Saturday, 21 February 2015

mental

salamunalaik^^

wahh.. makin galak aku holiday2 ni tulis blog. agak2 bila nk stop eh? heheh mungkin bila roh dikerongkong mungkin? haha just kidding.

blog ni bg aku peneman dan semua yang aku rasa nk luahkan rasa nk cerita aku taruk kat sini.

sebab apa?

sebab ini blog sunyi yang aku rasa lebih seronok kalu cerita kat sini dari citer kat org yang always talking back..

weird?

kalu yang pelik tu aku lah. of course me!! because being normal is too mainstream. ececeh puyusss

post?

mostly about me, thought and life..

and... today?

about mental

why?

its me.

which means...you're crazy?

emm... solala maybe.

haishh.. habaq la skett!!

hahahah.. mental naa~ ia sangat cliche dengan otak dan perilaku. kerana otak yang menjalankan semua sistem body kecuali jantung. otak tak kawal jantung. thats why ada org otak mati tapi jantung still berdegup but that person dikira mati jugak.

citer aku ni bukan pasal otak aku da mati atau apa.. kalu camtu seram jadinyer.

sebenarnya aku tak tau ni habits atau aku mmg camni atau aku ada problem mental. tapi bagi aku yang rasa macam normal ni bende ni mmg normal lah. maybe kat korg semua pun ade cam aku kot.

1. setiap kalu aku ada wat sesuatu yang memalukan atau bende yang rasa sangat ntah apa2, bila aku sendrian jeh, mesti perasaan malu tu mmbuat aku sometimes paling normal gelak2 atau sengeh2. up sikit, aku menjerit atau gelak sorang2. lagi dahsyat aku akan cakap sorg2 lagi2 depan cermin. faktor aku buat camtu sbb nk hilangkan rasa malu tuh atau perasaan yang dahsyat tuh. dan teruks sekali, aku akan terngiang2 mende tu everywhere dan akn mengganggu focus, sehinggakan tutur kata atau percakapan aku akan terganggu seolah2 aku ada bebanan yang besar jeh..

aku simpulkan menda nih suatu permainan perasaan atau halusinasi yang terlampau yang menyebabkan emosi terganggu, menjadikan ia suatu bebanan diri, self-esteem yang tak kuat, dan menjadikan ia suatu pengehad atau penghalang untuk maju. secara tak langsung mengganggu focus dan tutur kata.

tapi pada masa yang sama, ia boleh dijadikan satu pembakar semangat untuk lebih kehadapan. dan segalanya tertumpu keapada kemmpuan untuk mentafsirkan, menanalisa atau meyimpulkan sesuatu perkara. kalu positivity lagi kuat dari negativity, ia effect surrounding dan menjadikan diri lagi positif dan berdaya saing.

2. bila gembira yang teramat, over excited la istilahnya. biasanya bila kita bersama orang yang kita pling sayang, atau selesa... i got this habits. aku akan bermanja gila ngan orang tu, wat menda2 yang annoying, bisanya benda2 yang kita tak suka org buat kat kita tapi aku buat mende tuh. dan paling pelik bila aku ada kat mall atau keluar kemana2 ngan org yang aku paling sayang, bila da hyper sangat aku akan berjalan melompat2 kecil smbil pegang tangan orang tu.bila aku rasa happy giler, aku tak kan fikir mnde yang sedih walaupun masa tu somebody putuskan hubungan ngan aku. aku akan speechless dan tak kan nangis sehingga aku brseorangan.. and i'll repeat no.1.

bagi aku normal kerana rasa bahgia but tak normal kerana its too hyper sangat over sampaikan i feel like mungkin aku terencat skit pasal matang perwatakan. dan dari sebb tu i hve two personalties, kat luar dan kat rumah lain. dan tiada siapa percaya aku da 19. im okay with that sometimes but sedih but ado jugak. hahaha. its okay, matang atau tak.. bukan kita ynag nilai but orang. matang bukan hanya pda perwatakan but pemikiran. but im admit both is totally not me yet.

