Wednesday, 9 December 2015

friendship

assalamualaikum w.r.b.t

fuhh.. dah berbulan agaknya blog ni aku tinggal usang. hmm,, there is too much reason and i decided to stop blogging for awhile. but somehow..., i need writing sometimes. especially when i dont know where to tell my weirdo thingy and merojak gaban.

so here we go.. i put friendship as the topic i want to tell. i love my friendship. i appreciate the friendship i have with my friends. i love them as they make me smile. they are the reason i smile, laugh, and im happy. but i almost forgot that among of the joyful things are come from Allah. i almost forgot that He is the reason i live, i pray, and all the good things in this world. and yeah, you are also the good things from Allah. when you are in deep down with happiness and you forgot Allah in each happiness, He tried to bring you back into Him. how sweet it is right?

it just same like my story,, it has been many years im longing to have a bunch of favourite people, bestfriends, best buddies, bestboyfriend (kawan i mean) and bestgirlfriends. and Allah listen my pray, hear my whispers, see my tears and He gave me a big suprises. i have got all i want within two years and i was totally deep inside the happiness. until i forgot that from all that is from Allah. who am i if Allah does not give his mercy. who draw my smile if Allah does not see my tears. im lost in dunya. i loves happiness, i loves this worldly life as i forgot that this worldly life has an ends. (maher zain - worldly life).

and something happen that really makes my heart broken, the friendship that i love the most has slowly falling apart. the ties that i want to hold till my last breath are slowly tear off. i lost my focus in my studies, my dignity, my faith, and my days was slowly turning upside down.

At some points, i cant feel the happiness in my prayers, the calmness that has been a long time i does not feel. sometimes i can smile, laugh but deep inside my heart, i can feel the emptiness. the true happiness that we all want it. and i keep longing where does it go? i pray 5 times, i read the Quran, i tried to overcome any possibilities that can ruin my pray. i try to do all that but i fail and sometime i lost and hard to constant.

since then, i knew what i lost. i lost the merciful that Allah gave me. the happiness in my pray and prayers, the calmness in my worship. and these all because i never be grateful in the happiness that i got . i get the happiness but i did it in the wrong way, i delayed my 5 time prayers, i rarely do zikir. and all what i did was read all the social media after my prayer instead of Quran and zikir. i did these things as it is like the social media is my priority rather than my worship. i trust people, love my friendship more than i love Allah. i spent hours with my friends rather than my qiam and prayers. im greedy, im proud of everything and then....i know what i lost...lost with this wordly life.

 untill now,. im still longing the calmness and happiness in my prayer.

Therefore, we have to try no matter how hard it is to get the happiness and calmness back as long as we do not give up. Allah always being with people who are patience. it is hard to achieve it because good things happen after we tried hard right?. we might have slightly fall apart, but do not forget to stand straight and keep running towards His mercy. yeahh trust that Allah will give the happiness you want after you put all the faith and evrything just to Allah. He just take back a pieces that He gaves me to take me back into Him. so still smile and strive for mardhatillah.

From Allah we come and from Allah we going back.

Doakan saya sentiasa teguh dijalan Allah!

Thursday, 2 July 2015

IM BACK

assalamualaikum w.r.b.t

huarghhhh.. lamo dah tak mengupdate blog nih.. memang nak kena masuk long sem baru berganda2 rajinnya ke? hehehe.

banyak sangat peristiwa yang aku tak dapat nak luahkan. mungkin tak perlu kut nak diceritakan. biarlah ia jadi rahsia. tapi hari ni aku tak tahu kenapa, aku rasa nak sangat mengupdate blog ni. macam banyk sangat yang teringin nak luahkan.

so apparently today, i hve a very joyful day with my baes. sincerely grateful for coming into my lifes. dari pagi sampai ke malam dok keluaq, dah la ponteng kelas. *uhukks,, tak sengaja sebenarnya, just lari dari plan. so perjalanan today, aku ringkaskan dari shah alam - kuala lumpur - shah alam - subang -shah alam. dari pergi buat assignment ke kisah belajar gelak dengan sopan sekali extra dpt number barista free. sangat kelakar sampai sakit perut aku dibuatnya..

tersangat banyak memory indah yang tak dapat nak diluahkan,, tapi sangat bersyukur sebab ada mereka untk hiburkan hari2 aku. dulu, aku tak pernah merasa indahnya begini, tapi Allah itu Maha Adil, lalu Dia hadirkan persaan itu kepada aku. Allahu, Alhamdulillah..

dan Alhamdulillah, hari ni da 14 Ramadhan 1436H, separuh bulan da aku dalam bulan tarbiyah ni. semoga apa yang aku usahakan dalam misi tarbiyah diri pada bulan ni aku dapat istiqamah sehingga sesi bulan tarbiyah aku tahun hadapan, jika diizinkan Allah.

sebenarnya banyak yang Allah didik aku dalam bulan ni. Allah bantu aku mengahdapi kesukaran yang aku alami. terutamanya dalam misi ikhtilat aku.

serius, nak jaga ikhtilat ni susah. apatah lagi bila aku ada kawan baik.

tapi sayang,,

'berkawan dengan lelaki dan berbual mesra itu bukan ukhuwah, ukhuwah sebebnarnya apabila kita menghormati masing2 dengan cara menjaga iktilat antara satu sama lain'

-tarbiah sentap

ini adalah misi pertama aku dalam bulan ramadhan ni. bukan senang, susah.. apa yang kita sangat takut dalam bulan ramdhan ini adalah apabila kita tahu dosa yang kita lakukan itu adalah datangnya sendri dari diri kita dan bukan syaitan.

seriuss,, rasa nak berborak je ngan kawan laki bila kebosanan.. tapi.. aku cuba tanya soalan untuk diri sendiri.

'kenapa perlu ada kawan lelaki setiap masa sedangakn manisnya ukhuwah antara perempuan itu lagi indah dan suci?'

'aku sendiri tak suka lelaki yang asyik fikirkan perempuan tetapi kena aku sendiri asyik nak fikirkan lelaki?'

'didik hati dlam bulan ni dan semoga istiqamah.'

dan aku berharap sangat misi aku ni akan istiqamah bukn hanya pada bulan ramadhan tapi selamanya,

kawan

aku bahagia bila tengok kawan kita bahagia, kita turut gembira bila mereka gembira. tapi sedih, bila mereka diuji dengan prkara yang aku pernh diuji dahulu. aku tak nak mereka ulangi.
aku cuba selmatkan mereka, tapi aku msih diri aku yang lemah dan tak yakin dengan diri sendiri ni.

kawan..

lelaki bukan segalanya
aku lebih sanyangkan ukhuwah kita sehingga selamnya
aku pernah rasa sakitnya
aku pernah rasa kecewanya
aku sayangkan kamu
aku tak nak kamu rasai perihnya
apa yang aku tahu
apa ynag aku mampu
aku doakan kalian dipermudahkan urusan
dalam menghalalkan hubungan..

kadang2 rasa iri hati, sebab aku tak ada orang yang setiap kali pandang skrin akan tersenyum sendri,
berseri2 wajah setiap hari.
tapi aku yakin..
biarkan aku begini, aku adalah aku yang suatu hari nnti akan hadir dia yang menceriakan hari2 aku.

lelaki..

kadang2 aku rasa seperi aku sendri menjatuhkan maruah aku dengan seorang laki, bukan kata ego atau sombong, tapi ingin memelihara mahalnya diri ni. susah ingin aku percayai lelaki. bagi aku semuanya sama. langsung tidak satu pun perkara dapat mengibah persepsi aku. walau kau kawan baik aku, aku tetap susah nak percaya.

kadang2 rasa kecewa dengan kawan baik sendri, bila aku lihat dia seolah2 menjatuhkan maruah kelakian dia sendri. dengan alasan, hanya 'Kawan'. nak cari jodoh la konon.. tapi apakah kau masih menjaga maruah kau sebagai lelaki kalau gmabr sorg wanita yang bukan halal bahkan dia asing kau paparkan di media. dan dia bukan yang halal buat kau, tapi tidak kah kau sprti menjadikan wanita itu satu fitnah buat kau dan maruah kau sendiri kau calarkan.?

jadilah lelaki yang mahal, dimana hati dan jiwanya diserahkan untuk Allah semata2., buakn lelaki yang megah akan ketampanan dan kehebatannya mempunyai permpuan disekeliling?

sayangkan? andai kita sendri membuat fitnah untuk diri sendri dan orang lain..

sama juga kepada wanita,, andai lelaki dan perpmpuan menjaga ikhtilat masing2,,, tidakkan ukhuwah itu telah tercapai tidak secara langsung?

aku menulis dngan menasihati dir yang sama sahaja dengan situasi begini bahkan aku juga melakukan perkara yang sangat teruk yang memalukan maruahku sendri..
tapi aku tak nak sisa2 kan hidup ak dengan prkara sebgini..

biarlah hati ni hanya terbuka untk mencintai ALLAH sebelum aku mencintai orang lain. biarlah ia ikhlas dan suci, sebelum untuk yang halal. semoga apa yang aku usahakan, apa yang aku gigihkan, akan terus membatkan aku lagi dekat kepada cintaNya dan selmanya..

