut pun tak tau, tapi aku harap sngt it will never happen hahaha. tapi Alhamdulillah, this year, Allah masih berikan aku nyawa, masih berikan aku tenaga, masih berikan orang2 skeliling untuk aku hargai dan aku takut selama aku hidup 20 tahun kat dunia ni, berapa bayk amal ibadat aku yang diterima? berapa bayak dosa yang aku lakukan setiap hari? adakah dengan pahala yang aku ada dpt jamin aku ke syurga nanti?.. Allahu. 

so yeah, 9th and 16th are the biggest event in this month. to make it short,. aku kena jadi matang dan terus kuat.aku kena buka mata yang mak abh dah berusia, abang dan kakak dah ada tanggungjawb sndri, aku tak boleh mengharapkan simpati apatah lagi nak perhatian lebih. aku kena jadi dewasa. redha ibu bapa adalah redha Allah. walau apa pun keputusan kau, kau masih dalam tanggungan mak abah. everyone in yr family have through their phases. and youll be soon. what you are now shows who you are in the future. have courage, be strong and believe. believe in no matter that happen in this life is what Allah has written for you. the path that you choose are the future that youll through. Allah always give His mercy and guidance, find it always to make sure you choose the right path. and most importantly, dont forget yr parents and family as yr backbone, you carry yr father's name everywhere, you carry a responsibility. dont forget who you are. think and act wisely. be a light (Nur) in your intellect ('Aqilah) like a sunlight (Shams) brighten the world.


Saturday, 2 April 2016

Love life

assalamualaikum ^^

rasanya dah lama aku tak menjiwang dekat blog sbb only precious moment and people je aku tulis kat sini, itu pun ada yg tertinggal hahah. so yeah harini nak menjiwang sekejap sebab ramai tanya soalan2 camni kat aku. haihh,. tau lah aku ni lonely sangat. huaaaa TT

basically aku bukanlah hijabster yang cantik lagi sejuk mata memandang. aku just budak sombong yang berhati keras lagi kayu bab bercinta. currently memang aku kayu lah bab2 camni lagi2 bila orang nak try2 ni, (menyampah siott laki camtu.) haa kalau dah namanya kayu tu memang aku rasa korang semua paham kut kalu aku takde boyfriend apatah lagi ada orang minat. #sistabah

aku hanyalah perempuan dengan dunia aku sendiri. dunia ceconet yang takde orang nak pandang pun dan aku pun tak nak pandang. and bagi aku miracle gilaa lah kalu ada orang minat aku tu hahaha. so just

me, myself & I, 
solo ride until I die

and annoying + weird thing happen bila orang tanya ;

1) Qilaa, lately ni ceriaa je muka, ada sapa2 ke? 
- mestilah dorang tanya camtu sbb aku ni bukan social sangat. dah la antisocial. so peliklah bagi orang bila nmpak aku happy je seminggu tu lagi2, bila tersengih2 tengok phone. haihh

*Deyyy,.habistu kau nak aku masam je ke tiap hari?. dah la muka sombong lagi poyo, dah la tak laku, sapa nak aku kalau masam je berpanjangan, takde nuuur gittew. #fliptudung
* tersengih2 depan phone je ada bf, aisehmannn,. pi la scroll chat wassep aku, haaa carilah nama lelaki yg terselit antara berpuluh2 group yang aku ada.. paling kurang pun nama aneh. tu pun kalu diri aku dah accept dia as bestfriend. tu pun sorang,. yang lain semua kat bawah skali chat list tu. adoiii,. (biase ler pompuan mmg payoh nak caya kalu org pompuan tu cakp takde bf. #nowadays #fliptudung)

2) Qila, cantiknya harini, nak pergi dating ehh
- soalan2 camni aku iyekan je, hahahaha

*hakikatnya dorang just usik dan aku rasa diorang buta,. kena pergi jumpa abe india optometry aku dia ni. serious case kut.

setakat ni takdelah soalan bnayak mana yang aku rasa lah sebb mostly soalan 1 tu. haihh. maybe aku jenis yang sombong dan serious. tetiba pulak aku happy gila berpanjangan tu memang ajaib kut bagi dorang. hahahah.

so if korang tanya dalam hati ni ada sesiapa ke? aku hanya boleh jawab blurry sebab aku sendiri dah lama lupa how to love and to be in love. im failed once and most of it i kept it secret. if i do confession tu pun masa aku form 3 hiks hahah (malu beb ingat balek, alaa budu nyee aku time tu) and that confession end up with i take back the confession and palau dia as friend till know hahahaha.

umur dah 20, range umur bila nafsu nak disayangi dan menyayangi tu tengah menggelegak lah kut sbb most of my friend either male/ female dah berpunya dan ada yang cuba nak try semua perempuan/lelaki kalu boleh. hahaha if we went out from that surrounding, you will see how weird those people are. but the question is,.

