Friday, 30 January 2015

manusia

salamunalaik ^^

manusia. siapa tuh?
orang yang pelupa la
whats that pelupa thing? kat tmpat kita tak dak pun.
ah kau, membohong. abehtu kau apa? alien?
haha. me la. roh. jet2 cam kau bukan roh je.
yala.. but i pernh duk dlam benda yang dipanggil manusia tu.

.......................

heipp. i learn something from above conversation. manusia. kalu arabnya berasal dari nasia bermaksud lupa. why?why? hehe manusia ni kalu tak diketuk, kalu tak ditegur, kalu tak disergah bukannya beringat.

betul lah tu. bila kita tak rasa kepayahan, kesusahan, barulah kita rasa erti bersyukur dengan apa yang ada, barulah nak menghargainya, barulah kita tahu itu balasannya.

kadang2 penderitaan, kesakitan, kesengsaraan yang kita rasa tu adalh peringatan dari Allah untuk hambanya. dalam erti kata lain adalah kasih sayang yang Allah beri. tapi kenapa sakit kat kita? anggaplah itu tamparan kasih sayang Allah untuk kita kembali kepadaNya.

kadang2 kita tak perasan yang kita telah melakukan dosa, well sebb kita manusia, pelupa. atau kita tahu kita dosa tapi kita buat2 lupa yang itu adalah dosa. dan kadang2 kita terlalu asyik dengan keseronokan yang Allah beri dan kita terus lupa dengan pemilik rsa gembira itu.

kadang2 kita sibuk sangat dengan urusan duniawi sehinggakan kita lupa bahawa ukhrawi kita tak dipelihara. mendahulukan pekerjaan berbanding pekerjaan wajib kta kepada Allah.dan kadang2 kita sibuk dengan hubungan antara manusia sehingga hubungan dengan Allah kita abaikan.

musibah yang kita rsa kadang2 dalam bentuk pembalikan dosa kita. maksudnya adalah dari pembalsn dosa yang kita lakukan. dan musibah kita tu adalh reflection dari diri kita

misalnya,kita sakit hati, sedih dan menangis kenapa orang nak ckap belakang pasal kita, kenapa orang dok mengutuk kita belakang2, sedangkan dahulunya kita pernah begitu mungkin bukan mereka yang kita umpatkan tapi mungkin orang lain tanpa kita sedari. olehitu, sudahilah airmata itu dengan airmata kerana bersyukur bahawa Allah memberikan rasa apa yang orang lain rasa bila diperlakukan sebegitu, bahkan Allah memberi peringatan kepada kita untuk tidak mengulangi dosa tersebut.

oleh sebab itu, jagalah mulut kita daripada mengumpat, simpanlah perasaan hasad dengki, riak, takbur, sombong kerana kesemuanya adalah penyakit hati. sekali kita melakukannya, kita akan terbiasa mlahan yang dosa itu seakan sebati dengan hidup, semakin banyak kotoran dalam hati maka hati menjadi kotor dan payah untuk meangis kerana Allah, keras hati seakan tidak dapat menerima teguran, susah nak khusyuk dan banyak lagi. seperti pepatah melayu, kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. keran dosa kita, maka rosakklah wifi kita kepada Allah. hehe

musibah bercampur musibah. tangisan bercampur sedu.

alangkah indahnya andai tangisan kita itu kerana dosa kita terhadap Allah, kerana rindu kita kepada RasulNya.

aku mempelajari sesuatu.

manusia sememanganya tidak akan pernah puas dengan dosa yang dilakukan, saling mendahagakan dosa. merasakn dosa yang dilakukan adalh perkara biasa dan sebagi rutin harian. tidak pernah rasa bersalah bahkan bangga dengan dosa tersebut.

aku juga begitu. selalu dan kerap melakukannya bahkan setiap hari. jika aku teringat itu dosa, aku menyesal sekejap tapi aku akan terus mengulangi dosa tersebut lagi dan lagi. kerana apa?

iman kita adalah Yazid wa Yanqus iaitu ada naik dan turun. naiknya sikit, turunnya banyak. alahai.. lemahnya kita ini. jadi?

