Tuesday, 28 April 2015

yehett

assalamualaikum^^

sebenarnya langsung tak plan nak tulis blog hari ni, tapi da seminggu banyak sangat perkara-perkara berlalu. tooo much. sampaikan kadang- kadang aku terfikir nak tulis suatu peristiwa tu dekat blog tapi aku asyik-asyik lupa. hahaha baiklah. so, hari ni aku cerita secara random bak kata jep sepahtu aka ex crush 'aku main tembak je, kadang-kadang kena, kadang-kadang tak kena'.

crush, crunchy, creck

alkisah semasa sem 1 aku ada la minat atau admire dengan seorang laki ni. nak jidadikan cerita, dia kelas rep aku. suatu hari tu, dia pakai t-shirt BASIS atau sek.sains banting. sekolah tu aku penah jejak dengan kawan-kawan aku lepas PMR untk tolong pndaftaran pelajar baru dekat sekolah tu sebab HEM nya adalah bekas HEM dan guru arab yang kami sayang di sekolah kami. im admit yang aku ni segan atau tak suka nak tegur-tegur laki yang aku tak kenal lagi. tapi kadang-kadang aku selalu usha dia. ahaks > <  sebab apa?  sebab dia putih, malu-malu dan tak banyak bergaul dengan perempuan. dan kitorg penah asyik terserempak dan segan-segan nak tegur. lagi-lagi aku ni jenis yang tak pandai sorok emosi. kalu sorok pun, mesti ada mistake atau gopoh hahah. serius sangat memalukan. hahaha

tapi....

naik sem 2, kami berpisah kelas sebab ikut cohort. jadi, aku pun da makin jauh pastu memang nak betulkan niat supaya aku tak terlajak jatuh hati dengan dia. da lama aku tak usha dan aku langsung tak tegur, kalu dia ada dengan kumpulan aku pun aku tak kan pandang dia ataupun nak cakap dengan dia. hahah malu ah woii! tapi aku rasa dengan perangai aku macam tu mesti dia akn ingat aku ni sombong kalu tak pun anti laki. sebab aku memnag tak cakap sangat dengan laki kat kelas. cehhh.. dusta!

awal sem 3, jeng jeng jeng...... dia da ada girfriend dan she is one of my friend. hahahaha.. nak kata sedih tak sangat tapi agak sedih la sebab aku fikir dia laki yang jenis tak main couple-couple nih. hahah tapi aku doakan sampai kawin la dengan kawan aku tu sebab mula-mula awek dia tu free hair dan sejak dia balik Umrah dia pakai tudung but sadly dia couple tapi asalkan aku tak nampak diorang pegang tangan atau mende lain aku dok kisah kut. hahah

judgemental? hati atau mental?

ni cam refleksi post yang lepas...

ini bukan berita gembira atau berita sedih tapi ia adlah tentang mentaliti aku yang cukup kampung. sebab apa? sebab aku suka judge dari rupa sedangkan aku jugak pokpek pokpek tak suka orang judge aku dari rupa. kalu laki/perempuan tu pakai tudung labuh, atau nampak zuhud je, dia cukup sempurna. tapi bila nmpak dia buat apa2 , mulalah pokpekpokpek tak suka pastu cakap orang tudung labuh ni* tutt* orang tu *tutt* #cetek sedangkan semua manusia ni sama, tak sempurna sama la macam aku ni, tunjuk hebat, tunjuk baik kunun, tunjuk baik cam sempurna lah sangat padahal akulah manusia yang bongkak, riak, takbur..

'apabila nikmat mengaburi hati yang tidak bersyukur'


profession or family?

aku pernah tanya mak aku,..