Allah hadirkan bermacam2 orang dalam hidup ni. ada yang singgah, ada yang berlalu, ada yang tidak peduli,, tetapi hakikatnya kita hanyalah kita di dunia ni. berjalan seorang didunia ini, namun Allah sayangkan kita, lalu dia hadirkan kawan, teman dn shabat didunia ini. untuk apa? untuk kita mempelajari erti syukur, bahawa dalam mencari diri ini, Allah hadirkan mereka untuk membantu kita. alangkah rugi andai kita mensia2kan teman kita terkontang kanting mencari jalan, sedangkan kita juga berperanan sepertinya juga.

sebab saya sayang kawan-kawan saya. sebab saya rindu kawan- kawan saya.. semoga kalian dirahmati Allah dan dipermudahkan urusan dunia dan akhirat :D








Friday, 1 May 2015

boring

assalamualaikum^^

boringg~~~~~

tak tahu nak tafsirkan perasaan sekarang

semua cuti
semua balik kampung
rumah kosong
tinggal aku seorang
rasa nak travel sendiri
nak berdikari atas kaki sendiri
rasa nak rasai semua pengalaman dengan kaki sendiri

tapi mana nak pergi?

wayang?
MPH?
shopping?

ehh.. aku tak tau nak shopping apa, takut membazir je semua tu.

wayang? tu idea best tapi sedih bila sorang2. hahah

MPH.. bisa ajaaa!! tapi lepastu? 

oklah nak plan camni.

wayang
MPH
makan!!!

aishhhhhhhh..

seriously nak pergi majlis ilmu. tak kisahla kat mana atau ape pun..!!

masjid negeri ada bicara addin dengan saudara baru esok tapi 6.30 pagi. hhaha
memang ajak aku qiam kat situ la ni! tapiii..tapii. i kennot hehehe

pa lagi weyhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pishang nihh

okay bye.. maybe novel and coffee boleh release kekusutan nih. hahaha yoshh!!

Tuesday, 28 April 2015

yehett

assalamualaikum^^

sebenarnya langsung tak plan nak tulis blog hari ni, tapi da seminggu banyak sangat perkara-perkara berlalu. tooo much. sampaikan kadang- kadang aku terfikir nak tulis suatu peristiwa tu dekat blog tapi aku asyik-asyik lupa. hahaha baiklah. so, hari ni aku cerita secara random bak kata jep sepahtu aka ex crush 'aku main tembak je, kadang-kadang kena, kadang-kadang tak kena'.

crush, crunchy, creck

alkisah semasa sem 1 aku ada la minat atau admire dengan seorang laki ni. nak jidadikan cerita, dia kelas rep aku. suatu hari tu, dia pakai t-shirt BASIS atau sek.sains banting. sekolah tu aku penah jejak dengan kawan-kawan aku lepas PMR untk tolong pndaftaran pelajar baru dekat sekolah tu sebab HEM nya adalah bekas HEM dan guru arab yang kami sayang di sekolah kami. im admit yang aku ni segan atau tak suka nak tegur-tegur laki yang aku tak kenal lagi. tapi kadang-kadang aku selalu usha dia. ahaks > <  sebab apa?  sebab dia putih, malu-malu dan tak banyak bergaul dengan perempuan. dan kitorg penah asyik terserempak dan segan-segan nak tegur. lagi-lagi aku ni jenis yang tak pandai sorok emosi. kalu sorok pun, mesti ada mistake atau gopoh hahah. serius sangat memalukan. hahaha

tapi....

naik sem 2, kami berpisah kelas sebab ikut cohort. jadi, aku pun da makin jauh pastu memang nak betulkan niat supaya aku tak terlajak jatuh hati dengan dia. da lama aku tak usha dan aku langsung tak tegur, kalu dia ada dengan kumpulan aku pun aku tak kan pandang dia ataupun nak cakap dengan dia. hahah malu ah woii! tapi aku rasa dengan perangai aku macam tu mesti dia akn ingat aku ni sombong kalu tak pun anti laki. sebab aku memnag tak cakap sangat dengan laki kat kelas. cehhh.. dusta!

awal sem 3, jeng jeng jeng...... dia da ada girfriend dan she is one of my friend. hahahaha.. nak kata sedih tak sangat tapi agak sedih la sebab aku fikir dia laki yang jenis tak main couple-couple nih. hahah tapi aku doakan sampai kawin la dengan kawan aku tu sebab mula-mula awek dia tu free hair dan sejak dia balik Umrah dia pakai tudung but sadly dia couple tapi asalkan aku tak nampak diorang pegang tangan atau mende lain aku dok kisah kut. hahah

judgemental? hati atau mental?

ni cam refleksi post yang lepas...

ini bukan berita gembira atau berita sedih tapi ia adlah tentang mentaliti aku yang cukup kampung. sebab apa? sebab aku suka judge dari rupa sedangkan aku jugak pokpek pokpek tak suka orang judge aku dari rupa. kalu laki/perempuan tu pakai tudung labuh, atau nampak zuhud je, dia cukup sempurna. tapi bila nmpak dia buat apa2 , mulalah pokpekpokpek tak suka pastu cakap orang tudung labuh ni* tutt* orang tu *tutt* #cetek sedangkan semua manusia ni sama, tak sempurna sama la macam aku ni, tunjuk hebat, tunjuk baik kunun, tunjuk baik cam sempurna lah sangat padahal akulah manusia yang bongkak, riak, takbur..

'apabila nikmat mengaburi hati yang tidak bersyukur'


profession or family?

aku pernah tanya mak aku,..

A :mak, nak jadi doctor atau kat lab je?
E :suka hati adik lah
A :tapi kalu doctor kita takut pesakit hahahah
E :dengan pesakit pun nak takut. kenapa?
A :sebab takut cucuk orang
E :lagipun nanti adik sibuk, dengan suami lagii
A :tu lahh.. dilemma la makk
E :kalu mak, mak tak syorkan adik jadi doctor atau bekerja kat hospital
A :pulak dahh hhuhuu.. kenapa?
E :sebab nanti susah adik nak bahagikan masa dengan suami dan mak abh
A :adushhhh.. dilemma nyehhhh

budak medic pulak

N :aku rasa aku akan forever alone lahh
A ;agak ahh aku pun rasa camtu
N :tapi aku nak kawin, aku tak nak jadi andartu
A ;ehekk.. aku pun.. tapi aku calon pun takda
N :sama laa.. aku target nak kawen sebelum 30
A :entalaa.. aku pun tak tau bila nak kawin, sebab tak terpikiaq pun lagi
N :kau 19 boleh la, aku da 20, umur2 camni kena fikir sebab kalu dapat anak awal, nnti anak cerdik
A :hahaha memandai je kau, tapi aku nak suami doctor sebab nnti dia memahami aku
N :eishh tak nak aku, aku tak nak suami aku doctor, aku nak bisnes man
A :tapi nanti bz weyh,, camner nak jaga suami ngan anak2 nanti..
N :.....hmmm.. alaa.. da jadi houseman kira da relax ah sikit

sampai sekarang aku dilemma lagi nak jadi yang mana..

damm itt!!

benci bhai bila orang tak baca wasup.
benci siott bila aku tanya jadi krikk krikk
benci weyh
maleh dah aku nak wasup kau lagi

*gurau je

#korekhidung

passive

apsal aku passive sangat ni.. c'mmon la, try fikir how to communicate!!
meme la diorang lain dari kau, tapi pelizz try!!!!!!!!!!!!!

iktilat

qilaaa!! please behave!! jangan duk dekat sangat ngan laki, jangan galak sangat! mana yang penting saja nohh!! okay dadaa

ada lagi baaaanyak ceghita.. len hari ja laa ehh ^^




Tuesday, 21 April 2015

happy 40 kg

assalamualaikum^^

happy 40 kg > < ahaks!!

semestinya korang semua akan cakap, untungla kecikk, 40 kg je pun, tu pun nak kecoh dan bla bla bla

heyy.. hang tau dok, sebagai seorang perempuan yang underweight selama 6 tahun,, tahu tak betapa risaunya.

betul lah orang kata, 'perempuan ni berat naik sikit kecoh, turun sikit pun kecoh'

mehhh.. betul lah tu!! pasal berat atau muka memang sensitif hahah, sebab apa?

sebab.. perempuan ni indah, suka sangat akan kecantikan. kalau boleh dia nak semuanya cantik. semuanya perfect.

 tapi sayangg,,,

keindahan wanita ni kadang-kadag di salah erti. sampaikan niat menghalalkan cara. mulalah sesetengah itu nak melaram bagai sebab nak attract laki.
tapi aku yakin, tak semuanya macam tu..
perempuan ada hak dalam berhias, tapi ada syaratnya, boleh berhias aslkn tak melangkaui hukum syarak. ada batas2 yang ditetapkan.

sebab apa ada batasannya sendiri?
sebabnya,, Allah menaikkan darjat wanita, Allah nak jaga keindahan wanita yang hanya orang tentu sahaja boleh lihat.

tapi.. bila keindahan tu disalah ertikan, wanita itu sendiri boleh jadi fitnah.

'wanita adalah fitnah dunia'

yass!! me as woman agree with it.

kehadiran dan tingkah laku wanita tu sendiri boleh jadi fitnah. seperti kisah Nabi Yusof A.S dan Siti Zulaikha.
hanya kerana ketampanan baginda yang menawan hati wanita-wanita pada zaman itu termasuklah Siti Zulaikha.
dan kerana Siti Zulaikha mempunyai keinginan yang kuat terhadap Nabi Yusof A.S, dia sanggup mengejar baginda sehingga terkoyak bahagian baju belakang Nabi Yusof menyebabkan baginda difitnah kerana cuba menggoda Siti Zulaikha.
walaupun Nabi Yusof mencuba untuk mengelak tapi akhirnya dia dipenjarakan.

'wanita adalah tulang belakang para lelaki'

kekuatan dan keistimewaan wanita juga merupakan satu struktur asas dalam kekuatan para lelaki.

mari kita lihat kisah Siti Khadijah R.A dan Rsulullah S.A.W yang sanggup menggadaikan seluruh hartanya untuk perjuangan Jihad suaminya. Siti Khadijah R.A juga merupakan wanita yang menyelimuti baginda ketika wahyu pertama diturukan kepada baginda. dek kerana jasa beliau terhadap kekuatan dakwah Rasulullah, pemergian beliau menyebabkan baginda berasa teramat sedih dan digelar tahun kesedihan pada waktu itu setelah pemergian bapa saudaranya juga.

ini menceritakan akan kehadiran seseorang wanita boleh menjatuhkan seseorang lelaki atau menguatkan seorang lelaki.

kita diantara mana?