overall..

dari pandangan kuno aku, im childish sbb aku tak reti nk sorokkan expression. mungkin aku anak bongsu sbb tu aku camni. tapi mende ni kelakar jugak aku fikir. its just like Mr Hyde and Mr Jekyll bcoz i have another side that criticize the another version of me. like i hve two personalities. but its actually just a self reflection so it doesnt make sense if i were Mr Hyde and Mr Jekyll.

and it will repeat no.1 again and again until i feel release.

if you hve all above, it is not mntal illness maybe. but it was a gift.. a gift that teaches us many chapters of life that we hve to learn now for the examination and streaming your result either Jannah or An Nar..


 we all hve experienced broken hearted with somebody i love, with backstabbers, bashed and of course we're living with those people.

trust?

 is it still there?

but if we doesnt have either a pieces frm it, we couldnt live here. people were unexpected. they're changing by time to time as i do. heyy changes is a must but someone will hurt. be true to dear self that we live as a human. our journey were not to far, it maybe ended a second or a minute after this. and were facing a true real life that based on our peparation before this. so.. we lives not to impress others but to looking forward on the next life. on how we prepare to the next. self reflection is a must in all day long as if we hve done a sin or our good is enough to top up all our sins? so be true to dear self that what we hve to change or  what we aim for is the next life, be supportive and trust that we can do all the goods and vanish the bads. so there changes is a must. so do im right now. im writting but i know how bad my life was and what im going through after this. might be i repeat the sin over and over again.. who knows?!  Nauzubillah.. so being trust to dear self dearies..

mornight dearies.. sorry for the broken english, perhaps help me fix my grammar and vocabs. maybe my post is kind of out of topic but im sorry, i just write what my soul said.
and lastly
i love Ummah Muhammad. may we always under His loves and mercy. ^^

Tuesday, 17 February 2015

phobia barangkali?

salamunalaik^^

disebaban cny ni aku cam kebosanan duk rumah disamping nota2 yang aku bace baru brape point, ditambah lagi dengan godaan tv yang aku terpaksa brsilat ngan nafsu dripada melihat. hahah maka idea pun banyak nk diceritakan. most of it pasal aku laa hahah. buhsan sikit. jadi sesipa yang rasa buhsan baik diam dan silakan membaca sweeties aku yang lagi bermanfaat sehingga ke akhirat. amboiih! hahah

mende ni da lame da kat aku sejak aku belajar pasal parasitology dan akn menghadap segala jenis parasite sehingga hbes degree atau pn sehingga aku hbes berkhidmat tntang science. barangkali.
bukan aku jeh tapi member2 aku dan sesipa je yang da blaja pasal parasite nih..

aku tak tahu ini fobia atau apakah tapi setiap kali aku terpegang atau ternampak tak kisah la lumut, najis, haiwan atau pe bende sekali pun otak aku akn berfikir tentang sgala teori dan jenis parasite, bacteria, fungi yang aku belaja. sampaikan aku rasa otak aku terlalu sangat deep berfikir sampaikan cendawan yang boleh dimakan tu aku rasa ragu2. hahaha

kisah pasal cendawan, aku haritu tetiba bertukar jadi anak dara sejati lah kan,, uhukuhukuhuk, aku pun nk masak la sup sayur untuk famili sbb kitorg sume tak selera makan sbb demam.. so i thought kalu masak mende yang berair atau berkuah boleh naikkan selera kitorang,, aku pun bukk peti ais aku nmpak sayur banyak giler. ade yang da nk busuk sbb mak abh mmg selalu bz nk masak. jadi.. aku pun mulalah bertukang kat dapur. nak kate aku fobia sangat, every sayur tu aku terfikir segala parasite yang ada kat sayur tu sampaikan aku tanya mak aku every sayur tu da brapa lama. hahahh pastu mak aku kata okee jee... tapi aku stll x puas hati. nak kate gedik sangt aku nih, aku pegang sayur tu cam rasa geli sangat sampaikan rasa nak pakai glove je time tu. hahahaha. tapi aku pikir cam mende2 sume tu akan mati bila masak >100 d.c, tapi aku stll tak puas hati sebb ada parasite yang bole hidup lebih 100 d.c. pastu aku pikir, kalu kita was2 je sampai bile pun kau tak makan.