A :mak, nak jadi doctor atau kat lab je?
E :suka hati adik lah
A :tapi kalu doctor kita takut pesakit hahahah
E :dengan pesakit pun nak takut. kenapa?
A :sebab takut cucuk orang
E :lagipun nanti adik sibuk, dengan suami lagii
A :tu lahh.. dilemma la makk
E :kalu mak, mak tak syorkan adik jadi doctor atau bekerja kat hospital
A :pulak dahh hhuhuu.. kenapa?
E :sebab nanti susah adik nak bahagikan masa dengan suami dan mak abh
A :adushhhh.. dilemma nyehhhh

budak medic pulak

N :aku rasa aku akan forever alone lahh
A ;agak ahh aku pun rasa camtu
N :tapi aku nak kawin, aku tak nak jadi andartu
A ;ehekk.. aku pun.. tapi aku calon pun takda
N :sama laa.. aku target nak kawen sebelum 30
A :entalaa.. aku pun tak tau bila nak kawin, sebab tak terpikiaq pun lagi
N :kau 19 boleh la, aku da 20, umur2 camni kena fikir sebab kalu dapat anak awal, nnti anak cerdik
A :hahaha memandai je kau, tapi aku nak suami doctor sebab nnti dia memahami aku
N :eishh tak nak aku, aku tak nak suami aku doctor, aku nak bisnes man
A :tapi nanti bz weyh,, camner nak jaga suami ngan anak2 nanti..
N :.....hmmm.. alaa.. da jadi houseman kira da relax ah sikit

sampai sekarang aku dilemma lagi nak jadi yang mana..

damm itt!!

benci bhai bila orang tak baca wasup.
benci siott bila aku tanya jadi krikk krikk
benci weyh
maleh dah aku nak wasup kau lagi

*gurau je

#korekhidung

passive

apsal aku passive sangat ni.. c'mmon la, try fikir how to communicate!!
meme la diorang lain dari kau, tapi pelizz try!!!!!!!!!!!!!

iktilat

qilaaa!! please behave!! jangan duk dekat sangat ngan laki, jangan galak sangat! mana yang penting saja nohh!! okay dadaa

ada lagi baaaanyak ceghita.. len hari ja laa ehh ^^




Tuesday, 21 April 2015

happy 40 kg

assalamualaikum^^

happy 40 kg > < ahaks!!

semestinya korang semua akan cakap, untungla kecikk, 40 kg je pun, tu pun nak kecoh dan bla bla bla

heyy.. hang tau dok, sebagai seorang perempuan yang underweight selama 6 tahun,, tahu tak betapa risaunya.

betul lah orang kata, 'perempuan ni berat naik sikit kecoh, turun sikit pun kecoh'

mehhh.. betul lah tu!! pasal berat atau muka memang sensitif hahah, sebab apa?

sebab.. perempuan ni indah, suka sangat akan kecantikan. kalau boleh dia nak semuanya cantik. semuanya perfect.

 tapi sayangg,,,

keindahan wanita ni kadang-kadag di salah erti. sampaikan niat menghalalkan cara. mulalah sesetengah itu nak melaram bagai sebab nak attract laki.
tapi aku yakin, tak semuanya macam tu..
perempuan ada hak dalam berhias, tapi ada syaratnya, boleh berhias aslkn tak melangkaui hukum syarak. ada batas2 yang ditetapkan.

sebab apa ada batasannya sendiri?
sebabnya,, Allah menaikkan darjat wanita, Allah nak jaga keindahan wanita yang hanya orang tentu sahaja boleh lihat.

tapi.. bila keindahan tu disalah ertikan, wanita itu sendiri boleh jadi fitnah.

'wanita adalah fitnah dunia'

yass!! me as woman agree with it.

kehadiran dan tingkah laku wanita tu sendiri boleh jadi fitnah. seperti kisah Nabi Yusof A.S dan Siti Zulaikha.
hanya kerana ketampanan baginda yang menawan hati wanita-wanita pada zaman itu termasuklah Siti Zulaikha.
dan kerana Siti Zulaikha mempunyai keinginan yang kuat terhadap Nabi Yusof A.S, dia sanggup mengejar baginda sehingga terkoyak bahagian baju belakang Nabi Yusof menyebabkan baginda difitnah kerana cuba menggoda Siti Zulaikha.
walaupun Nabi Yusof mencuba untuk mengelak tapi akhirnya dia dipenjarakan.