'wanita adalah perhiasan dunia. dan seindah hiasan adalah wanita solehah'

indahnya wanita kerana tutur kata, kesopanan, kesantunan budi, dan kebijaksanaan.

adakah 'solehah' yang kita inginkan itu telah tercapai.

lihat defnisi 'solehah' itu sendiri.

dimana seorang wanita hendaklah mencintai Allah lebih dari segalanya, dan suami adalah amanat Allah di dunia untuk menguatkan dakwahnya, perjuangannya dalam islam. Bahkan zuriat pula adlah anugerah Allah yang diamanahkan untuk menjadi penyambung dakwah Islam di dunia ini.

persoalannya, adakah kita (wanita) telah bersiap siaga dengan berbekalkan ilmu Allah untuk menjalankan amanat Allah ini? hatta lelaki yang mana peranannya sebagai ketua dalam keluarga dan penyampai dakwah dalam Islam didunia ini. bahkan lelaki itu sendiri dijadikan imam dalam solat kerana peranannya sebagai ketua.

....................

aku ingat lagi siri keluarga bahgia kami yang diberi tajuk 'wanita, muslihat atau perhiasan'
aku sendiri terasa sangat kerdil, terasa sangat kecik diantara mereka, apatah lagi dengan Allah.
mana idoknye, aku seorang je yang tak cukup syariat datang sana.

aduhaii.. kronologi semalam mmg buat aku terkesan. aku keluar rumah saja, jiran sebelah tanya,

ehh nak pergi mana pukul 6 ptg camni?

nak pergi kelas

ehh kelas pukul 6?

hehe taklah, ada kelas usrah

lepaih tu dia pandang aku, kalu tak dia pelik ngan pemakaian aku yang nak pi usrah dengan tak cukup syariatnya atau dia fikir aku tipu.

ehh... bersangka baik saja laaa..

sampai2 sana je, aku senyum kat sorang akk ni, dia pandang aku cam nak tak nak je. tak senyum pun. maybe sebelum ni aku ada buat salah ataupun aku pakai tak sesopan diorang.

rasa cam down bila orang judge kita tapi memang patut pun, dah aku tak ikut syariat...

dan aku suka rasa kerdil antara akk-akak menyebabkan aku teringin nak rapat lagi, tapi aku tau aku macam mana.

kadang- kadang aku pelik ngan mentaliti sesetengah individu yang bila seseorang tu lain sikit je, mulalah nak judge atau pulau dia terus. dan bagi aku tu pemikiran orang looser. hebat mana pun kau, kau still looser dengan manage hubungan kau dengan orang lain.

dalam tempoh perbincangan tentang wanita itu sendiri aku terkesan smpaikan aku rasa perkara itu satu perlian yang menusuk hati aku, bukan dalam satu bentuk nasihat tapi bentuk peluru.

tapi.. perkara-perkara ni sia-sia saja nak diambil hati kerana penyampaian nasihat itu sendiri yang slah tetapi isinya betul. tak slah kalau kita terima sakitnya tapi isinya tu yang diminta.

pengisian tu memang untuk aku sdarkan dri dan berubah. sampai bila aku nak begini?

i love my style, aku suka mende senpoi. aku tak nak kerana perangai aku, orang judge Islam kerana aku. ~~~ ni semua alasan-alasan lemah

cumanya, dalam aku ada terfikir satu benda sebagai orang yang lambat dan lembap nak berubah ni.

aku serius tak suka bila orang suka sangat judge orang lain
tak suka bila yang sempurna tu disanjung tinggi padahal dia serupa dan sebiji je macam aku.
tak suka bila kerana dengan kesempurnaan dia, segala yang buruk yang dia lakukan, orang tak kan nampak..

tapi betul lah....

Allah akan memelihara aib hambanya yang berusaha memelihara aibnya.

tapi aku tak nak jadi si perosak yang menjadi sempurna kerana nak menutupi aibya.

sebab aku cukup rasa aku tak sesempurna dan tak terlayak nak jadi wanita yang baik.


tapi..

aku sendiri tersenyum bila sahabat, kawan dan bila sesorang itu berubah.. kerana Allah beri hidayah dan dia mempunyai niat yang kuat untuk istiqamah.

aku sendiri terkesan bila wanita sempurna itu dihina.. kerana kekuatan dia dalam beristiqamah dan aku kagum...

walau aku tau.. kata-kata aku ni alasan.. tapi kesahihan alasan itu sendiri datang dari iman yang lemah...

kerana aku wanita biasa yang sangat lemah imannya..

the least that i want from all of u..

aku sangat membuntukan nasihat, teguran dan kritikan yang membina supaya aku rasa hidup di atas bumi Allah adalah di atas syariatnya






Friday, 17 April 2015

16 April 2015

salamuanalaik^^

alhamdulillah.. i never thought this day would happen. acewaahh.. macam wedding day plak. puihh..

i think its my first post about my birthday since 5 years i manage this blog. hahah

aku selalu cakap aku ni forever alone. tiada siapa nak kawan dengan aku. tiada siapa yang tahan dengan annoying aku. tiada siapa yang paham aku. aku selalu fikir ia adalah realiti dan fakta hidup aku yang sudah tertulis dan selamanya begini.

aku tak pernah terfikir dan tak bernah timbul rasa syukur pun.

tapi aku lupa, aturan Allah itu sangat indah. sangat mindblowing yang tak pernah terpikiaq kat otak nih. aku terasa sangat jumud. tapi Allah buktikan kasih sayangnya dengan sangat romantisnya.

dahulu.. aku selalu begitu. aku ada kawan, tapi.. dia pergi .. dan kemudian, datang lagi.. tak lama kemudian, dia pun pergi. dengan kata berbicara yang pasti ada hikmah, sedangkan hati tidak menzahirkan. aku terus membarikan satu fakta kuno yang mengatakan aku tak akan peroleh kawan yang setia.

dan Allah buktikan bahawa aku tidak akan keseorangan di dunia. yang dahulunya aku lupa bahawa ibu bapa dan keluarga adalah tunjang kebahagiaan dunia kerana mereka adlah sahabat, teman, kekasih dan kawan yang paling setia. dan kemudian, Allah sadarkan aku bahawa aku ada kawan setia. aku ada kawan tempat aku mengadu dan ketawa, maka Dia aturkan aku ke suatu tempat yang aku tak pernah menjangka. Alhamdulillah, i still got my sayur dan belacan together. dan bila aku rindu mereka, aku akan masak lauk tumis sayur, belacan dan makan bersama nasi dan kicap. yup, aku rindu mereka. di saat itu, aku ketahui erti penghargaan dalam persahabatan.

and slowly Allah hantarkan aku di tempat baru yang pada mulanya aku takut terasing lagi. dengan niat untuk berubah, Allah permudahkan jalan aku di sini. aku temui ramai kawan, aku pelajari dari mereka, mencuba menyesuaikan perbezaan mentaliti dan mencipta satu cita-cita dalam persahabatan yang baru. Alhamdulillah, hanya syukur yang mampu aku ungkapkan.

semalam adlah hari bersejarah. hari yang Allah bukakan minda dan hati aku bahawa aku ada ramai kawan dan teman. aku ada kawan yang masih mengingati aku lagi. aku ada kawan yang sentiasa di smping aku. kawan- kawan dari tadika hingga sekarang, mereka masih mengingati aku lagi. sungguh terharu Ya Allah. aku tak sangka, banyak peristiwa yang berlaku. banyak sangat sehingga aku rasa terlalu kerdil dan sangat besyukur. terima kasih ya Allah. Sesungguhnya hanya Engkau lah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

i should write here the stories that happen today and should attach here with picture. but my phone is such complicated to connect to my lappy, so im sorry i cant attach it here, but u can see all the happiest moment inside my instagram heheh (promote plak) just kidding, not all pic i show it out, just a tiny pieces and let the rest keep it save inside my memory and into my heart core.

a little throwback,, 16 April is such a bless day to me.
i never expecting my wasup full of my birthday wishes with people that i never expected. it such a bless.and then, my friend brought me to a mall after running through heavy rain till we are soaking wet. enter my friend car with wet clothes and went to japan restaurant. we ate chicken kiatsu and okonomiyaki .then, stop by masjid negeri and did  asar prayer.

what makes me soo happy that my father sang me a happy birthday song hahah and i was like wanna crying heavily hahaha. and ive got a naruto keychain and a junior scoop of baskin robin ice cream.
today was such an amazing journey.

tetapi mati itu pasti. semakin meningkat umur kita, semkin dekatlah kita kepada kematian. who knows after i write this and Allah take my life., and who knows, we dont have any tomorrow. and lastly, im sorry for all my wrong doings and my bad mouth and gramatically or sentences or vocab error here. hehe help me to improve my skill and correct me if ive said something wrong with hukum Islam. and i need new knowledge and do correct my mistakes readers.

i love u all annd thanks for all the wishes and du'a. even i wouldnt remember your birth date, but i wish may Allah bless u all and have a happy life with maghfirah and rahmah. and together we build up our ukhuwah with mahabbah and sakinah.

see my next entry. and sorry, i dont hv enough to check error. soorr again guys *wink^^


Sunday, 5 April 2015

ngehh...

assalamualaikum^^

yo!! ssup!! 
gue?!

sem 3 suda masuk!! yehettt~~!! short sem je pung, nahhh.. joget lambak la pe lagi!! wohoo!!
rasa weekend berganda cuti apabila jumaat dan isnin takda kelas.. well~ tiga subject je aku amek sem ni. tapi next long sem gua ado 7 subject!! maunya tak semput aku nnti.. yang 5 subject pun aku da tersemput2 nak pengsan. 

acewahh..bajet beban yang kau tanggung ni lagi berat je dengan dugaan Rasulullah. Rasululah lagi berat bebanan yang ditanggung, lagi baginda tabah dari kau. c'mmon bebeh, i know u r strong! i see ur sado kat hati dan mental kau tu!! yeheeettt!! mau tabah seperti Rasulullah!!!

soal tabah ni ado la ceghitenyee..