Allah kurniakan kita 5 waktu sehari untuk bertemu denganNya. gunalah setiap pertemuan iu satu peluang untuk kita memohon ampun. bukan sekdar hanya memohon ampun tapi bertaubat dan berdoa semoga kita sentisa istiqamah dalam mengerjakn ibadah kepadanya.

berusaha dan berusahalah, Allah Maha mengetahui apa yag ada dlam hati kita, Allah menilai dan pastinya jangan berputus asa. usaha lagi dan lagi, pasti ada ganjaran yang lumyan dari Allah. mungkin kita tidak merasa di dunia, tapi di akhirat kelak, Subhanallah. sesungguhnya janji Allah itu pasti. yang baik akan dibalas 10 kali lagi lumayan, yang buruk pastinya mendapat hukuman yang setimplnya.

teringat akan satu ayat. andai kita berjalan menuju Allah, Allah akan berlarian menuju ke kita. menunjukkan, Allah akn pandang usaha kita walau sdikit. dan mengertilah bahawa rahmat Allah itu sangat luas. tidak dapt kita bayangkan kerana Allah itu Maha Berkuasa.

saling ingat mengingati, saling nasihat menasihati, saling maaf memaafkan..

ingtkan dan nasihtkan aku adai aku salah,
maafkan aku andai aku terguris kata2,
doakan aku untuk sentiasa mencapai redha Ilahi.
salam sayang saya untuk ummat Muhammad yang sudi membaca.

Tuesday, 27 January 2015

mak jenin

assalamualaikum^^

bonjour~

amigos.. todays update was about my cita2 yang x semua tahu. heheh rasa cam nak keep je tak nak ceghita kat orang but semakin hari bila teringat balik cam klakar n rasa nak share. kelakar? for me laa.. aku ni mudah terhibur sikit even tak lawak. heeheh people say that because i was lonely but for me its better than not laughing at all. so here i wanna share with you my angan2 maybe?

firstly, learning arabic language. hehehe.. b.arab atau dulu kitorg panggil barab. i was learning arabic since 5 years old. that years we learn on simple things cam anggota badan, number, warna, dan others. from standard 1 till 6 im still on learning. and guess, when i was standard 2, i was participated in Muhawwarah atau acting in arabic language atau berdialog dalam bahasa arab. and Alhamdulillah sampai daerah je, pastu dpt number 2, tak dapat negeri. that time seriuosly smangat nak belajar more and more dlm barab tu cam this girl is on fire!! ececeh. and barab is the most favourite subject. heheh. pastu f1 tll f3 mmg wajib amek barab dan rasa sangat seghonok tapi sangat mencabar la sbb makin lame makin deep. tapi alhamdulillah still barab bukan penyebab aku x dpt straight A's dlam PMR. TT
disebabkan aku tak dapat straight A dlm PMR, aku x dpt masuk klas sains agama.. dan aku telah meninggalkan barab kesayangan aku. dengan harapan masuk univrsiti cam nak belaja balik. ececeh.last2, kat sini terhad kalu nk belaja barab. hmm.. bukan rezeki.. but still aku boleh belaja.. neeed transport kalu nk belaja kat masjid Negeri atau sekitar shah alam ni. but.. still in hope aku boleh blaja lagii.. barab fun giler kot. seronok denga org cakap arab, hehehe teringan nk cam mike.

second, nak bukak saloon ngan butik. hahaha girls, mmg x kan terpisah ngn bende2 camni. throwback zaman hingus meleleh, mak selalu belikan barbie doll and kitchen set. so time tu berangan la aku main anak patung. lagi2 bila dlu pergi kfc atau McD mesti beli set skli ngan mainan. kalu tak mmg panjang je muncung aku sampai rumah.bila da besar sikit, akk plak suro pkaikan mask kat muka la, main make up2, pastu akk ngan mak ajar wat crosstich(x tau spelling camner). tapi mak akan belikan satu kain khas ngan benang pastu wat la crosstich tu smapai siap. tapi smpai skarang tak siap lagi. tapi really kagum ngan mak sbb mak ada satu sulaman crosstich tu sangat cantk and mak frame kan kat rumah dan gantung. cam tak percaya mak wat cantik sangat. aku wat mmg x rupe bende lah. hahah. tapi smpai skrg kakk pun masih nkkan ada butik ngan saloon sendri. before aku isi upu aku pernh apply kursus kecantikan kat satu saloon ni..haha siap aku jadi model lagi, but x kemane gak,, aku lpe step sbb tak practice setiap hari.