'wanita adalah tulang belakang para lelaki'

kekuatan dan keistimewaan wanita juga merupakan satu struktur asas dalam kekuatan para lelaki.

mari kita lihat kisah Siti Khadijah R.A dan Rsulullah S.A.W yang sanggup menggadaikan seluruh hartanya untuk perjuangan Jihad suaminya. Siti Khadijah R.A juga merupakan wanita yang menyelimuti baginda ketika wahyu pertama diturukan kepada baginda. dek kerana jasa beliau terhadap kekuatan dakwah Rasulullah, pemergian beliau menyebabkan baginda berasa teramat sedih dan digelar tahun kesedihan pada waktu itu setelah pemergian bapa saudaranya juga.

ini menceritakan akan kehadiran seseorang wanita boleh menjatuhkan seseorang lelaki atau menguatkan seorang lelaki.

kita diantara mana?

'wanita adalah perhiasan dunia. dan seindah hiasan adalah wanita solehah'

indahnya wanita kerana tutur kata, kesopanan, kesantunan budi, dan kebijaksanaan.

adakah 'solehah' yang kita inginkan itu telah tercapai.

lihat defnisi 'solehah' itu sendiri.

dimana seorang wanita hendaklah mencintai Allah lebih dari segalanya, dan suami adalah amanat Allah di dunia untuk menguatkan dakwahnya, perjuangannya dalam islam. Bahkan zuriat pula adlah anugerah Allah yang diamanahkan untuk menjadi penyambung dakwah Islam di dunia ini.

persoalannya, adakah kita (wanita) telah bersiap siaga dengan berbekalkan ilmu Allah untuk menjalankan amanat Allah ini? hatta lelaki yang mana peranannya sebagai ketua dalam keluarga dan penyampai dakwah dalam Islam didunia ini. bahkan lelaki itu sendiri dijadikan imam dalam solat kerana peranannya sebagai ketua.

....................

aku ingat lagi siri keluarga bahgia kami yang diberi tajuk 'wanita, muslihat atau perhiasan'
aku sendiri terasa sangat kerdil, terasa sangat kecik diantara mereka, apatah lagi dengan Allah.
mana idoknye, aku seorang je yang tak cukup syariat datang sana.

aduhaii.. kronologi semalam mmg buat aku terkesan. aku keluar rumah saja, jiran sebelah tanya,

ehh nak pergi mana pukul 6 ptg camni?

nak pergi kelas

ehh kelas pukul 6?

hehe taklah, ada kelas usrah

lepaih tu dia pandang aku, kalu tak dia pelik ngan pemakaian aku yang nak pi usrah dengan tak cukup syariatnya atau dia fikir aku tipu.

ehh... bersangka baik saja laaa..

sampai2 sana je, aku senyum kat sorang akk ni, dia pandang aku cam nak tak nak je. tak senyum pun. maybe sebelum ni aku ada buat salah ataupun aku pakai tak sesopan diorang.

rasa cam down bila orang judge kita tapi memang patut pun, dah aku tak ikut syariat...

dan aku suka rasa kerdil antara akk-akak menyebabkan aku teringin nak rapat lagi, tapi aku tau aku macam mana.

kadang- kadang aku pelik ngan mentaliti sesetengah individu yang bila seseorang tu lain sikit je, mulalah nak judge atau pulau dia terus. dan bagi aku tu pemikiran orang looser. hebat mana pun kau, kau still looser dengan manage hubungan kau dengan orang lain.

dalam tempoh perbincangan tentang wanita itu sendiri aku terkesan smpaikan aku rasa perkara itu satu perlian yang menusuk hati aku, bukan dalam satu bentuk nasihat tapi bentuk peluru.