alhamdulillah, sem ni aku boleh wat lek wat peace kat rumah sewa, tengok naruto movie marathon, usha naruto kat insta, web dan banyak lagi. well~~ aku peminat tegar Naruto Shippuden, sehinggakan anime lain aku tak mau nengok. i just love Naruto okayy uolls!~

mana tabahnya? haha

haaa, meh sini

geng jemah kat kelas ni sume minat anime. sumenye ditengok. aku ni apelah sangat, Naruto tu je pun. tapi berbekalkan ilmu ciput bahasa jepun yang aku beljar masa form1 sampai form3, aku ghetilah cakap ngan baco sikit Hiragana jepun tu.. padahal nama aku sendri aku lupa camner nak tulis.ngengg.
dan disebbkan geng aku kuat giler ngan anime ni, adola senior ni approach one of us bagi task untk officialkan Japanese Club kat MSU. 

padiaaaa,, ada Japan club ke kat MSU ni?

discuss punya discuss, ghupe2nye organization tak bergerak sebb senior bz kutt~~.. so, kami ni alang2 short sem ni, terjebak la dengan gejala penubuhan club ni.. bersatu berusaha bermusyawwarah,.ewahh.. hahaha

maka doakanlah kami dalam misi menubuhkan kelab jepun kat MSU ni. hehehe

tabah yang second pabila orang ketawakan kau sebb dorg tak tau yang kau bole masak sebenonye. yeke? emmm, setakat ni takde sape la yang pengsan atau muntah. hahah

bila housemate aku ada dua cullinary, aku pun nak kaut la ilmu memasak ni. lagi best bila dorang habes kelas kitchen, duit nga pokai, mereka pun bawk la balek masakan yang diorang masak. macam2 jenis masakan aku makan, philipin, thailand, kantonis, dan banyak lagi la. tapi kalu makann dorg laku kat kitchen tu, mmg kitorg tak merasa la.

citernya, sume nak rasa masakan jawa aku, soo, aku yang baru cendawan tumbuh ni pun beli la bahan2 yang mak aku ajar.pastu yang mike ni pulok dok pertikai, sedap ke tak. wait n see ja laa. 
bila diorg nak masak, aku pun join la jenguk2, kacau sikit2, belajaq la sikit walau dorg lagi berskill. tapi dorang tak riak atau bangga, dorg pun still belajar. maka bila dorg da masak maknn yang sedap2, giliran aku pulak. 

aku suka bangett kat masakan bertumis. tak kisahla ikan ka, sayur ka, apa ka, aku suka sangat makann tumis. maka aku beli sawi aritu pastu masak la cam biasa kat rumah. cumanya aku jemput seorang chef bawah katil aku untuk judge. hehehe. 

alhamdulillah,, 5 bintang gua dapat!!! yuhooo!! (aku tak tau la dia bagi nak sedapkan hati aku ke apa) hahah..

dengan masakan yang aku namakan tumis sawi jawa tu aku nak buat kat rumah lagi untuk mak abh pulok. hahaha.

walau aku takde lah skill atau variasi masakn setakat ni, aku perlu usaha!!

harap ain, ja, syikin dapat baca ni, merekalah chef kehormat aku kat melaka. rindunyaaaa.. yess, rindu waktu tu pi giant ramai2 pastu shopping barang msakan. balik masak tomyam campur ala thai. Ya Allah!! sedap sangat dorg masak.!! time tu semua berangan nak masak untuk suami masing2. hahaha. aku yang freshie kuaq dari asrama yang tak pandai masak ni, aku mmpu tolong sikit2, ingat resepi sikit2. alasan je, syikin tu pun dok asrama gak cam aku, teror je dia masak. hahah.. serius seronok. gelak tawa kat dapur rumah sewa melaka tu smpai semput aku gelak ngan dorang. happy giloss sehingga sekarang aku tersenyum. aipp aku pun teror gak tau! hahaha, aku watkan dorg lempeng rangup khas versi org jawa dicicah dengan sambal tumis pedas jawa oleh ain. bila masakan jawa bergabung meletupzz.. dorg pun suka gila dan diorg tarik balik ayat yg aku tak reti masak. hahaha. ciput tu jaaa.. kenangan...tinggal kenangan..

weii rindunyaaa merekaa...



Thursday, 26 March 2015

woii budak

assalamualaikum ^^

sebelum nak habaq ceghita.. nak tegur sikit empunya blog ni..

p/s: dear aqila yang comel.. sopan sikit bahasa pelishhh

okayy thank you dear self ;)

.....................................................................................

tajuk tiada kaitan dengan post pun sebenarnya.. cuma diri ni tahu sudah jauh sangat kesopann aku menghilang..
ehh sat!!, aku pernah sopan ka?
mesti la ada.. cuma kadang-kadang tak bertempat... lagi-lagi kau punya malu tu. tak bertempat wahai aqilah!
okay.. noted that!! bantuin aku dong~
aku tahu kau boleh! yakin sikit!
okay smilee:)

....................................................
so hari ni cheq mau ceghita siket kat hangpa semua ni..
hari ni egek berkueliti siket la.. sikit jaa
macam biasa..

pagi-pagi lepas subuh biasanya aku sambung tidur sat pastu baru menerjah ke dnia nyata yang kadang sampai tengah hari. bukan sengaja, tapi lately aku susah nak tidur malam. susah nak cari nyenyaknya. asyik terjaga dan tak boleh nak lelap. hampir seminggu aku macamni. kadang sampai 4 pagi atau 5 pagi baru bleh tidur. satu ke dua jam tidur bagi aku okay la tu asalkan subuh tak terlajak.

alkisah hari ni tadi, aku langsung tak boleh tidur sampai azan subuh. entah kenapa bila azan aku terus rasa nak tidur. time tu pun bilik air pun bunyi ada orang masuk, abah la tu kut. dan aku terlelap,, belum sempat aku nk mimpi, abah masuk bilik, bukak lampu time tu luar da cerah, dengar bunyi kereta motor basikal budak2 nak pergi sekolah. aku terbangun terkezzutt gila. pastu abh suruh solat. aku pun terus la bersiap2 untuk solat. lepas solat, cadang nak sambung tidur, tapi lupa,, dah janji dengan abah nak ikut pergi sawah.

abah dengan hensem2 masuk bilik sekali lagi pastu pancing aku pergi ikut dia, abah kata nak pergi tali air/ kunci air, sarapan pastu pergi sawah. aku yang berselimut dengan mata tak mau nak lelap lagi aku terus bangkit pergi siap2 ikut mak abah. cam biasa lah, jeans dan t shirt helium sukan sekolah dan tudung nealopak pstu ikut mak abah.

sebenarnya excited da lama tak jalan keliling kampung pagi2, nak rasa nyaman suasana kampung sebb rumah aku dekat pekan. jadi cam tak rasa nikmatnya hidup di kampung.

destinasi pertama, pergi kampung abah sat sebelum masuk kampung sawah mak. dalam perjalanan, ramai warga kampung yang berpkaian nak ke kebun macam abah , barangkali mereka ada destinasi mereka sendiri. naik motor, bawak galah panjang, pakai topi cam orang nak mesin rumput, berkasut pua chu kang warna hitam yang tercalit lumpur, kemeja lusuh dan bert shirt lusuh (style aper, budak skang ja yang pakai camtu katenye pesyen la kunun, baik humban dalam kebun sawit, rasakan kau dengan ular pokok, pacat, lintah bulan).

aipp.. yang cakap ni macam berani ja.. mehh masuk kebun sorang2.

sampai tali air/ kunci air (function untuk kawal air keluar masuk ketika pasang surut air laut) abah mak ada hal sekejap. aku pun tengok air.. tenang je., tapi sayang, pencemaran alam sekitar, da la org longgok sampah kat dengan sungai. sadiss..

 aku pun terfikirla lagu budak2 dulu..

air pasang dalam surut pukul lima
nyonya bangun pagi siram pokok bunga
pokok bunga melur tanam tepi kolam
itik bertelur ayam memeram
cik baba jatuh dalam parit
cik aminah ketawa jerit-jerit.

sebenarnya lagu ni ada kaitan dengan kunci air tu, so aku fikir, woww!! kecik2 kita dulu da belajar da pasang surut air. maju beb. budak sekarang ado? ngehh..

lepastu dengan mata yang rabak, abah ajak pergi sarapan di gerai sepupu kepada sepupu abah. first time aku pergi kedai dia, malu seyhh.. kawan2 abah ramai kat situ. ada yang pakai topi kerja, kopiah, t shirt kerja, dan ada yang bawak bini anak2 sarapan skali situ. mak wat lek wat peace ja, aku yang malu2 kunun sebb da lama tak jumpa orang kampung, dulu waktu kecik2, berani, selalu kena ejek sebab masa baby aku takut dengan orang, asyik2 nangis. hahaha besar sikit berani, sekali sekarang, malu-malu pulak dah.. tapi aku cool ja,, buat cara matang sikit. hahaha.

dalam gelak ketawa orang2 dewasa ni, aku pun menguping je la ,

(dialek jawa)

Pakcik A : ni anak yang bongsu dulu tu ke?
abah : haah, yang kecik sekali
pakcik B : belajar mana?
abah : MSU
pakcik A : ouhh yng tepi hiway tu ke?
abah: haah
pakcik B : mahal tak? berapa yuran?
pakcik A : mesti lah mahal. swasta. ambik course apa?
abah : ada Mara yang tanggung, dia ambil course Medical Lab..

aku sengih ja dengar sebab orang mesti nak kritik atau nak membandingkan, mereka pun sembanglah sampai cerita perbezaan wang dolar dengan nilai ringgit malaysia. abah pun gelak dan join ja. aku ngan mak makan Lontong sambl borak dengan owner gerai tu. dia perempuan dan sembang makcik2 pun bermula.. kebanyakan cerita pasal kesuburan pompuan la sebb menantu dia belum pregnant lagi, jadi aku layankan je lah.. last2 aku cakap rezeki masing2 pastu mak ngan makcik tu gelak jeh. aku pun bajet da dewasa sangat lah nak ckp cam makcik2. hahah

tapi emang norma hidup kalu manusia tu saling membanding bezakan antara satu sama lain. kita hanya perlu cari konklusi yang terbaik tanpa menyakitkan mana2 pihak. kita kena ada pendirian sendri. pendirian yang betul. tak melatah jika ditegur dan tak bangga dengan apa yang ada.