dulu aku pernh berangan nk tinggalkan dunia science ni sbb merajuk ngan chemistry kunun la kann. haha pastu aku pi la nk wat perhotelan, pastry,culinary, bussiness,, buleh la aku bkk hotel atau restoran sendri. nk kate minat mendalam bab bisnes ni idok la tapi try la skit blaja ilmu2 bisnes ni pastu apply la kat sebuah kolej swasta nih, punya nak korek ilmu tapi aku dpt rasa cam tak sesuai ngan aku sbb aku lebih minat fact dari mende pikir logik akal nih. hahaha. nmpak sangat malas berpikirnya nih. eipp, fact pun kene berpikir deep tau. hehehe. lagipun time semnagt tu pun sbb mak suro blaja pasal akauntan sikit sbb nk tolong majukan butik abang. tapi alhamdulillah takde aku pun boleh maju,, jadinya aku ikut ape yg aku mnat la since aku minat giler ngan biology nih. ececeh. sampai sini agak semput la nk pick up. nak sangat fact, hamek kau telan la kau sampai pecah kepala hahah.

ade bayak lagi angan2 mak jenin aku nih, but tak keluar plak time nak tulis tapi kalu tme jenjalan tu mesti mencurah2. hahaha sebabtu aku suka jalan sensorg. sbab time jalan tu aku selalu flashback citer2 dlu, attitude, fefeeling cam jalan kat kebun bunga tulips la konon. haha tapi tak heran la kalu aku tersengeh2 time jalan. heheh. pernah suatu hari nga terfikir mende kelakar then aku tersengeh2, x persan org peghati aku, so aku pun cover2 cam belek2 tepon. hahah.

haishh. maafla blog aku blog kosong..lebih suka cerita pandangan yg tak berasas dri yang bersumber. hehe so.. x boleh pkai gak kadang2 ayat2 aku nih. heheh. terasa cam nk wat post baru tapi maleh la plak nak wat 2 post dalam satu hari.

sombong? aku sombong? hahaha

aku rsa betul lah tu kut. sbb aku ni bukan peramah 24hrs. muka aku tak manis yg org bole happy je kalu  tgok aku. muka aku selalu serious tapi kalu kau bercakp ngan aku maybe kau rase x kut. sbb rase cam plik ngan certain people judge org camtu je pastu wat muka tegang kat kite. kite plak rasa serba salah nak ckp camner. maaf lah ye. im not kind of perempuan yang sopan, baik tutur kata ngan tingkah laku im admitt that wanita solehah should be and must polite, lembut tutur kata, lembut tingkah laku and sopan santun ngan people. im wanna be the part of them.

tapi aku penat. penat nak wat camtu. penat nak berlembut. penat nak selalu disakiti diguris. biar aku kasar biar aku kuat. penat dah nak keluarkan air mata sbb orang. sakit tau tak. aku tau kome semua penah rasa dan lagi dahsyat kut dari aku. tapi aku lemah. yass aku lemah. aku tak jadi camni kalu bukan kekuatan dari Allah. aku nak jadi wanita yang kuat bila dugaan yang dierima dan dpt maintain kan attitude yg sopan tu. aku bukan wanita yang kuat camtu. aku lemah. and u never understand me.
nobody knows me kecuali Allah. dan aku x harpkan org nk fahami aku. cukplah aku dan Allah.

heheh x nak la emo2 ni.. tak suka situasi tegang. baiklah kalian.. saya tamatkan di sini. maaflah kekurangan andai dlm aku berbicara keluar mende x patut dan salah dri hukum. maafkan aku. perbaiki aku, nasihtkan aku. tankiuu..

Tuesday, 20 January 2015

family..

salamunalaik ^^

heyyheyyheyy...

aku da bebas mid semester 2.. hewhewhew. tapi.. 7 weeks more to final exam.. huaahuaa TT

and this post bukan nak story morie pasal aku end up mid sem aku. tapi nk share how i feel about being 19.. almaklumlaa.. usia da meningkat, kubur da memangil-manggil, ye lah.. mana tau ni last post aku. hehe sapa tau.. ajal ditangan Allah.. hehehe.

19? leklaa.. belum 20 lagii.. enjoy la dlu.. nikmati sisa2 sebelum angka 1 diganti 2. heheh..
me like.. what? hang nak enjoy? gimme 10 reason pa kau nak enjoy2 lagi..

ngehh..

okay.. 19 tahun? ape kau pikir pasal umur camni?
kahwin
mehhh.. kau takde pikir mende len ke?
ye laa.. sebb kahwin awal tu la yang terbaik.

heheheh. kalu nak bahaskn mende alah ni mmg tak sudah

meh sni dengo plak aku nk citer.

kawin.. wahhh indahnyaa
ada orang caring,
halal nak pegang tangan pi jalan2
halal nak pi dating
boleh tatap mata lama2

ya! indah! sangt indah! semua halal!

bagi aku kahwin adalah tentang tanggungjawab.

memang la tanggungjawab.. time kawin boleh didik sikit2. boleh jaa semua tuu.. kawin tak membataskan masa depan kita.. lagi bertambh rzeki adolaa.!!