tapi.. perkara-perkara ni sia-sia saja nak diambil hati kerana penyampaian nasihat itu sendiri yang slah tetapi isinya betul. tak slah kalau kita terima sakitnya tapi isinya tu yang diminta.

pengisian tu memang untuk aku sdarkan dri dan berubah. sampai bila aku nak begini?

i love my style, aku suka mende senpoi. aku tak nak kerana perangai aku, orang judge Islam kerana aku. ~~~ ni semua alasan-alasan lemah

cumanya, dalam aku ada terfikir satu benda sebagai orang yang lambat dan lembap nak berubah ni.

aku serius tak suka bila orang suka sangat judge orang lain
tak suka bila yang sempurna tu disanjung tinggi padahal dia serupa dan sebiji je macam aku.
tak suka bila kerana dengan kesempurnaan dia, segala yang buruk yang dia lakukan, orang tak kan nampak..

tapi betul lah....

Allah akan memelihara aib hambanya yang berusaha memelihara aibnya.

tapi aku tak nak jadi si perosak yang menjadi sempurna kerana nak menutupi aibya.

sebab aku cukup rasa aku tak sesempurna dan tak terlayak nak jadi wanita yang baik.


tapi..

aku sendiri tersenyum bila sahabat, kawan dan bila sesorang itu berubah.. kerana Allah beri hidayah dan dia mempunyai niat yang kuat untuk istiqamah.

aku sendiri terkesan bila wanita sempurna itu dihina.. kerana kekuatan dia dalam beristiqamah dan aku kagum...

walau aku tau.. kata-kata aku ni alasan.. tapi kesahihan alasan itu sendiri datang dari iman yang lemah...

kerana aku wanita biasa yang sangat lemah imannya..

the least that i want from all of u..

aku sangat membuntukan nasihat, teguran dan kritikan yang membina supaya aku rasa hidup di atas bumi Allah adalah di atas syariatnya






Friday, 17 April 2015

16 April 2015

salamuanalaik^^

alhamdulillah.. i never thought this day would happen. acewaahh.. macam wedding day plak. puihh..

i think its my first post about my birthday since 5 years i manage this blog. hahah

aku selalu cakap aku ni forever alone. tiada siapa nak kawan dengan aku. tiada siapa yang tahan dengan annoying aku. tiada siapa yang paham aku. aku selalu fikir ia adalah realiti dan fakta hidup aku yang sudah tertulis dan selamanya begini.

aku tak pernah terfikir dan tak bernah timbul rasa syukur pun.

tapi aku lupa, aturan Allah itu sangat indah. sangat mindblowing yang tak pernah terpikiaq kat otak nih. aku terasa sangat jumud. tapi Allah buktikan kasih sayangnya dengan sangat romantisnya.

dahulu.. aku selalu begitu. aku ada kawan, tapi.. dia pergi .. dan kemudian, datang lagi.. tak lama kemudian, dia pun pergi. dengan kata berbicara yang pasti ada hikmah, sedangkan hati tidak menzahirkan. aku terus membarikan satu fakta kuno yang mengatakan aku tak akan peroleh kawan yang setia.

dan Allah buktikan bahawa aku tidak akan keseorangan di dunia. yang dahulunya aku lupa bahawa ibu bapa dan keluarga adalah tunjang kebahagiaan dunia kerana mereka adlah sahabat, teman, kekasih dan kawan yang paling setia. dan kemudian, Allah sadarkan aku bahawa aku ada kawan setia. aku ada kawan tempat aku mengadu dan ketawa, maka Dia aturkan aku ke suatu tempat yang aku tak pernah menjangka. Alhamdulillah, i still got my sayur dan belacan together. dan bila aku rindu mereka, aku akan masak lauk tumis sayur, belacan dan makan bersama nasi dan kicap. yup, aku rindu mereka. di saat itu, aku ketahui erti penghargaan dalam persahabatan.