lepas kenyang perut, mata rabak dengan mamai, abah ajak pergi sawah,.sebab sekarang tinggal tunggu padi menguning/ masak untuk dituai bulan april nanti. tapi sebelum tu abah ajak pergi kilang padi Tanjong Karang. dimana semua padi yang telah dituai, diproses jadi beras. tapi kebanyakan padi malaysia di eksport ke luar negara. abah pergi situ bukan nak ajak tengok cara pemprosesan tapi nak daftar kan sawah untuk dituai. haaaa setiap pemilik sawah kena daftar untuk padi mereka dituai dengan mesin padi kerajaan.

abah sengaja ambil jalan panjang untuk ke sawah mak, abah nak tengok sawah orang lain cantik ke idok. nak tau sawah tu cantik atau hasil yang banyak, dari jauh kita nampak pokok padi tu rendang dan biji padi tu banyak smapaikan pokok padi tu nak menunduk sebab berat dengan isi. kawasan padi yang kemas tiada padi angin atau rumput tinggi, sawah sekata dan banyak hasil adalh padi yang banyak. jika pengusaha sawah tu banyak hasilnya dan cantik sawahnya, maka sawah tu dijadikan benih oleh kerajaan. maksudnya hasil padi kita tu diambil dan dijadikan beras berkualiti. tak silap aku lah.. dan Alhamdulillah, musim padi yang lepas sawah mak abah dijadikan benih atau sawah contoh oleh kerajaan. bukan satu sawah ja,, banyak lagi sawah yang lain yang cantik dan bagus hasilnya.

seronok duduk sawah., nyaman ja.. angin pagi sepoi2.. mata menghijau, hilang stress...

sesambil tu aku terfikir.. andai mak abh da tiada,, siapa yang nak jaga sawah mak dengan sebaik mungkin seperti mak abah usahakan. sudah tentu abang ipa dan kakak dengan kerjaya mereka. sorang engineer dan sorang guru. abang pulak,, mengusahakan kedai yang makin hari makin sibuk.. aku..?
aku tanya seorang diri.. siapa lagi? aku mungkin jika diizinkan Allah aku sibuk dihospital. suami..? jangan tanya laa.. calon pun tiada lagi, hati pun aku tutup lagi.

aku fikir lagi.. masih adakah lelaki di luar sana yang sanggup berpanasan kena terik mentari sawah. hitam kulit mukanya kerana bekerja, tahan dengan selut dan segalanya sedang aku ini sangat lah gedik yang teramat. hahaha

persoalan yang aku simpan tapi aku tak mahu mencari.. biar ketentuanNya..

aisehh mann!! syahdu sungguh kata2 aku di petang khamis ni ehh.. hahahah. lek laa.. belajaq dlu, focus!! masa depan tu penting. jodoh da tertulis, apa nak risau? apa nak menggabrah? lek suda..;)

nyahh.. ni hasil sawah yang lepas.. tapi sayang aku tak dapat nak bagi banyak lagi gambar best sebb telefon aku semput dah. jadi gambar yang ada je lah.. hehehe. tapi sawah hari ni makin tunduk makin berisi. hehehe

maka.. jadilah seperti resam padi yang makin tunduk makin berisi hahaha jangan jadi ayam mati di kepok. dan janganlah juga jadi seperti nampak kuman seberang laut tapi gajah depan mata tak nampak.








byubyubyuee~^^

Tuesday, 24 March 2015

segenggam tabah

benci
rasa diperbodohkan
rasa dkhianati
rasa disakiti
biarlah
sabarlah
..senyumlah
sedih
sakit
marah
..senyumlah
pedih
hampa
kecewa
..senyumlah
menangis
lemah
seorang
..senyumlah

..senyumlah
..bangkitlah









Saturday, 21 March 2015

suka-suki


hilang

aku rasa nak hilang dari semua ini.
nak sepi sekejap.
nak menyendiri.
nak lari dari semuanya
duhai diri.. sudikah?
kuatkah?
bisakah?
mampukah?
mengapa perlu bertanya
sebab aku tahu
aku tak mampu
tapi aku mahu
aku lelah
aku penat
penat dengan semua ni
pasal percintaan kah?
bukan
itu dusta
perlukah cinta?
sedangkan diri tidak dicintai
mengapa?
mahukah diri dimakan api neraka?
kemudian?
penat dengan dunia ini
seringkali aku tewas
aku berat sekali untuk bangun
aku bukan persistant


aku

jeans
kemeja
bawal
sneakers
sombong
penyabar? nahh..
sopan? nahh..
kau nampak luaran aku
kau jauh dari aku
kau benci aku
kau kritik aku
kau judge aku
seolah-olah kau Tuhan
aku sengih
aku pandang langit
aku senyum

jawab

siapa?
apa?
aku?
kau?
kita?
bila?
tunggu?
ya..tunggu..

gelap

menangis kenapa?
takut gelap
ada apa dengan gelap?
tak nampak
tapi kenapa aku nampak?
ehh
buka mata hati
pandang sekeliling
Allah ada
saat gelap dan cerah

cinta

manis
masin
masam
busuk
tahi
poyo
kahwin
cinta juga
mana tahi?
bohong

lelaki itu

huffaz
elok
berdebar
sejuk
pergi
air mata
Allah ada

lelaki ini

siapa?
dari mana?
bagaimana?
indah
jempol
manis
ikat
lafaz sakinah
imamku
bahagia
sergah
aku mimpi rupanyaa

Thursday, 19 March 2015

THE PIECE OF ME

asssalamualaikum^^

alhamdulillah semester 2 da berakhir dengan jayanya minggu lepas. akhirnya aku dapt luangkan masa bersama dengan famili. 

wahhh.. gembiranya rasaaa

tapi lagi gembira mak abah bila rumah dah bising. hahah ye ke?

aku kisah apa sebab di rumah la tempat aku bermanja, menggedik, mengada-ngada. sampai aku lupa aku dah 19 tahun..

yes aku manja. i dont care kau nak cakap apa. aku gedik. of course!! do i care~~~ 

bila usia masing2 meningkat, apalah salahnya andai diri jadi budak-budak sekejap. 

dah lama aku tak bergurau dengan abang aku. aku ingat tengah hari tadi, main lari-lari satu rumah hanya kerana dia conteng muka aku dengan pen merah. apa lagi,, balas la balek.. maka berkejaran la kitorg dengan tengah hari yang sunyi dengan orang lain tengah jamah lunch, kitorang gaduh conteng muka masing-masing. abah dengan mak jadi penonton. abah cool je, mak pulak gelak je tengok kitorang.

yess!! petang yang sangat berkualiti bagi aku.

aku ingat lagi semalam aku buat perkara annoying gila sampai mak aku sendri tanya aku dah kenapa. hahaha. aku suka  menggedik. asyek2 panggil mak aku. sikit2 panggil mak aku. hanya sebb tak selesa nak mandi, aku membebel sbb nak mandi. hahah dan apa yang paling best?!! mak ketawa gilaa! hahah

dan smalam aku baru tahu.. abah suka makan aiskrim potong. ahahah memang like father like daughter. alhamdulillah abah takda diabetes.

dan untuk first week cuti sem ni, aku plan minggu ni je lah nak pi kuaq memana. tapi sadiss, cuti sem semua balik kampung, kawan lama pulak lom cuti sem lagi.. alahaii~ tapi takpa.. aku nk jadikan bonding time aku dengan abang sayang aku..ihiks (nasib kau tak tau aku punya blog kuiikuiikuii).

sebenarnya tak lah bonding time mana pun sbb tujuan sebenarya nak beli buku kat mph. disebabkan aku degil nak pergi sorg2 pegi kl, abang aku pun layan la gedik aku ni. maka, berdatinglah aku dengan dia siap singgah Dubu Dubu.

and today.. setelah aku duduk terperap kat rumah dengan misi mengahbiskan novel2 yang aku beli, maka hati aku tergerak rasa nak kuar rumah. kebetulan mak abah nak pergi tesco. maka aku pun dengan kesakaian yang tak mandi petang lagi membalun sweater, jeans dan tudung ikut mak abah. haihhh.. aku mmg tak lepas dengan kesakaian. peduli apa aku ngan muka tak bertepek bedak. hahaha..sakai!!

tapi apa yang paling aku tak suka,, bila kat tesco ks tu kompem adee laa member2 yang aku kenal kat situ. tapi hopefully tak nmpak aku. aku teruskan langkah ikut mak abah. mak tengah bayar internet, aku ngan abah pun apaa laagii.. dating ahh!! kalu anak dia ni tak merengek nak beli makann, mmg abah tak kan tinggalkan mak. hahaha kacau daun.. aku menggedik nak itu nak ni.. sapa suro tak makan petang tadi.. jadi abah ajak aku pergi beli roti tesco dengan King's bakry. time tu aku jalan ngan abh poyo jeh, aku naikkan hood ngan full zip. abah tanya 'kenapa tu?' aku jawab 'saja, sejuk'. padahal aku tak perasan pun aku wat camtu sbb aku da terbiasa kat shah alam kalu kuar malam pakai sweater naikkan hood.hahah best memory time tu bila abh try speaking english walaupun aku tau ada slang2 jawa sikit. tapi aku iyakan jeh. walau kadang2 mak pulak yang mencelah ajar abah tapi dua2 bunyi jawa yang keluar. hahaha

cuti semester bukan alasan kau nak cuti segala-galanya. cuti sem beramakna rehatkan minda sambil cipta memori indah. walau kadang2 kita hidup bersama diorang hampir 20 tahun, tapi selama tu kita masih tak tau lagi apa itu satu hubungan keluarga. siapa ayah? siapa ibu? siapa kakk? siapa abang? siapa adik? mungkin ni sesuatu yang remeh bagi sesetengah orang. tapi bagi aku,, ia sangat perlu walau aku sendri mengendahkan, sering mengbaikan mereka.

so why not, dengan kesenangan waktu yang Allah bagi ni kita focus kan family. nak saja setiap mmory tu aku tulis tapi terlalu banyak.. cukup aku simpan dalam memory. 