yass!! aku setuju..

tapi bab tanggungjawab ni aku highlight  kan sikit.

tanggungjawab?
before and after married kau kene tahu tau!!

tanggungjawab kau sebagai hamba, anak, diri sendri, student

perkahwinn memang indah, walau ada halangan, its still halwa dlm married life. sweet kan?

but how you manage your shuben/wifey/little mujahid kalu tangunggjwb kau sebgai hamba Allah cam nyawa2 ikan. bangun subuh pun pkul 8, nak kejutkan anak bini somi camna? kalu solat pun berterabur, camner nk jadi imam atau didik anak bini kita? kalu dri sendri tak cinta Allah camner nak dpt org yang mencintai Allah jugak.. sembang nak dpt laki bini soleh solehah.. tapi tengok diri dlam cermin.. nothing..

how about hubungan kau ngan ibu bapa? tanggungjawab sebagai seorang anak? kata nak dpt shuben/little mujahid/wifey yang soleh solehah tapi duk rmah men tepon ngan pakwe, mengadap tb, men DOTA 24 hrs. kuar bilik ghetinye makan pastu masuk bilik sambung chatting. berkasih sayang bermadah kasih ngan org yang tiada ikatan dgn kita padahal ckp i love you ngan ibu bapa pun tak pernah tapi sibuk nak kawen.

camner plak as student.? aip22!! belajar bukannye pasl study kuat lelah penat semata2 dpt result gempax jaa, master, phD. bukan tu jaa.. banyak lagi bakhang.. hidup ni adlh proses pembeljaran. belajar bergaul dengan ramai orang, menapis mana elok mana tak elok, ilmu fiqah, tauhid. ilmu Allah tu banyak. rebut dan kaut semampunya. kalu diri sendri tak terdidik, kalu diri sendri tak terurus, kalu diri sendiri malas berat nak cari ilmu.. camner nak didik little2 mujahid kita nnti.

tanggungjawab diri sendiri? haihh tak kan tak terpikiaq kuutt.. sayang la diri kita.. ni bangun pun smpai tengahhari.. mandi plak sekali sehari. basuh baju tak reti, masak tak reti, kemas rumah tak reti. sebab pa.. sebb duk rumh goyg kaki goyang kepala, sengeh2 depan fon, terbongkang. pi kuaq rumah bukan men sopan ngan laki diaa.. berangan nak kawen tapii.... hermmm

yaaa.. kadang2 bende ni normal sbb orang pkir, leps kawen nnti elokla tuu.. aipp.. kalu da kucar kacir baru nak luruskan? hang berangan nak kawen, nak dpt family sakinah tapi kalu diri sendri hopelesss, helpless dan mengahrap seseorg nk sempurnakan mmg tak jadi. walau fitrah bersuami isteri adalh saling melengkapi but most of it comes from yourself. if u want a better person that can guide you through thick and thin and guide u to jannah.. think about your relations with Allah, how u re ready to form a family because from you comes new generation. and how excellent your generation are comes from you.

diri sendri ni pun sebiji sebijat sijibik nga kat atas tu.. tersdaq dar lamunn ..aku pun ado cita2. dlu aku beragnan dok nk kawen, nak belajaq sungguh2 dpt result gempak, keje best pastu kawen. yess maybe thats correct but think wisely. aku berangan tapi aku x pikir siapa tulang belakang aku ni? aku ni masih bwh tanggungjwb siapa?

duduk diam.. trmenung.. kembali ke realiti.. pi lontarkan jauh2 keseronokan.. ingat balik.. siapa yang Allah berikan kat aku di dunia ni tempat lubuk pahala aku sebelum suami aku nnti.. yass.. my parents..

potong 5 tahun kau kat asrama, 6 tahun kat sekola, 3 tahun kat tabika. berapa byk tahun yang kau gunakan untuk menghargai, membalas jasa, penat lelah mereka sedang mereka kini menjangkau 60-an..

kadang2 aku sedih sangat.. aku dari keluarga kecil yang sederhana. dari kampung. gaji tak besaq. alhamdulilah, dengan keluarga kecil kami tu.. lahirlah seorang muallimah, bisnesman dan aku... jarak umur kami adik beradik jauh.. dan pastinya setiap kami merasai zaman yang berlainn. aku dikira lahir zaman moden. aku tak rasa sangt kesusahan mereka. tapi aku mahu rasainya.. sbb bila kita susah.. time tu la kita sangt menghargai setiap detik.