and slowly Allah hantarkan aku di tempat baru yang pada mulanya aku takut terasing lagi. dengan niat untuk berubah, Allah permudahkan jalan aku di sini. aku temui ramai kawan, aku pelajari dari mereka, mencuba menyesuaikan perbezaan mentaliti dan mencipta satu cita-cita dalam persahabatan yang baru. Alhamdulillah, hanya syukur yang mampu aku ungkapkan.

semalam adlah hari bersejarah. hari yang Allah bukakan minda dan hati aku bahawa aku ada ramai kawan dan teman. aku ada kawan yang masih mengingati aku lagi. aku ada kawan yang sentiasa di smping aku. kawan- kawan dari tadika hingga sekarang, mereka masih mengingati aku lagi. sungguh terharu Ya Allah. aku tak sangka, banyak peristiwa yang berlaku. banyak sangat sehingga aku rasa terlalu kerdil dan sangat besyukur. terima kasih ya Allah. Sesungguhnya hanya Engkau lah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

i should write here the stories that happen today and should attach here with picture. but my phone is such complicated to connect to my lappy, so im sorry i cant attach it here, but u can see all the happiest moment inside my instagram heheh (promote plak) just kidding, not all pic i show it out, just a tiny pieces and let the rest keep it save inside my memory and into my heart core.

a little throwback,, 16 April is such a bless day to me.
i never expecting my wasup full of my birthday wishes with people that i never expected. it such a bless.and then, my friend brought me to a mall after running through heavy rain till we are soaking wet. enter my friend car with wet clothes and went to japan restaurant. we ate chicken kiatsu and okonomiyaki .then, stop by masjid negeri and did  asar prayer.

what makes me soo happy that my father sang me a happy birthday song hahah and i was like wanna crying heavily hahaha. and ive got a naruto keychain and a junior scoop of baskin robin ice cream.
today was such an amazing journey.

tetapi mati itu pasti. semakin meningkat umur kita, semkin dekatlah kita kepada kematian. who knows after i write this and Allah take my life., and who knows, we dont have any tomorrow. and lastly, im sorry for all my wrong doings and my bad mouth and gramatically or sentences or vocab error here. hehe help me to improve my skill and correct me if ive said something wrong with hukum Islam. and i need new knowledge and do correct my mistakes readers.

i love u all annd thanks for all the wishes and du'a. even i wouldnt remember your birth date, but i wish may Allah bless u all and have a happy life with maghfirah and rahmah. and together we build up our ukhuwah with mahabbah and sakinah.

see my next entry. and sorry, i dont hv enough to check error. soorr again guys *wink^^


Sunday, 5 April 2015

ngehh...

assalamualaikum^^

yo!! ssup!! 
gue?!

sem 3 suda masuk!! yehettt~~!! short sem je pung, nahhh.. joget lambak la pe lagi!! wohoo!!
rasa weekend berganda cuti apabila jumaat dan isnin takda kelas.. well~ tiga subject je aku amek sem ni. tapi next long sem gua ado 7 subject!! maunya tak semput aku nnti.. yang 5 subject pun aku da tersemput2 nak pengsan. 

acewahh..bajet beban yang kau tanggung ni lagi berat je dengan dugaan Rasulullah. Rasululah lagi berat bebanan yang ditanggung, lagi baginda tabah dari kau. c'mmon bebeh, i know u r strong! i see ur sado kat hati dan mental kau tu!! yeheeettt!! mau tabah seperti Rasulullah!!!

soal tabah ni ado la ceghitenyee..