Is it you or them are weird right now? 

take a look at how they able to manage their teenage life while balancing studies and relationships. this question is up to that individual. being in love and to love is normal in this mankind. but the answer is how they control that feeling with their obligations with religion, family, friends, studies and relationship? if they can balancing well, thus its okay but are they manage the important obligation as well as others? important obligation is religion. Islam itself mengaharamkan couple kerana ia kearah zina dan kemaksiatan. even you have male bestfrind or girl best friend, if you does not put the limit or the barrier as what syariat told us, the relationship is homeless and hopeless. 

and yeah, it will give impact on your prayers by disturbing your prayer and your normal daily life as a muslim. and it also will shaken your faith. honestly it does..  so take ibrah on how people nowadays response on this issues and compared., are they with us? or they still immersed with kenikmatan dunia yang sementara ni?. this is also my reflections towards my faith and my love lfe. im affraid one day if i reverse drastically from what i said. and till know im afraid. because :

''Allah uji kita dengan apa yang kita jaga''.
it was a nice rememberance from my naqibah and sentap dia padu sebab dia cakp camni:
"Allah uji kita dengan hubungan yang kita jaga antara kita dengan Allah dengan berbagai ujian, seperti lelaki, kejayaan, kecantikan, kemewahan..''

yet, what she told is true and if we applied with our life is totally true. how hard we safe our relationships with our bf/ gf, dont forget that your biggest relationship to Allah is the most important thing. in Al Quran have stated twice in surah Ali imran:

'' Dan berpegang teguhlah kamu semuanya pada tali (agama) Allah, dan janganlah kamu bercerai- berai....'' (ayat 103)

"Mereka meliputi kehinaan di mana sahaja mereka berada, kecuali jika mereka (bepegang) pada tali (agama) Allah dan tali (perjanjian) dengan manusia.,..." (ayat 112)
from the ayat, we have to hold our relationship with Allah first and foremost before others. and the ayat told us to be kind with people. thats how we have to manage our life.

back to the question, is it us or them are weird?

weird is something antagonistically with normal behavior. so weird in this question means something that what syariat told us but they opposed. (acah2 budak jahat ler ni) and weird itself does not mean you are cool or swaggers or hipster, it does means that you are rebelling enough by living as a muslim.

so which one we are?
Think wisely and do reflection everyday. are we enough to be good muslim? 

so back on this post purpose,.

my love life is such complicated and tangled. i dont have someone to love and i dont have someone love me. and thats enough for me to look forward on my obligations. if youre asking how i manage my marriage soon? the answer is simple. i have Allah that hold my heart and knew my spouse. so what are we afraid for?  and He knows best with whom are we and when we are. put trust and faith on Him. let the rest on Him because He is Almighty Knows everything that we dont even know. He will send the best for us if we tried our best to be a good muslim. 

Thursday, 17 March 2016

korean drama day off

assalamualaikum

Hari khamis adalah hari yang aku tunggu2 tiap minggu sbb only one class je hari ni yeheett. plan nak sambung tengok korean drama, tapi rasa macam terbantut plak rasa tu. yang membuatkan aku excited gaban ni sbb aku tak boleh move on lepas baca blog Fatin Liyana. sebab kisah dia dan suaminya yang sangat manis sampai diabetes. tambahan lagi both of them are doctors membuatkan aku jadi fangirling dengan mereka hahaha. tahu tak dulu aku nak sangat jadi doctor, dah berangan macam2 hahah.

Tapi Allah make a beautiful supprise for me dengan memimpin langkahku ke arah medical laboratories atau bahasa poyonya 'medical scientist' suatu hari nanti InsyaAllah. dan inilah jalan yang Allah tunjukkan untuk aku dalam dunia perubatan ni. walau aku tak dapat apa yang aku inginkan, tetapi Allah tahu apa yang terbaik untuk aku.