one day, alhamduliillah abg bawk mak abh kuar kampung pi jenjalan kl. ak pun x terkecuali dgn jakun nih. aku tau aku  kampng. aku tengok gelagat mak abh aku terasa sangat terpahat kat hati ni.. gembiraaanyaa tengok mereka. jelesnye aku sbb abg kkk dpt berbkti.

ape aku tau hanyalah menghbskan wet, tak  merasa kepayahn mak abh sendri mencari wet. dari situ aku rasa anyak lagi bende yang aku kena fikir dari berangan nk kan seorg suami yang perfect padahal aku terlalu compang camping.

dan sehingga sekarang aku tak tahu kenapa ramai sangat nak kawen awal.. bgi aku terlalu berat untk meningglkan tulang belakang aku. sbb tanpa dorag aku tak jadi cam sekarg. walau aku tahu aku tersangat la lemah, aku tak hebat cam org lain, aku tak bijak seperti yg lain, aku tak kuat cam orang lain.

okdah.. tak mou touching2..tak macho ahh

well.. setiap manusia diberikan akal untuk befikr untk memilih mana baik mana buruk..dan pastikan iman yang mendahului bukan nafsu yang menjangkaui. selagi kita msih kuat cable wifi kita ngan Allah.. insyaAllah.. Allah pandu kita. selagi Al quran dan hadis sumber kita.. InsyaAllah segalanya terbaik. andai post kali ini ada salah dan terguris hati anda.. maafkan saya.. sila perbetulkan saya di komen.. ngehehhh

peace yo :D

nyah selit sikit jantung hati saya..








Friday, 16 January 2015

gosok gigi

salamuanalaik^^

heihh hoo!!

seteghesnya nya paper tadi.. seteghesnya!! arghhh... rasa cam nak menjerit spuas hati je rasenye. hahaha.. lek sudahh.. chill bro.. ingat ayat Allah.. 'setiap kesusahan pasti ada kemudahan'.

dah tu.. cepat2 la senyum balik.. naikkan sikit pipi bambam kau tu. aihh.. haha bertatihla untuk tawakkal walau kau tau kau hanya mampu merangkak. sebab apa? sebab.. Allah suka orang yang bertawakkal... tapi... lepas hang usaha laa.. ni hang dok cakap 'arghh.. tawakkal je la nnti' padahal.. kau baca cover nota je.. puihh..

cam situasi ni..

eh.. yang kau ni kenapa?
usaha aku nyah..aku tak tahu usaha aku okay ke tak ni..
hadomakk!! kau ni..kau baco tak semuanyaa?
bace arr.. giler kau aku tak baca
so.. pedehal kau masam memanjang ni.. maknn ni pun x nak nengok kau.
aku terlupa semua yang aku baca.. aku dah study sampai pkul 3 pagi.. aku mengahafal formula semua tuuu.. pastu skali exam teros blank.. huhu TT
so.. kau nak kaki ke kau nak tangan aku?
apahal plak kau.. eeee.. aku harap kau tolong akuu..TT
sabar la sayang (iklan fair n lovely).. hahahaha
*dushdushdush*
aduih sakit ahh
aku serius nih.. kau pikir lawak? hahah
okay2!! kau nak secara sains atau agama?
kalu sains aku da agak.. sbb otak kita kena rest. mmg ah boleh blank kalu tidur lambat.
kau tau punn!! so.. kau pernh gosok gigi kan?
eh.. pernah laa.. sekali 10 kali sehari kut.
ye ke.. mulut busuk je .. hahah
aku rasa kaki aku ni boleh cecah kepala kau nih..
hhaaha.. okay2.. camnii.. kau nampak ke bacteria Staphylococcus sp. ngn Streptococcus sp. kat dalam mulut kau?
memang la tak nmpookk.. eh kau ni pun..
so. kenape kau berus gigi?
sebb aku nak mulut bersih, putih bersinar2, shining-shining gittew boleh silaukan orang cam jendul kau
choii!! aku plak debik kau
*dushh*
so.. apehal plak kau citer mende ni kat aku. memangla kau pun kan gosok gigi sampai bersih. kau pun berharap nak gigi putih bersinar shining2 kan? eh kau nii tanya soalan camni
ok!! so.. kau seriusly yakin gigi kau bebas dari bacteria 99.9%?
eh.. idok laa.. sterile pakai api ke ape.
so.. relatekan balik ngan usaha kau..