'aku nak cipta satu memori dengan mereka sebelum semuanya terlambat. sama ada aku atau mereka yang pergi dahulu.'

serious kita rasa sangat bermakna if kita dapat buat mereka ketawa, tersenyum dengan kita.

.................................................................

kau wat pe je cuti sem?

aku buat apa?

aku pun tak tau aku buat apa.

hahahaha

basically, we need plan or else we plan to fail. jjajangg!!

aku tak plan apa-apa tapi semenjak aku da terfikir nak manfaatkan cuti aku, mka.. aku beli beberapa buah buku..
sebenarnya kann.. aku kurang minat membaca. tapi sebb aku kurang mint lah aku nak add up minat aku. nak sembang campak belakang pulak rasa cam sembang kencang. tapi nak bangga sikitlah, aku tokoh nilam time sek rndah. hahahaha.

dulu lain.. sekarang lainn

maka aku nak pupuk balik semangat tu walau dulu sbb nk dpt anugerah tu aku copy je sinopsis buku tu. hahah main tipu!! elehh, korang punn wat gak enn.. tapi aku baca gak tau. walau satu buku yang setebal <200 page tu aku habeskan dalam masa 3 hari. hahah lame giler.

zaman da berubah, aku dah maju..hahah

alhamdulillah dalam masa < 24 jam,, aku boleh habeskan 1 novel stebal 200 page yeayhh!! semangat!! sebb storyline dia mmg best. hehehe.. that book is Seyogia. bestt!! mula2 cam tak sangat tapi pengakhiran dia best.

seyogia ni mengisahkan kasih sayang adik dan abang, Jazman(Sot) dan Jazreen(Jard).mereka mangsa keluarga yang bermasalah. mak ayah dia selalu pukul mereka dan langsung tak mengendahkan anak2. kasih sayang seorang abang yang mempertahankan kebahagiaan adik dia sehingga hadir seorg lelaki yang menggantikan perann sot setelah sot meninggal. jard pulak mencari ketenngan dengan meningglkan keluarga dan bertemu dengan orang2 hebat yang menarik dia ke jalan yang betul. kisah sedih, manis dan masam macam2 ada dlm novel ni. paling best dia tak da jiwang karat. hahaha

so today nak proceed pasal satu buku ni 'sepuluh jahanam'. bila tengok feedback readers yang macam okay dan buku dia banyak bestseller, jadi aku pun teringin nak baca. hasil karya Azwar Kamaruzaman. tak silap aku dia budak sbp. hmm mungkin karangan bm dia paling best kutt. so try je ah baca, da sampai half. not bad. aku bagi 4 bintang. kalu da hbes baca mungkin 5 bintang setepek. hahah

hmmm.. disebalik kisah cuti sem aku ni.. ado gak citer sedih. tapi some kita boleh crita but some maybe not kan. tapi tak pa laa, mungkin aku masih emotional dengan mende tu. kalu nak cerita pun,, cam buduh je kan sbb aku rasa aku sendri yang dumb. hahah.

konklusi kesedihan aku ni.. kita kena tahu yang orang sekeliling kita datang dan pergi. yang pastinya pergi adlah memori yang terguris. tapi lagi pedih jika pergi dan melupakan. andai pergi kerana jemputanNya, aku redha. tapi andai pergi dan meningglkan dengan sengaja... itu yang sakit. dan sakit tu membuatkan kita tak nak pandang belakang bahkan hanya serpihan. barangkali aku tak matang lagi dengan pemikiran dewasa, tapi kebarangkalian itulah segenap perasaan luruh dari hati. tetapi yang pasti dan kukuh, ini adalah perjalann aturan yang pasti ada haruman di hujungnya. maka bersyukurlah dengan yang datang, dan berbahagialah dengan yang pergi. kerana sesuatu itu dicipta atas sebab. berbahagialah dan senyumlah walau senyuman kita hanya palsu.

oh mak kauu, berpuitisnya aku. sungguh terasa sesperti saterawan haktuihh. jam laptop aku da menunjukkan 1.42 pagi, 19/3. tapi setting blog ni tak pernah betul. kompem post ni bertarikh 18/3.

 oklah.. selamat pagi dan salam muhibbah.!! wee~^^



Friday, 6 March 2015

fanatic? bonding timeee

salamunalaik^^

haii hoo..

alhamdulillah esok bole tark nafas sikit..mggu depan sambung perang. maka kita pun merehatkan otot2 tangan nak hayun pena next week, cuci mata dengan kartun, kembalikan mood dengan senyuman dan ketawa..

hahaha

so tadi lepas maghrib aku smbung aktiviti before exam iaitu tengok Naruto laa..

aikk.. mana drama korea nye?

hold sat.. nampaknya rating movie aku Naruto still tempat pertama dari drama dan movie yang lain.

eikk.. bile plak kau suke naruto nih?

haiilaaa...

da lame weii.. dari 2005. percaya idok? hahaha

well. sape yang rapat je tau.. tapi aku bukan kaki anime yang sume anime layan. aku ada layan yng lain gak cam Detective Conan, One piece, Bleach, Fairy tail. tapi dari semua tu, naruto la yang aku layan sampai skang.

cam kelakar? cam tak caya?

pengaruh naruto ni dari zaman akk aku student lagi. disebabkan zaman remaja dia, zaman remaja aku pun terkait sama.

dari sekolah rendah aku menghabiskan data internet rumah sbb nengok online, ditambah lagi movie korea yang lain.. hahahh

tapi sayang...

start masuk asrama, naruto aku pinggirkan, maka separuh jalan je aku tengok.niat dlam hati mmg nk sambung time univrsity, alhamdulillah, aku dpt sambung gak.

dulu time asrama layan kpop cam hampir fanatic tapi makin tua sikit, aku hanya layan drama dia ja.

dan sekarang.. both aku layan. tapi nmpaknya buat masa sekarang ni naruto didahulukan. gara2 kempunn nk tengok naruto the movie tapi better aku tengok dri episod last aku tengok dulu, baru feeling!! maka aku start dri epsode 220. aggaran cam last aku tengok. dan akan berterusn hingga epsode 400++

tak bosan ke?

ramai org tanya sbb epsode dia banyak sangt. tapi bagi aku.. asal kau minat kau tak jemu. macam kau belaja. asal kau tak jemu kau akan suka. the best thing about naruto ni bukan pasal dorang punya jutsu2 bagai tu, tapi dia really pasal real life. kalu nak citer.. pnjang berepisod plak.

tapi cerita ni banyak bagi inspirasi dari watak naruto tu sendri, no wonder laa,, dia kan hero. hahaha
the best part bila citer ni berjaya wat aku tersntap, bersemangat dan pernah buat aku  menangis.

aku mungkin species mudah terhibur dan mudah menagis barangkali. ade satu part ni yang buat aku nangis.

naruto hidup dalam suasana dia dibenci dan dicemuh. tapi dia tak pernah give up. dia berusaha walau teruk atau bodoh mana pun dia,, dia tak pernah putus asa. dia cuba dan cuba. dan disebalik kesedihan yang dia rasa ada satu prkara yang dia tak tahu. pengorbann mak ayah dia gadaikan nyawa untuk dia hidup dan amanh menjaga perkampungan tu. dari pengorbann mak ayah dia, dia jadi org yang kuat, cekal dan tabah.

aku tersentap jugak kadang2 bila kita relatekan dengan diri ni.. ambil pengajaran mana yang patut.

same goes to other movie atau drama yang aku suka tengok but mostly drama korea la, instead of mende sweet2 nih banyak lagi pengajran kau bole dapt. dri drama melayu yang kadang2 tak menjana pemikiran.. tak semua tapi ado la jugak.

tiap kali balik rumah, tv kalu abah conquer mesti abh suka citer2 kungfu lama atau maharaja2 cina. jadi dari sbb pengaruh abah.. anak yang mata sepet ni pun paa lagii.. join ahh!! kalu aku yang conquer.. maka satu famili join tengok runningman,drama korea, ngan maharajalawak/kaootkomedia.

the best thng ever bila kau start tngok tv, pastu yang lain join.. bila join ketawa sama2, terbongkang berjemaah depan tv. mkan depan tv ramai2 sampai semut datang pastu mak abah marah. hahaha

tapi...

susah nak dapat suasana macam tu lagi..

kesian kat mak abh mesti sunyii.. yelah mane taknya.. bila anak2 balik kampung buat rumah bergegar dengan ketawa tup2 sunyii.. hanya bunyi kucing je.. sedihhh

haihh tazabarr nak cuti sem nihh!!!

walau aku akan keseorangn hijung miggu ni bila peghuni rumah da start cuti sem,, aku terketel2 pergi perang. mka aku perlukan doa kalian.. doakan aku kuat dan sentiasa semangat!! bukan jadi pemalas!! dan yang peting.. doakan aku jadi wanita solehah..

amiinn..

ececehhh makcih semuaa.. semoga Allah balas jasa semuaa ^^

Tuesday, 3 March 2015

Hikmah

salamunalaik^^

huihuihuihuiii...

tiap kali exam mesti nk stress pastu mulalah pikir bukan2 ditambah lagi mood swing. rasa cam orang gila da hahah. seriusly aku tak suka exam. orang len pun. aku fikir.. ape motif Malaysia ni nak buat banyak sangat exam.

MSU plak rajin bebeno nk wat exam 3 kali satu sem. belum lagi quiz, assignment ngan lab test.
haihhh...