 Kerana Allah telah berfirman dalam Surah Al-Baqarah ayat 216 yang bermaksud:

".. Tetapi boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia tidak baik bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."

Subhanallah

 Walaupun begitu, masih luas dan bercabang jalan dihadapan yang aku tak tahu bagaimanakah pengakhiran dan pilihan hidup aku. mungkin kurasakan ini adalah jalannya,. tapi barangkali ia bukan seperti apa yang disangka. there were a lot of beautiful supprisess yang hanya Allah saja yang tahu. and from here, pegangan diri dengan Tuhan lah yang paling kuat kita kena pegang. kita tak boleh jamin sedangkan iman kita sendri berbolak- balik. though, jangan jadikan itu satu alasan untuk kita buat perkara yang Allah benci, tapi jadikan ia satu alasan untuk kita memperkuatkan lagi amalan.

Allahu

back on the topic, this post is purposely to appreciate myself yang menjalankan nekad dalam menuntut ilmu. (baling bunga sikit) sejak almost 2 semester i was losing my aim dalam menuntut ilmu. aku masih lagi tewas dengan ujian. dan ternyata aku telah tewas.

 Allah tunjukkan bahawa rahmat Allah itu sangat berharga, if you lose it, you are plan to fail in life.

Allah beri aku kasih-sayang yang aku tak sangka, Allah mendengar doa walau hanya berbicara dalam hati. Allah menunjukkan kebesaranNya. ternyata Allah itu Maha Mendengar . setelah aku rasai nikmatnya, aku makin alpa dengan kenikmatan dan tenggelam dalam kemewahan. aku semakin jauh, semkin kurang amalan, semakin kurang bertahajjud. dengan kebesaranNya Allah menarik sedikit demi sedikit nikmatNya untuk aku buka mata.

the important thing is you have to never give up in life. biar payah macam mana kau nak bangun dari semua ujian yang kau peroleh, asalkan kau tak pernah give up dalam beribadah. suppress the countless failure you have by countless prayer you do. biar susah asalkan hanya niat yang satu. hanya kerana Allah.

haaa nok tau apa yang aku appreciate nyo? haa sebab aku dah off korean mood almost 2 days hahaha. runningman yang usually aku tgok everyday smbil makan, ongoing episode korean drama yang menemani aku tiap malam before bed. semua tu aku let it go pelahan2, trying to put more effort in my studies.

 " Mana Aqilah yang dulu? " 

simple but padu weyh masuk dalam hati terus naik ke otak shoot terus ke auditory canal yang asik bergema kat telinga ni. thanks to my friend yang sedarkan aku. tahu tak how hard im battling myself dengan ayat tu. aku campak belakang timeline hidup aku. aku keluarkan satu2 mana yang tak patut. senang citer aku defragment balik otak aku, organising balik hidup aku. lagi perih bila aku nak cope kan situation lama ke dalam current situation yang dah tak sama. nak hidupkan balik picisan yang dah mati. process yang lama,. until now, i cant figure it out. i tried but i changed too far,. its hard to going back to my old self. almost 180 degree turning weyh...

''kenapa aku macam ni?''''kenapa bahasa aku dah lain?''''kenapa aku bodoh sangat?''''kenapa aku senang terpengaruh?''''kenapa?..kenapa?.. kenapa?''

i cant get the end of it. too much question yang aku wondering. aku ketepikan orang2 yang dahulu sentiasa dalam doa aku. tapi aku jadi tertanya? betul ke tindakan aku ni? aku berkalih dari perkara yang aku benci tanpa aku selesaikan. aku ketepikan semua yang menyakitkan hati aku demi aku mendapat kebahagiaan. i keep changing my personalities when big impact hit me. i thought i can..but still im losing me.

otherwise, people hate me, they get their distance away from me, and things never settle down. keep bulging bigger. until now i have to list down what i have to do and what i have to stop. it feels like research on my self hahah semoga Allah perkuatkan aku.


1) stop bickering
2) pass through the shit to get out of the shit. (lepastu wash the clothes with iman)
3) appreciate the things around you
4) suppress the satan by injecting high quality of prayer
5) do not ever miss your reciting and mentadabbur the ayat
6) try doing qiam at least once a week
7) always istighfar dan selawat ke atas Nabi.
8) have faith to Allah and let the rest upon Him

a few steps that i thought can empowered myself again, these listed things might hard to keep it constant but we have to try even a little thing. sebab,.