kau yang dok sibuk menyental gigi wangi kau tu 10 kali sehari.. pastu kau cakap.. 'eee.. gigi aku kuning ahh.. mesti bacteria tu banyak lagii'.. pastu kau tak pikir.. manetau kau punye toothbrush tu da contaminated ngan bacteria ape ntah sbb kau tak tukar 2 tahun. camtula manusia. kau usaha bersungguh2 tapi kau sendiri ragu2 dengan apa yang kau usahakan sbb kau tak check yang kau ade compg-camping gak. boleh saja dosa2 tu tutupkan ilham kau nak sampai. sama macam dosa2 kita. dosa2 tu juga boleh menghalang usaha kita untk di nilai oleh Allah. kite tak nmpak bacteria tu sama cam kita tak nmpk usaha kita  sama juga ngan dosa pahala kita.

ooo... cenggitu.. ok foinnee.. aku kena positif!! Allah saja yang mampu menilainya

see.. segala pemberian tu Allah yang bagi.. dia yang turunkan kat kita. pasti ada sbb kenapa kita susah nak ingt. stay positive and youll find your way..

heeeee... doakan saaya untuk last paper esokk!! pastu gua mau jimba2 ngan kkk sayang saayaaa..
maaf kalau tak faham apa yg cuba aku saya sampaikan sebb fikiran sedang bercelaru..
maafin guee
salam jumaat salam barakah. Al Kahfi jangan lupa dong!!

Sunday, 4 January 2015

alhamdulillah

salamunalaik ^^

salam maulidurrasul ^^ Allahumma solli 'ala saiidina muhammad wa'ala alihi wasohbihi wasallam

semoga selawat dan salam kita beroleh syafaat di akhirat kelak. ^^

bertapa beruntungnya kita hidup dengan nikmat terbesar dari Allah selepas iman dan islam iaitu Nabi Muhammad s.a.w.
bertapa beruntungnya kita boleh menghirup udara yang percuma
bertapa beruntungnya kita memperoleh ibu bapa di sisi
bertapa beruntungnya kita mempnyai teman2 disisi.

Alhamdulillah.. <3

tapi adakah kita tidak malu dengan balasan yang kita berikan.
Allah berikan 5 waktu sehari semalam untuk kita sujud tanda syukur kepadaNya.
namun. dalam setiap ibadah kita, banyak sungguh compang -campingnya.
kita beria2 cakap terima kasih dengan orang bersungguh2 tapi bagaimana pula kita mengucapkan terima ksih pada Allah?

renung tatap amal ikat semat ketat sampai kejung.

sebenarnya post ni da tertunggak dua hari yang lepas. bila bukak laptop niat nak pok pek kat blog tapi bukak2 je laptop.. berderet kat desktop tulisan assignment, lab reports, notes, practical...bla..bla..bla.

pastu dok mengeluh macam2 padahal siapa suruh hang dok tangguh sume beban koje tuh.. padan muka.. dah la tak gheti manage time, drama korea je kojenye.. eheh membebel marah diri sendiri plak..

tapi out of those bende sesak otak tuhh.. ada yang wat aku senyum balik. eh jap2.. sesak otak? kau yang nak belajo kan.. silalah makan belimbing besi untuk tough kan hati anda. okay.. done.

eh2 lom lagi.. apa yang wat aku tersenyum? eheheheh opkos la pasal hang out ngan persatuan jemah- jemah kampung durian arituu..  jemah2nye ada 3 je pun.. sayur, belacan dan kicap yang maniis gittew

bila pkir balik.. sekejap je pun..tengok wayang pastu sayur da balik.. tak puas laahh.. hahaha
plan nak tengok cite Terbaik dari Langit. last2 Seven son jugak yang ditengoknya. not bad la.. tapi ade gak la pengajaran kat situ. hanya tiga suku kata. "Buta dengan Cinta". yass.. aku simple kan lagi "love is sickness". bila kau da kena buai ngan angau angau tu.. kau rasa semua benda indah je padahl kau di pinggiran gaung. bagai telur dihujung tanduk. selagi tak disergah, selagi tu kau terus menuju ke gaung. bila kau da jatuh gaung, baru kau rasa sakitnya bukan kepalang.

okay.. lepas ceghita sayur yang hodoh lagi setia aka Tusk tu,. kitorang yang dok pakat lilit selendang ni baru terhegeh2 nak solat. lepas je siap lilit balik selendang, bukk fon. sayur da balik. ok foiinee.. nak merajuk ah. pastu syikin pun kena balik awal sebab abang die dok bebel suruh balik. aku??? aku pasrah lagi menyerah.. tak pe lahh.. masing2 ado hal. yang engko ni esoknya ada kelas smpai 6.30pm. revisenye idok lagi.. berangan nak dpt dean list.