MERUNGUT!!
MERUNGUT!!

kau mmg tak pernah bersyukur, manusiaaaaaaa

take it positif laa.. tu kira cam lathan kau untuk future koje kau.. biaq melekat sikit point2 kat hotak tuu..

tapi masalahnya ilmu yang kita belajar kat sekolah dlu tak pulak nk melekat sangat. so aku concludekan kita semuanya belajar kerana exam bukan ikhlas kerana ilmu Allah. kita pulun sbb nk berjaya dapat pointer tinggi. semuanay untk kejayaan...

DUNIA
DUNYIA
DUNYE
DENYE

kalu belajar untuk exam semata dan dunia semata2..  camnalah plak akhirat kita? akhirat yang kita akan duduk selamanya2...

betulkan niat balik.. yezza..

NIAT
NIAT
NIAT


so.. minggu ni dan next week adalh exam week..

alhamdulillah 2 paper da setel.

 hari ni paper favourite aku dan one of subject yang aku target A. nak dijadikan hikmahnya.. kalu yakin sangat pun tak boleh jugak takut kecundang ditengah jalan.

aku dengan yakin tanpa tengok jadual exam, hari ni exam start pkul 2.30petag.. so malam aku tido lambat pastu rilex2 sambung tido smpai pkul 9. aku punya yakin pun whatsapp madam nak jumpe madam sbb nk tanya point2 skit.

9.15am

 madam tanya kat aku bukan pkul 9 ke exam? aku pun dengan yakin ckapla pkul 2.30.. pastu madam pun iyekan jeh. hahaha then aku cam pelik giler, tetibe terfikir kalu salah jadual.. so aku pun ape lagi turun katil pi tengok jadual.

9.20am

tengok jadual luruh jantung.. exam pkul 9. ahhhhh aku da jadi org giler. rasa tak nak pergi je. pastu tanya madam ada remedial tak? pastu madam kata tak da. denga rasa yang huru hara roommate suruh pergi jugak. suruh relax je.. aku pun gagahkan diri ni. hahaha


9.30am

aku capai towel gosok gigi basuh muka dengan tak mandinye aku capai je baju ape yg yang tak payah digosok tros pergi. dalam hati pasrah.. tawakkal.

9.45am

sesat kelas exam kat mana entah,, aku pun tak cek betul2.. last2 terjumpe gak.. dalam hati seriuos berserah

10.00am

baru jumpe kelas, dengan sengeh2 cam kerang busuk masuk pastu naseb baik penjaga kelas tu baik takde nak membebel. jujur je lah da salah tengok jadual tu. aku ada 2 jam lagi nk siapkan paper tuh. dah la 4 esei kena jawab dan 40 soalan MCQ.

10.05am

aku draft esei.. alhamdulillah..

11.30am

aku mmg target essei semua siap. dan alhamdulillah.. walau aku tau ada point yang terabur, grammar yang hancuss.. tulisan yang bercakar2 ayam. aku pasrah tawakkal..

12.00pm

sempat aku siapkan semuanya dan berjaya menghntr.

alhamdulillah..

hikmah dari sini.. jangan yakin sangat. ye lah.. walau kau yakin sangat tapi kau tak teliti.. mmg tak jadi apolah. hahaha

ape yang aku fikir time tu.. ilmu tu pemberian Allah. kita pelajari atas keredhaan Allah. kita miliki kekuatan dan semangat itu semuanya dari Allah. siapakah kita nk mintak lebih? siapakah kita nk mintak yang bukan kemmpuan kita? tidak bersyukurkah kita dengan segala nikmat yang dia bagi?Allah tahu apa yang terbaik buat kita. Dia lagi Maha Mengetahui apa yang kita tidak mengetahui. Dia yang tentukan segala2nya. kita hnya perlu berusaha dan berdoa agar segala yang kita lalui peroleh keredhaanNya. bersabarlah.. redhalah.. pasti ada hikmahnyaaaa..~




Sunday, 1 March 2015

Down

salamunalaik^^

seriously not in mood to do anything.

steghess exam barangkali

aku tak tahu

rasa sangat lemah

aku tak tahu

aku buntu

aku tak dapat nk fikir resolution

aku bukk whatsapp,.

semua discuss questions

cant think positive

rumah.. too much gangguan

sekali lagi alasan

roommate course foundtion in medic

seriously tercabar sbb struggle giler

aku seakan blank

seriusly gelap

pandang notes,, satu pun tak masuk

i feel dumb

call mom

rasa bersalah sbb anak tak pandai jaga diri

whatsapp friends,, doesnt solve anything

blogging? seems a little,.

then.. only Quran and sujood..

dosa?

maksiat?

riak?

takbur?

ujub?

yess.. all aboves..

down..

down..

down..

cry..

weak..

stop..

cry..

cant..

just

cant

dumb

positives?

courage?

didnt expect too much in this exam

dean list again?.....hope....

usaha?

cant see it much

too little

just cant see it

blank

dark

black

empty

hole

dark hole

sad

dumb

again

frust

stress

hate

hurt

weak

weak

weak

...................................................................................................................................

sorry

thank you

Saturday, 21 February 2015

mental

salamunalaik^^

wahh.. makin galak aku holiday2 ni tulis blog. agak2 bila nk stop eh? heheh mungkin bila roh dikerongkong mungkin? haha just kidding.

blog ni bg aku peneman dan semua yang aku rasa nk luahkan rasa nk cerita aku taruk kat sini.

sebab apa?

sebab ini blog sunyi yang aku rasa lebih seronok kalu cerita kat sini dari citer kat org yang always talking back..

weird?

kalu yang pelik tu aku lah. of course me!! because being normal is too mainstream. ececeh puyusss

post?

mostly about me, thought and life..

and... today?

about mental

why?

its me.

which means...you're crazy?

emm... solala maybe.

haishh.. habaq la skett!!

hahahah.. mental naa~ ia sangat cliche dengan otak dan perilaku. kerana otak yang menjalankan semua sistem body kecuali jantung. otak tak kawal jantung. thats why ada org otak mati tapi jantung still berdegup but that person dikira mati jugak.

citer aku ni bukan pasal otak aku da mati atau apa.. kalu camtu seram jadinyer.

sebenarnya aku tak tau ni habits atau aku mmg camni atau aku ada problem mental. tapi bagi aku yang rasa macam normal ni bende ni mmg normal lah. maybe kat korg semua pun ade cam aku kot.

1. setiap kalu aku ada wat sesuatu yang memalukan atau bende yang rasa sangat ntah apa2, bila aku sendrian jeh, mesti perasaan malu tu mmbuat aku sometimes paling normal gelak2 atau sengeh2. up sikit, aku menjerit atau gelak sorang2. lagi dahsyat aku akan cakap sorg2 lagi2 depan cermin. faktor aku buat camtu sbb nk hilangkan rasa malu tuh atau perasaan yang dahsyat tuh. dan teruks sekali, aku akan terngiang2 mende tu everywhere dan akn mengganggu focus, sehinggakan tutur kata atau percakapan aku akan terganggu seolah2 aku ada bebanan yang besar jeh..

aku simpulkan menda nih suatu permainan perasaan atau halusinasi yang terlampau yang menyebabkan emosi terganggu, menjadikan ia suatu bebanan diri, self-esteem yang tak kuat, dan menjadikan ia suatu pengehad atau penghalang untuk maju. secara tak langsung mengganggu focus dan tutur kata.

tapi pada masa yang sama, ia boleh dijadikan satu pembakar semangat untuk lebih kehadapan. dan segalanya tertumpu keapada kemmpuan untuk mentafsirkan, menanalisa atau meyimpulkan sesuatu perkara. kalu positivity lagi kuat dari negativity, ia effect surrounding dan menjadikan diri lagi positif dan berdaya saing.

2. bila gembira yang teramat, over excited la istilahnya. biasanya bila kita bersama orang yang kita pling sayang, atau selesa... i got this habits. aku akan bermanja gila ngan orang tu, wat menda2 yang annoying, bisanya benda2 yang kita tak suka org buat kat kita tapi aku buat mende tuh. dan paling pelik bila aku ada kat mall atau keluar kemana2 ngan org yang aku paling sayang, bila da hyper sangat aku akan berjalan melompat2 kecil smbil pegang tangan orang tu.bila aku rasa happy giler, aku tak kan fikir mnde yang sedih walaupun masa tu somebody putuskan hubungan ngan aku. aku akan speechless dan tak kan nangis sehingga aku brseorangan.. and i'll repeat no.1.

bagi aku normal kerana rasa bahgia but tak normal kerana its too hyper sangat over sampaikan i feel like mungkin aku terencat skit pasal matang perwatakan. dan dari sebb tu i hve two personalties, kat luar dan kat rumah lain. dan tiada siapa percaya aku da 19. im okay with that sometimes but sedih but ado jugak. hahaha. its okay, matang atau tak.. bukan kita ynag nilai but orang. matang bukan hanya pda perwatakan but pemikiran. but im admit both is totally not me yet.

overall..

dari pandangan kuno aku, im childish sbb aku tak reti nk sorokkan expression. mungkin aku anak bongsu sbb tu aku camni. tapi mende ni kelakar jugak aku fikir. its just like Mr Hyde and Mr Jekyll bcoz i have another side that criticize the another version of me. like i hve two personalities. but its actually just a self reflection so it doesnt make sense if i were Mr Hyde and Mr Jekyll.

and it will repeat no.1 again and again until i feel release.

if you hve all above, it is not mntal illness maybe. but it was a gift.. a gift that teaches us many chapters of life that we hve to learn now for the examination and streaming your result either Jannah or An Nar..


 we all hve experienced broken hearted with somebody i love, with backstabbers, bashed and of course we're living with those people.

trust?

 is it still there?