sampai la ke sayur cendawan, time aku nk bukk je dari plastik tu, aku tringat cendawan ni adalh sejenis fungi yang tak brtoksik yang bhayakan badan, tapi aku still pikir bukan2 yang cendawan ni org tu salah packing. bau cendawan cam biase lah, tapi pemikiran aku cam tak pernah makan atau masak cendawan. aku pun tanye mak aku banyak kali pasal cendawan ni da bape lame. hahaha annoying giler. pastu aku gagahkan untuk pegang cendawan tu untuk cerai2 kan sbb nk masak. pastu segala jenis sayur tu aku cuci kat sinki punya lama. setiap daun dan tangkai aku bersihkan sampai cendawan tu pun aku bersihkan smpai nk lunyai. hahaha serius annoying ngan pelik giler. hahaha bila masukkan dalam kuali semua, rasa lega giler laa.. fuhh.. harap2 semuanya da mati. hahaha.
tapi brape jam lpastu,, bau msakn tu cam nk basi tapi x basi lagi sbb tak da buble2 lagi. so, aku pun tanye la nape cepat basi sbb aku tak taruk santan atau apa pastu ayah aku kata sbb ada cendawan, pastu otak kau pun berfikr la macam2 kaitan teori yang aku rasa cam tak betol pun. hahaha

aku fobia lagi. fobia ngan mende slimy,, adush.. aku lemah betol. aku kalu katak buleh kagi kutt.. tapi kalu beluncas, lintah, cacing atau segala mende yang pakai hydroskeleton aku mmg lemah. suatu malam tuh.. aku pegi belakang rumah nk bukk paip pastu tetiba kat paip tu aku tersentuh mende sejuk2, lendir 2, lembik2. aku punya jerit cam ape jeh. sampai ayah aku tanya kenapa. pastu kat otak ni da macam2, cacing, lintah bulan, ulat atau seumpamanya laa.. pastu aku tengok tangan aku.. lendir die serius melekat lagi kat tangan aku. tegak bulu roma aku. ahaha, peghati punya peghati.. ada makhluk comel lambat je jalnnye kat paip tuh.. hahah anak siput babi yang x da cengkerang rupenye.. nasib baik lah bukan lintah bulan atau cacing. eeeeee.. geli weyh.. aku tak bole tengok makhluk camtu sbb belum pape aku akn meremang pastu kalu bole nk cmpak sume bende yang ada kat makhluk tuh. hahahah but still aku terfikir content lendir dia ada apa. hahaha

another fobia aku pasal belon atau bola. hahaha. bukan sbb ada bnyk sangat germs atau parasite,, noo tapi rasa takut bila orang baling bola direct kat aku. tak dapat nk describe perasaan tuh tapi aku akan pejam mate nk ambik bola tu dan akhirnya bola tu terkena muka atau terlepas. hahah pengecutkan? hahaha. pastu pasal belon plak. aku suka tapi tak suka bila orang yang pegang tu balin2 lagi2 budak2..dan akhirnya kena lantai. smpai je kat lantai tu mmg aku cuak laa.. mmg nk pi jauh je dari tempat tuh. hahah. lagi2 bila belon tu terbiar melantun kat jalan time panas terik. mmg tak kan aku smbut. hahah

sebenarnya menda2 ni bukanlah fobia kalu kita tak atasi. semuanya tentang pemikiran. semuanya tentang camner kita fikir atau pandangan kita tentang sesuatu tu. if kita mentafsirkan satu benda tu terlalu deep, sampaikan terkeluar dari logik akal, ia boleh jadi suatu mende yang negative. boleh jadi ia suatu  self reflection. ia boleh jadi sesuatu yang sebenarnya dri kita. hehehe but mostly about how you think and reaction towards problem. kalu kita asyek fikir,, 'memanglaa,, aku mmg camtu,,' sampai bila kau tak kuar dari kepompong tu.