''Allah tidak akan mempersia-siakan hambaNya yang bertawakkal.''

so yeah,.. im still trying with my reckless heart and sinful soul. but gaining trust to Allah and never give up in prayers are the key. after i wrote this, i might be slightly far from what is written, if you see me thrown away from the right path, hold me and lead me to the right way. i need your help with your generous du'a. May Allah guide us to Jannah. ^^


Sunday, 13 March 2016

yellow

Assalamualaikum ^^

Petang itu,. petang yang aku rasa amat bermakna buat aku. petang yang aku rasa indahnya dunia dengan gelak tawa mak abah menyambut kepulangan kami adik beradik. petang itu, secara kebetulan aku pulang bersama kakak. tak lama kemudian, abang datang dengan bakal isteri dia,. situasi yang aku rasa priceless yang susah nak digambarkan,. suasana yang kami adik beradik2 berebut nak salam mak abah dengan anak2 kakak, and lastly we cheerish each other. such a precious moment. 

malam tu, abah dengan suara macho dia, bukak family meeting dengan ummul kitab, suasana hening diselangi dengan gelak tawa anak2 kakak, lawak hambarudin abang ayie dengan karenah bakal akak ipar yang tak habis2 usik aku. soalan yang macam ni ( entah2, adik yang hantar permohonan nikah ni dulu dari abang, khusyuk benor dia dengar) haaa memng aku dah target dah.

lepas family meeting tu, time to sleep,. abag pun hantr bakal isteri dia balik. malam itu terasa sangat bahang waktu malam, almaklumlaa, rumah takda aircond lagi, takda perabot pun lagi, maka kitorg pun bukk la tingkap,. masing2 tidur berderet dekat ruang tamu dengan tilam. abah dah lama tidur berguling kat lantai sbb bahang sangat. malm tu, kaki aku sakit, mak pun dengan ringan hati dia urutkan kaki aku. 

keesokan pagi, lepas solat subuh, golek2 sebelah mak yang biasanya mak baca wirid lepas subuh smbil tunggu dhuha. dengan tak disangka abah datang dekat  sbb nak berborak dengan mak, sesambil tu abah urut kaki aku. terharu sangat sbb setahu aku malam tadi abah dah lama tidur waktu aku sakit kaki. abah cakap ''yang mana sakitnya tu, meh sini abah urut''. aku yang mamai terus terbuai mimpi sebab abah urut memang seriously jempol lah.

dan hanya satu malam saja aku spend time dengan family dan terus rushing balik shah alam. every moment aku dengan family, terasa sangat berharga,. kalau boleh aku nak masa berhenti. dan bila kau berpisah dari mereka, kau akan merindui kasar janggut pendek abah kena dahi waktu dia cium setiap kali lepas solat, kau akan ingat pelukan dan ciuman lembut mak dekat pipi. kau akan ingat tangan kasar abang yang kau cium tiap kali nak hantr balik, kau akan ingat senyuman manis akak tiap kali kau akan berpisah berbulan.

dan setiap moment itu aku rasa sangat berharga, kerana siapa kita untuk tahu ajal kita. siapa yang dpat jamin yang kita punyai hari2 yang lain dengan mereka. bila berjauhan,. kita akan ingat setiap moment yang kita rasai bersama orang yang kita sayang. bila kita merindui mereka, tanpa sedar, kita mengingati semua memori indah bersama.dan tanpa kita sedari, kita akan banyak bercerita tentang mereka. mungkin juga tanpa kita sedari, air mata itu menitik sendri. air mata dari mata yang menyaksikan picisan hidup yang entah bila lagi kita dapat rasai.

look at the stars
looks how they shine for you
and everything you do
yeah they were all yellow.