alhamdulillah, sem ni aku boleh wat lek wat peace kat rumah sewa, tengok naruto movie marathon, usha naruto kat insta, web dan banyak lagi. well~~ aku peminat tegar Naruto Shippuden, sehinggakan anime lain aku tak mau nengok. i just love Naruto okayy uolls!~

mana tabahnya? haha

haaa, meh sini

geng jemah kat kelas ni sume minat anime. sumenye ditengok. aku ni apelah sangat, Naruto tu je pun. tapi berbekalkan ilmu ciput bahasa jepun yang aku beljar masa form1 sampai form3, aku ghetilah cakap ngan baco sikit Hiragana jepun tu.. padahal nama aku sendri aku lupa camner nak tulis.ngengg.
dan disebbkan geng aku kuat giler ngan anime ni, adola senior ni approach one of us bagi task untk officialkan Japanese Club kat MSU. 

padiaaaa,, ada Japan club ke kat MSU ni?

discuss punya discuss, ghupe2nye organization tak bergerak sebb senior bz kutt~~.. so, kami ni alang2 short sem ni, terjebak la dengan gejala penubuhan club ni.. bersatu berusaha bermusyawwarah,.ewahh.. hahaha

maka doakanlah kami dalam misi menubuhkan kelab jepun kat MSU ni. hehehe

tabah yang second pabila orang ketawakan kau sebb dorg tak tau yang kau bole masak sebenonye. yeke? emmm, setakat ni takde sape la yang pengsan atau muntah. hahah

bila housemate aku ada dua cullinary, aku pun nak kaut la ilmu memasak ni. lagi best bila dorang habes kelas kitchen, duit nga pokai, mereka pun bawk la balek masakan yang diorang masak. macam2 jenis masakan aku makan, philipin, thailand, kantonis, dan banyak lagi la. tapi kalu makann dorg laku kat kitchen tu, mmg kitorg tak merasa la.

citernya, sume nak rasa masakan jawa aku, soo, aku yang baru cendawan tumbuh ni pun beli la bahan2 yang mak aku ajar.pastu yang mike ni pulok dok pertikai, sedap ke tak. wait n see ja laa. 
bila diorg nak masak, aku pun join la jenguk2, kacau sikit2, belajaq la sikit walau dorg lagi berskill. tapi dorang tak riak atau bangga, dorg pun still belajar. maka bila dorg da masak maknn yang sedap2, giliran aku pulak. 

aku suka bangett kat masakan bertumis. tak kisahla ikan ka, sayur ka, apa ka, aku suka sangat makann tumis. maka aku beli sawi aritu pastu masak la cam biasa kat rumah. cumanya aku jemput seorang chef bawah katil aku untuk judge. hehehe. 

alhamdulillah,, 5 bintang gua dapat!!! yuhooo!! (aku tak tau la dia bagi nak sedapkan hati aku ke apa) hahah..

dengan masakan yang aku namakan tumis sawi jawa tu aku nak buat kat rumah lagi untuk mak abh pulok. hahaha.

walau aku takde lah skill atau variasi masakn setakat ni, aku perlu usaha!!

harap ain, ja, syikin dapat baca ni, merekalah chef kehormat aku kat melaka. rindunyaaaa.. yess, rindu waktu tu pi giant ramai2 pastu shopping barang msakan. balik masak tomyam campur ala thai. Ya Allah!! sedap sangat dorg masak.!! time tu semua berangan nak masak untuk suami masing2. hahaha. aku yang freshie kuaq dari asrama yang tak pandai masak ni, aku mmpu tolong sikit2, ingat resepi sikit2. alasan je, syikin tu pun dok asrama gak cam aku, teror je dia masak. hahah.. serius seronok. gelak tawa kat dapur rumah sewa melaka tu smpai semput aku gelak ngan dorang. happy giloss sehingga sekarang aku tersenyum. aipp aku pun teror gak tau! hahaha, aku watkan dorg lempeng rangup khas versi org jawa dicicah dengan sambal tumis pedas jawa oleh ain. bila masakan jawa bergabung meletupzz.. dorg pun suka gila dan diorg tarik balik ayat yg aku tak reti masak. hahaha. ciput tu jaaa.. kenangan...tinggal kenangan..

weii rindunyaaa merekaa...