sambil aku tulis sambil aku reflect aku balek. aku ni pun sedang perbaiki dri nih. doakan aku, perbetulkan aku. terima kasih keran sudi membaca.
salam maghrib^^

Sunday, 15 February 2015

fuhh..fuhh.. tiup sawang

salamunalaik ^^

12 Februari 2015, kita telah kehilangan ulamak tersohor Malaysia bahkan dunia iaitu Almarhum Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat. Kehilangan beliau sangat terasa kerana betapa zuhudnya dan tawadhuknya beliau dalam menegakkan Islam. jikalau kehilangan ulama' ini kita terasa betapa kehilangannya bagaimana pula jika kita berada pada zaman pemergiannya Rasulullah s.a.w. betapa luruhnya hati ini pabila Rasululah s.a.w yang disayangi meninggalkan kita. sayangnya Rasulullah s.a.w terhadap umatnya, teguhnya baginda dan segala kemuliaan baginda dalam penyebaran Islam kerana cinta-Nya pada Allah. pemergiannya membuktikan bahawa setiap manusia pasti merasai kematian. tidak kiralah betapa mulianya sesorang itu, pasti akan kembali kepada penciptaNya.

ulama' adlah pewaris nabi

Al-fatihah~


.........................................................................................................................................................

dah lama jugak aku tak update. aku pun tak tau nk ngupdate apo. tapi disebabkan aku tak nak blog kesayangan aku ni bersawang lagii.. maii la aku isi. sebenarnya banyak sangat peristiwa yang aku tak dpat nk kongsikan. bila assignmnt, tutorial mid sem, test,  dengan 2 minggu lagi nak final sem 2 ni.. mmg akan jaranglah aku mengupdate. Alhamdulillah Allah bagi masa nk mengupdate.. heheh

sem 2 seriusly sangat pack dan sangt mencabar chapter2 nyer. tapi kalu tak ade minat mmg tak boleh la..kalu kita putus asa dan tak cuba nk jatuh cinta ngan subjek tu mmg kita payah la nk menguasainya. heheh tapi walau complicated mana pun subjuk tu.. im still love it. Alhamdulillah.. semoga Allah kekalkan semangat menuntut ilmu ni sehingga ke liang lahad.

yup best giler subject2 aku. kalu kita suka biology insyaAllah tadehal  lah weyhh heheh.. it was fun when you learn about how your body and surrounding works on you. serius best giloss.. hehe tapi kalu ada minat dan tak mudah putus asa lah.. heheh doakan aku jugaa..

dan sekarang nih.. MSU murah hati nk bagi cuti seminggu kat budak2 diploma nih. hehe satu cabaran bagi aku tapi satu nikmat jugak bagi aku. kat rumah.. mmg la banyk cbarannya. harap nota2 yang aku bawak tu akan terusik. heheh..tapi hari ni aku ado nak citer sikit. hheheh

tadi tengah borak2 dengan mak bunyi burung jalak kat belkang rmah. kitorang takut jeh dia nk makn ank2 kucing comel kitorg. tapi rupa2nya anak burung jalak tu terbang tak tnggi.. maka mak kucing aku tu pun kejar burung tu nak wat santapan tengah hari.pastu mak aku suro aku bukk pintu,