Thursday, 25 February 2016

The end of semester 4

Assalamualaikum :)

one more paper to go gaisssss wehooo~ 
and yess, the last one is the tough one ;( 
but i dont care because hakak sado di sini ada awaken mangekyo sharingan. boleh jawab exam dengan steadily and confidently like sasuke with susano and kyubi shield mehehew


im so excited sbb blog da siap renovate, hope ada mood baru nak active in blogging. (hope so, InsyaAllah).. and i will posted my random uninformative thoughts and a few moments that i want to shout out. and i told you,, it will be boring until u will disguise. and i will put my gediks in my typing with rojak plus grammar nazi plus kau akan menyampah. sooo kalu rasa nak give up dri melayan gedik aku, boleh la let go blog ni. (lagipun tak ramai pun viewer, so boleh la aku merapu kat sini hikhok).

currently 6.11pm of 25 February2016 (im not sure if this post date and time are synchronize with my laptop clock). im sitting alone at my study desk accompanied by sound of vehicle surfing on Federal Highway at the back of my apartment. and yeayhh im alone in my room without roommates. apa lah nasib, semua orang dah start cuti sem, aku esok baru nak start. mehhhh, tapi it will be boring kalu balik awal dan cuti di rumah seminggu lebih...rindu kawan beb hahaha

one chapter of Microbiology III done! and another three chapters to cover this night. muehehe
sebenarnya sepanjang aku type ni perut ni bergendang lagu coldplay dari tadi,. naik kesian pulak tapi tak tau nak makan apa. nak masak... barang dah habes,. nak turun beli mkanan,. dah nak maghrib. makaa kunyah je lah Milo cereal ni hahah

post kali ni takdelah nak emotional sangat or tetiba nak menyampaikan pandangan, tapi hanya untk isi masa kosong after study sambil tunggu maghrib dengan mende yang berfaedah lah sikit kut. phew

started with happy recovery  to my best boy friend.from metacarpal fractures surgery( rasa tak payah nak wish lebih kut sebb dia kata dia ada rinnegan, so dia boleh behave la dengan sakit after surgery tu). just wish good luck ;) * i mean kawan lelaki like seriously kawan.

and to my all friends yang akan fight to the fullest untk esok last paper Microbiology III untuk our diploma, you all can do it after almost 2 years we battling with this course and tomorrow is our final exam for this subject at diploma, hope we will do our very best and may Allah permudahkan kita semua menjawab dekat chancelor hall nanti. ~Aamiin ^^
 
im a little bit pishang dan rindu riuh rumah. rindu rumah bergegar sebab housemate main skipping tengah2 malam, bunyi mengilai, menyalak, mengaum, mengiau sbb gelak tawa kitorang eventhough during exam week. apatah lagi bau masakan housemate yang aku sendri rasa tergugat dengan masakan dorang hahah. rindu lawak budu dan hambarudin roommates sampai semput dan senak perut aku dibuatnya. and yeahh aku lagi rindu tgok cerita runningman ramai2 smpai gelak gila2..
and...and... and..... (actually kami penghuni rumah dari wanita2 yang sangat unik, kalu nak cari yang sopan dan beradab antara kami ni ada je tapi tak jamin sangat ah hahaha,, but honestly diorang baik dan solehah *tak termasuk yang menulis ni, sbb dah lama out dah dari category sopan dan beradab tu hahahah) 

rasa macam nak end dah ni,.. tapiiii will be missing this blog maybe.... sbb wifi rumah ni nak kena terminated sbb agency rumah dah tukar. so all of the systems might change drastically. including dapur nak kena tarik balik sekali dengan wifi huaaaaaa ;((((( 

tapi like i have said, im a tough women with masters in all jutsu definitely can adapt in every situation, InsyaAllah 

hahaha

ouhh waitt nak habaq, mntak maaf sebab account wechat maybe stop sekejap untuk beberapa bulan, account twitter ada new account. atas sebab2 tertentu. terima kasih.

okayy maghrib pun dah nak masuk, perut pun dah lapar, bau badan pun dah macam bangla,,. better chaww.

p/s: maaf sebab penulisan blog ni terlampau straight forward, kalu anda pencinta bahasa, maafkan saya lagi sebab saya cuba untuk bersahaja dalam penulisan ni. saya peminat anime Naruto Shippuden, jadi maafkan saya kalu anda tak faham maksud atau lebih baik abaikan saja istilah yang saya pakai. kalu anda rasa cara pemikiran, penulisan dan pengisian saya perlu diperbahrui,, boleh la comment., saya lagi bertambah suka. terima kasih <3