so conclusion for that day.. aku dapat lepas rindu ngan kawan2 aku sekejap je. walau dorang selalu wat aku sengeh sorang2 depan fon sampai org kata aku gile. hahaha. its okay laa dapat jumpe sekejap. aku ngan sayur da la 7 bulan tak jumpe. syikin baru 2 bulan tak jumpe. heheheh

tapi.. aku rasa gembiraaaa sangat sebab mereka masih lagi ada untuk gembirakan aku. dorang masih ada nak mengukir senyuman aku. and most important Allah dah aturkan perjalann hidup aku ni bertemu dengan orang2 yang indah seperti mereka. belacan dan sayur banyak mengajar aku. macam2 ( x nak mention la apee sbb aku tau ko bace en, nnti ko kembang)

dan tak dpat lupekan haritu jugak first cry for the first day 2015. why?! apsal kau nages. tak macho beb. asalnya tak delah fefeeling nak nages tapi sebab bila keseorangan dalam crowded place yang tak tahu siapa mereka.. ada satu feeling menerpa "alone".

aku ingat lagi time tu.. berhimpit woo nak nek tren. dapat2 pulak sesat kat coach laki tapi da bercmpur ngan pompuan laa.. pastu dah la tren version oldschool plak.. tak leh nak escape kat coach wanita. haduihhh.. aku bergayut je kat pole tengah2 gerabak pendek tu. da macam nak wat pole dance. astaghfirullah.. eh2 idok laa.. perangai tak senonoh aku pun aku tahu maruah gak. ehh.. hahaha

pastu.. aku terbayang balek semua kenangan sambil berdiri kat pole dari kl sentral ke batu 3.. macam live 3D punya movie.. aku pandang tingkap tren tu semua kenangan dari start aku jumpe dorang dari cfp sampai petang tu.. tetiba kabur da pandangan aku. kat tingkap tu pun da rintik2 hujan.. baru aku perasan, hampir melimpah kolam mata aku. laki yang berdiri sebelah aku dok  mengusha2 aku. couple mat salleh da peghati aku. aduishh.. aku adalah centre of attraction kauuu.. retiss gituu.. hahaha

aku tukar pose pulak. pastu ada space kosong tapi laki tepi yg usha aku tu bagi awek die duduk. ok foiinee.. watever.. aku tough okay. kaki aku boleh tampung berat aku lagii. tapi air mata ni nak terburaii.. terbeliak2 ke ats mata aku. naseb baik da smpai batu 3. pastu aku kuar dari tren tu ngan hujan2 tu dengan perasaan sayuu.. da macam citer kabhi kushi kabhi gam pulak ann.. pastu tunggu pakcik teksi.

otw balik apartment.. air mata dah menitik sikit. ok tahan2!! da sampai, bagi tambang kuar teksi terus mencurah2 macam hujan time tuu.. perghh feeling giler sambil kehujann time tu. naseb bek lif tak da siapa pastu sebelum masuk rumh, kesat air mata, masuk wat lek wat piece. masuk bilik. Allah!! ramai pulak jemaah rewang kat bilik aku nih.. haha. aku cover je muka aku nih. sengeh2 cam kambing. letak barang sume pastu ambik wudhuk pastu teros solat asar kat luar bilik.

nak tau sebab apa aku menanges beria2.. sebab aku terharu. sebab aku rasa sangat bersyukur dan rasa sangat dihargai walau dorang tak de depan mata aku tiap hari. walau suka kacau dorg dalam wasup.
ye lahh.. aku ni da la loser, lembap, tak senonoh, lawak tak sampai, huduh, suka cakap merapu, degil dan banyak lagi lah. hahah. tapi orang yang aku kenal hanya 5 bulan niii laaa yang kamceng ngan aku. Alhamdulillah, Allah pertemukan aku ngan diorang.

aku ingat lagi camner aku kenal belacan tuh. dia sangat pemalu. first time awkward giler nak cakp. pastu entah camner tetibe da cam isi ngan kuku, aur dengan tebing dan macam2 lagi lah. bende yang aku ingat sampai sekarang, dialah orang yang wat aku ketawa sampai semput. haiihh.. da lame aku tak gelak camtu. rindu weyhh.. aku ingat time tu aku sedih yang teramat sampai sedu2 aku nanges.. belacan datang kat aku macam romeo, duk sebelah aku, gosok2 bahu aku sambil hulurkan tisu. pastu dia gelak. aku pun nak tergelak sebb aku mmg hodoh giler time nanges.