dengan bedebornye rase sbb aku takut burung sbb tak pernah pegang, bukak2 je pintu belkang, berdesup burung tu masuk terus terbang masuk bilik aku. dengg.. aku lupe plak nk tutup pintu bilik tadi. aihh.. aku pun cuak dia terbang2 pastu tercirit kat mna. aku pun panggil lah mak aku..
mak aku gelak jeh pastu mak aku masuk bilik dengan tenangnya pastu pegang burung tu elok jeh.. relax je,, aku pun cam wahhh.. hebatnya mak aku pegang burung tuh. and totally shes my hero. hahah
mak aku pegang dia trus terbangkan dia.. maka sekumpulan burung tu pun ramai2 kerumun burung tuh.. have a safe journey bruhh.. tapi nampak tak ukhuwahnya burung2 tuh. even burung2 yang lain pun. kalu kawan2 dorg kena serang atau ada kemtian, dorg mesti akan kerumun. malahan kemana2 mesti berkawan. terbang tinggi bersama2 kemana2 takkan meningglkan kawannya. bila sorg ditimpa musibah, satu kaum pergi. ada sesuatu yang kita kena pelajari. kesetiaan, keakraban, tulun menulun dan banyak lagi.. heheheh

 but no wonder la mak aku leh pegang camtu sbb time mak aku kecik2 dlu bela burung jalak, namanya manja.  mak kata burung tu mmg manja gila. mak aku jaga dia dri baby lagi sebb sarang dia jatuh . lepas tu mak aku pun bagi makn pisang, ulam, nasi. manja tu sangat jinak sampai setiap kali mak turun sawah dia akn bertenggek atas topi mak pastu patuk2 telinga. kalu mk aku bwk radio ke sawah mesti manja akan bertenggek atas radio. tapi mak aku bela bukan kurung tapi mak aku bebaskan dia dan dia kan balik sendri lepas merayau.. but one day burung tu datang rumah cam biasa tapi ternmpak kucing. dan lepas tu dia sangat jarang balik tapi sebelum dia pergi dia akn main2 ngan mak pastu dia pergi dan tak kembali.. tapi mak mmg sayang giler ngan burung tuh.

bukan saja burung tuh but ada banyak lagi haiwan yang mak bela cam lembu, itik, kambing.. well.. orang kampung ni serius legend. sampai aku terfikir nak kawen ngan org kampung yang brilmu tapi bila aku tengok cermin.. hahahaha ado hati nak ade suami pandai kerja kampung yang ada pendidikan university dan pekerjaan apak best tapi aku pandai masak bape jenis masakan jeh, sembang ada sawah tapi tak reti masuk sawah.. what a shame.! hahaha.. so angan2 tu cam hanya mimpi laa.. heheh

tapi masa zaman muda mak abah nenek moyang kita dulu mmg have fun giler.. ukhuwah sentiasa rapat, dari saudara belah dua pupu sebelah makcik nenek pun still lagi akrab. kalu raya tu mmg slalu pergi rumh org2 tua2. bila tanya.. tu saudara belah nenek. jaunhnye la haii.. tapi pastinya time raya akan ziarah yang paling senior atau legend dlu.. mmg feeling giler ukhuwah tu. tapi sampai aku jeh.. cam.. krikk..krikk.. tak seakrab orang dlu.. alahaiii

orang zaman sekarang,, semuanya atas tangan, bertanya khabar hanya atas jari. tapi bila bersua, diam seribu bahasa. atas jari lain, depan mata lain. bila menziarah, hanya gajet yang dipegang.. bila ukhuwah tak dieratkan dengan sapaan dan bersalaman..ukhuwah tak berkekalan mana. lagi2 anak muda. bila jumpa mak cik pakcik segan2 kunun padahl malas nk bersapa. apo pun tak boleh. but the reality aku pun sama jeh.. sedih rasa diri ini.. cmmonlah qilaa!!! jangan jadi pundan laaa!!!

eii geramnya laa ngan kucing aku nih.. rasa nak bgi penumbuk jeh.. hahahah #tetiba #iklan
maafkan saya sbb tak scroll check balik spelling atau ayat. maaf la yee rushing nihh heheheh
oklah.. salam sayang saya untuk semuaaa