Tuesday, 26 January 2016

ABAH

assalamualaikum w.r.b.t

Sepatutnya sekarang ni aku dah kena start 4 assignmnt yang semuanya kena hantar lusa,. tapii lupakan segalanya sebb aku sangat risau dengan abah. hmm,. kadang2 terfikir yang mungkin tak perlu kut nak risaukan abah sbb ni bukan kali pertama abah duduk rumah sorang2 sebb mak pergi kursus, anak bujang dia pulak sibuk dengan kerja dia. tapi bila tengok abah yang semakin tua, jelas kelihatan kedutan, jelas muka kepenatan yang aku sendiri merasakan kesian dekat abah.

tanpa sedar, abah dah nak cecah 60 an, tapi abah msih gagah pergi ke sawah, usahakan kebn kelapa sawit adik2 dia,. kebun kelapa sawit dengan sawah mak dan adik ipar dia, abah sangat gigih. mungkin sebab kegighan abah nampak sangat abh kuat dan aku hampir lupa yang abah dah tua,. abah sakit kaki. abah mengadu kat aku yang lemah ilmu kedoktran ni kadang2 aku tau riak kehampaan abah. kadang2 aku terpaksa paksa abah pergi klinik atau hospital, aku risau, tambahan lagi abah seorang perokok tegar. kerajinan abah buat aku rasa abah muda lagi.

tapi hari ni, mak pergi kursus, sapa nak masakkan abah makanan? mak pergi kursus hampir 3 hari satu malam, dengan aku yang balik shah alam dah,. Allah,. hanya Allah saja yang tau risaunya hati aku. aku brtmbah risau dengan abah tadi..

aku nak pergi balik shah alam tadi, sambil tunggu abang balik dari butik dia, aku sempat sembang dengan abah smbil bersolek,. abah cerita yang seluar abah terkoyak besar masa kat sawah tadi, aku pun gelaklah smbil sapu krim kat muka, lepastu abah tunjukkan seluar dia,. serious koyak besar, kalau aku memng dah nak buang dah seluar camtu., tapi abah suruh carikkan kotak jahitan sbb dia nak menjahit. aku tanya "Ni dah berapa kali dah koyak ni bah?" abah jawab, " Dah dua kali dah termasuk kali ni, haritu abah jahit, tak koyak plak jahitan dia, ni plak koyak sebb jahitan seluar ni yang reput". aku tengok seluar tu, dlam pemikiran aku, seluar ni bukan sebb jahitan asal dia yang reput, tapi sbb seluar ni memang dah lama sebab tu reput, tapi abah gigih menjahit.

aku tanya lagi "abah nampak ke?", abah jawab "nampak,.dah dua cermin mata abah pakai ni, mestilah nampak" memang abah pakai dua cermin mata sbb abah sangat rabun, mata abah ada selaput. aku dulu pernah suruh abah pergi check mata, tapi abah tak nak. mak pun sama, susah betul kalau kami adik beradik suruh pergi klinik atau hospital.

aku risau sangat dengan abah, aku tahu abah penat, masa abah tidur aku tengok wajah dia, persis arwah atok, tiap kali abah tidur, mesti mak cakap "shhh, jangan kacau abah tidur, abah tengah penat". kadang2 aku tak smpai hati nak kejutkan abah bangun kalu ada apa2, tapi abah tetap gigih. mana taknya,  abah memnag seorang yang kuat bekerja,

sampai sekarang dia masih berusaha, biasanya kadang2 subuh kalu abah ada kuliah, dia akan beri kuliah subuh di masjid atau surau, lepastu beli sarapan untuk kami, then pegi sawah smpai tengah hari, rehat 3 jam, abah pergi kebun sampai petang kalu tak abah akan tgok cerita kungfu/ cina kat rumah. maghrib abah pergi beri kuliah smpai isyak, balik abah kadang2 makan, kalu tak pun abah smbung tv national geography/ kungfu/ pasal sejarah/ pasal machine.. pkul 11 atau paling lewat pkul 12 malam abah akan tidur. time tu sudah tentu mak dah tidur dah. biasanya kadang2 abah tak tidur smpai pukul 1 tgok cerita yang dia suka, tu pun kadang2 kalu aku teman kalu tak abah akan terlelap kat depan tv sorang2. hahah

alahai rindunya kat abah, semoga Allah lindungi mak abah kakak dengan abang setiap hari :)

okayy jom bersenggama dengan assignmnt!! here u go girlsss!!!