dan satu peristiwa yang aku ingat semat dalam otak aku adalah every 16 April. yeahh.. thats my beday. pagi tu gelak2 petang tu aku dapt call dari dia. die sedu2 menangis. aku terus gabrah giler suro datng rumah aku. tup2 lepas maghrib die dapt call dari mak dia.. Allahu!! Allah dah ambil orang yang dia paling sayang.. ayah diaa..Innalillahiwainnailaihirroji'un..

bayangkan kawan kita yang gelak2 dengan kita setiap hari,, tetiba dapat musibah. Allah.. sebak rasa hati.. tapi aku kagum giler,, dia sedaya upaya tahan nges. dia cakap, "aku tak nak nages, nnti ayah aku lagi sedih". aku pulak nak menitik. dia mintak Yasiin, aku bagi. dia baca surah tu kat beranda rumah aku. sayuu sekali. tiap kali air mata menitis dia kesat. Ya Allah.. kuatnya kawan aku.. aku sayang dia Ya Allah.. agar dia sentiasa bawah perindunganMu. dan sejak dari tu aku tahu.. dia sangat istimewa bagi aku. dia selalu ada time aku sedih. selalu ada bila aku tak mmpu nak berkata apa2. dan lagi bertambah aku sayang.. dia sudah berubah. Alhamdulillah.

dan lagi aku rasa gembiraa.. she got a fiance.. eheh hensem bhaii.. aku jelous giler. dan ape yang best, they helping improving each other, tried not to always contact each other and together working for their big days. Amiin..InsyaAllah.. kitorang da bau2 nasi minyak hehe. tapi bila aku menggedik cakap aku ni tak laku laa, kawen lambat laa.. haha pastu she gave me this:

see what?!! aku sayang kau giler2 syikin. tankiuuu hahaha. sorii sbb aku screenshot pastu taruk sini. hahaha

geng persatuan jemah jemah kampung durian bukan belacan jee.. ado lagi ngetop! sayur namnya. dia lah pramugara tak laku zaman ni.. hahaha yang bajet umur 29 padahal baru kutu embun. *sori mengumpat kau jahh.

aku kwan ngan die pun da nak last2 cfp baru ngam sikit. yolaa dulu die ade awek, so.. nak dekat2 ngan pompuan pun takut2 BHAHAHA. cehh idok laa.. die ni pemalu la konon. tapi die sempoi je.
dia selalu rapat ngan nasi. so, secara tak langsung kemisteri kitorang sebagai lauk pauk malaysia pun bergabung. lepas cfp, syur, bonito, ngan roti nan je la yang selalu sembang. tapi sejak wechat aku lupus, maka bonito dan roti nan tak dapat dihubungi. dan.. sayur je la the best yang wat aku gelak depan fon macam orang giler, peneman aku merapu sampai pkul 3 pagi dan banyak lagi lah. still dia adalah the best girlfriend among boyfriend!!

dan aku tak lupe jugak kat kawan lame aku.. Nabil yang suka bagi komen kat insta aku, yang panggil aku sifu. yang bagi bantal blushetta time f4 tapi kucing aku da berakkan. hahaha. kau motivate aku giler2 time nak spm aritu. kau banyak jasa la ngan aku Bil. hanya Allah je yang mmpu membalasnya. tak lupe gak, hani, rara, pariesa dan banyak lgi laa kawan aku dari kecik sampai besau. dorang pun the best gak.

tapi semua kawan kawan aku kat dunia ni adalah nikmat dan kasih sayang yang Allah turunkan kepada aku. sebab apa.. bila aku sedih, sendirian, sunyi,.. dia hadirkan kawan2 aku yang selaaaalu buat aku ketawa, tersenyum sendirian, gembira tak tentu pasal. tapi kadang2 aku sendiri hanyut.. dengan nikmat tu,, aku asyek sembang sampai aku melewatkan waktu dating aku ngan Allah. aku gelak tak ingt dunia smpai aku lupa siapa yang hadirkan kegembiraan itu.. aku lupa siapa yang hadirkan kawan2 kepada aku. betapa tak bersyukurnya aku.

dan every happiness, breath, smiles, dont forget to whom you should be thankful. to whom you should serve you gratitude . to whom loves you always that you ever know. to whom that always watching, hears, and knows how you feel every single second.

thanks for reading. may we are bestfriend till Jannah. kawan yang baik adalah kawan yang sentiasa ingtkan kita kepada Allah. thanks buddies. till we meet and lepaking in Jannah. InsyaAllah.

here's a pictures about last 1 jan 2015.

 kicap + belacan.

sayur.. kau hutang selfie ngan aku. k bye.:P