but if we doesnt have either a pieces frm it, we couldnt live here. people were unexpected. they're changing by time to time as i do. heyy changes is a must but someone will hurt. be true to dear self that we live as a human. our journey were not to far, it maybe ended a second or a minute after this. and were facing a true real life that based on our peparation before this. so.. we lives not to impress others but to looking forward on the next life. on how we prepare to the next. self reflection is a must in all day long as if we hve done a sin or our good is enough to top up all our sins? so be true to dear self that what we hve to change or  what we aim for is the next life, be supportive and trust that we can do all the goods and vanish the bads. so there changes is a must. so do im right now. im writting but i know how bad my life was and what im going through after this. might be i repeat the sin over and over again.. who knows?!  Nauzubillah.. so being trust to dear self dearies..

mornight dearies.. sorry for the broken english, perhaps help me fix my grammar and vocabs. maybe my post is kind of out of topic but im sorry, i just write what my soul said.
and lastly
i love Ummah Muhammad. may we always under His loves and mercy. ^^

Tuesday, 17 February 2015

phobia barangkali?

salamunalaik^^

disebaban cny ni aku cam kebosanan duk rumah disamping nota2 yang aku bace baru brape point, ditambah lagi dengan godaan tv yang aku terpaksa brsilat ngan nafsu dripada melihat. hahah maka idea pun banyak nk diceritakan. most of it pasal aku laa hahah. buhsan sikit. jadi sesipa yang rasa buhsan baik diam dan silakan membaca sweeties aku yang lagi bermanfaat sehingga ke akhirat. amboiih! hahah

mende ni da lame da kat aku sejak aku belajar pasal parasitology dan akn menghadap segala jenis parasite sehingga hbes degree atau pn sehingga aku hbes berkhidmat tntang science. barangkali.
bukan aku jeh tapi member2 aku dan sesipa je yang da blaja pasal parasite nih..

aku tak tahu ini fobia atau apakah tapi setiap kali aku terpegang atau ternampak tak kisah la lumut, najis, haiwan atau pe bende sekali pun otak aku akn berfikir tentang sgala teori dan jenis parasite, bacteria, fungi yang aku belaja. sampaikan aku rasa otak aku terlalu sangat deep berfikir sampaikan cendawan yang boleh dimakan tu aku rasa ragu2. hahaha

kisah pasal cendawan, aku haritu tetiba bertukar jadi anak dara sejati lah kan,, uhukuhukuhuk, aku pun nk masak la sup sayur untuk famili sbb kitorg sume tak selera makan sbb demam.. so i thought kalu masak mende yang berair atau berkuah boleh naikkan selera kitorang,, aku pun bukk peti ais aku nmpak sayur banyak giler. ade yang da nk busuk sbb mak abh mmg selalu bz nk masak. jadi.. aku pun mulalah bertukang kat dapur. nak kate aku fobia sangat, every sayur tu aku terfikir segala parasite yang ada kat sayur tu sampaikan aku tanya mak aku every sayur tu da brapa lama. hahahh pastu mak aku kata okee jee... tapi aku stll x puas hati. nak kate gedik sangt aku nih, aku pegang sayur tu cam rasa geli sangat sampaikan rasa nak pakai glove je time tu. hahahaha. tapi aku pikir cam mende2 sume tu akan mati bila masak >100 d.c, tapi aku stll tak puas hati sebb ada parasite yang bole hidup lebih 100 d.c. pastu aku pikir, kalu kita was2 je sampai bile pun kau tak makan.

sampai la ke sayur cendawan, time aku nk bukk je dari plastik tu, aku tringat cendawan ni adalh sejenis fungi yang tak brtoksik yang bhayakan badan, tapi aku still pikir bukan2 yang cendawan ni org tu salah packing. bau cendawan cam biase lah, tapi pemikiran aku cam tak pernah makan atau masak cendawan. aku pun tanye mak aku banyak kali pasal cendawan ni da bape lame. hahaha annoying giler. pastu aku gagahkan untuk pegang cendawan tu untuk cerai2 kan sbb nk masak. pastu segala jenis sayur tu aku cuci kat sinki punya lama. setiap daun dan tangkai aku bersihkan sampai cendawan tu pun aku bersihkan smpai nk lunyai. hahaha serius annoying ngan pelik giler. hahaha bila masukkan dalam kuali semua, rasa lega giler laa.. fuhh.. harap2 semuanya da mati. hahaha.
tapi brape jam lpastu,, bau msakn tu cam nk basi tapi x basi lagi sbb tak da buble2 lagi. so, aku pun tanye la nape cepat basi sbb aku tak taruk santan atau apa pastu ayah aku kata sbb ada cendawan, pastu otak kau pun berfikr la macam2 kaitan teori yang aku rasa cam tak betol pun. hahaha

aku fobia lagi. fobia ngan mende slimy,, adush.. aku lemah betol. aku kalu katak buleh kagi kutt.. tapi kalu beluncas, lintah, cacing atau segala mende yang pakai hydroskeleton aku mmg lemah. suatu malam tuh.. aku pegi belakang rumah nk bukk paip pastu tetiba kat paip tu aku tersentuh mende sejuk2, lendir 2, lembik2. aku punya jerit cam ape jeh. sampai ayah aku tanya kenapa. pastu kat otak ni da macam2, cacing, lintah bulan, ulat atau seumpamanya laa.. pastu aku tengok tangan aku.. lendir die serius melekat lagi kat tangan aku. tegak bulu roma aku. ahaha, peghati punya peghati.. ada makhluk comel lambat je jalnnye kat paip tuh.. hahah anak siput babi yang x da cengkerang rupenye.. nasib baik lah bukan lintah bulan atau cacing. eeeeee.. geli weyh.. aku tak bole tengok makhluk camtu sbb belum pape aku akn meremang pastu kalu bole nk cmpak sume bende yang ada kat makhluk tuh. hahahah but still aku terfikir content lendir dia ada apa. hahaha

another fobia aku pasal belon atau bola. hahaha. bukan sbb ada bnyk sangat germs atau parasite,, noo tapi rasa takut bila orang baling bola direct kat aku. tak dapat nk describe perasaan tuh tapi aku akan pejam mate nk ambik bola tu dan akhirnya bola tu terkena muka atau terlepas. hahah pengecutkan? hahaha. pastu pasal belon plak. aku suka tapi tak suka bila orang yang pegang tu balin2 lagi2 budak2..dan akhirnya kena lantai. smpai je kat lantai tu mmg aku cuak laa.. mmg nk pi jauh je dari tempat tuh. hahah. lagi2 bila belon tu terbiar melantun kat jalan time panas terik. mmg tak kan aku smbut. hahah

sebenarnya menda2 ni bukanlah fobia kalu kita tak atasi. semuanya tentang pemikiran. semuanya tentang camner kita fikir atau pandangan kita tentang sesuatu tu. if kita mentafsirkan satu benda tu terlalu deep, sampaikan terkeluar dari logik akal, ia boleh jadi suatu mende yang negative. boleh jadi ia suatu  self reflection. ia boleh jadi sesuatu yang sebenarnya dri kita. hehehe but mostly about how you think and reaction towards problem. kalu kita asyek fikir,, 'memanglaa,, aku mmg camtu,,' sampai bila kau tak kuar dari kepompong tu.

sambil aku tulis sambil aku reflect aku balek. aku ni pun sedang perbaiki dri nih. doakan aku, perbetulkan aku. terima kasih keran sudi membaca.
salam maghrib^^

Sunday, 15 February 2015

fuhh..fuhh.. tiup sawang

salamunalaik ^^

12 Februari 2015, kita telah kehilangan ulamak tersohor Malaysia bahkan dunia iaitu Almarhum Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat. Kehilangan beliau sangat terasa kerana betapa zuhudnya dan tawadhuknya beliau dalam menegakkan Islam. jikalau kehilangan ulama' ini kita terasa betapa kehilangannya bagaimana pula jika kita berada pada zaman pemergiannya Rasulullah s.a.w. betapa luruhnya hati ini pabila Rasululah s.a.w yang disayangi meninggalkan kita. sayangnya Rasulullah s.a.w terhadap umatnya, teguhnya baginda dan segala kemuliaan baginda dalam penyebaran Islam kerana cinta-Nya pada Allah. pemergiannya membuktikan bahawa setiap manusia pasti merasai kematian. tidak kiralah betapa mulianya sesorang itu, pasti akan kembali kepada penciptaNya.

ulama' adlah pewaris nabi

Al-fatihah~


.........................................................................................................................................................

dah lama jugak aku tak update. aku pun tak tau nk ngupdate apo. tapi disebabkan aku tak nak blog kesayangan aku ni bersawang lagii.. maii la aku isi. sebenarnya banyak sangat peristiwa yang aku tak dpat nk kongsikan. bila assignmnt, tutorial mid sem, test,  dengan 2 minggu lagi nak final sem 2 ni.. mmg akan jaranglah aku mengupdate. Alhamdulillah Allah bagi masa nk mengupdate.. heheh

sem 2 seriusly sangat pack dan sangt mencabar chapter2 nyer. tapi kalu tak ade minat mmg tak boleh la..kalu kita putus asa dan tak cuba nk jatuh cinta ngan subjek tu mmg kita payah la nk menguasainya. heheh tapi walau complicated mana pun subjuk tu.. im still love it. Alhamdulillah.. semoga Allah kekalkan semangat menuntut ilmu ni sehingga ke liang lahad.

yup best giler subject2 aku. kalu kita suka biology insyaAllah tadehal  lah weyhh heheh.. it was fun when you learn about how your body and surrounding works on you. serius best giloss.. hehe tapi kalu ada minat dan tak mudah putus asa lah.. heheh doakan aku jugaa..

dan sekarang nih.. MSU murah hati nk bagi cuti seminggu kat budak2 diploma nih. hehe satu cabaran bagi aku tapi satu nikmat jugak bagi aku. kat rumah.. mmg la banyk cbarannya. harap nota2 yang aku bawak tu akan terusik. heheh..tapi hari ni aku ado nak citer sikit. hheheh

tadi tengah borak2 dengan mak bunyi burung jalak kat belkang rmah. kitorang takut jeh dia nk makn ank2 kucing comel kitorg. tapi rupa2nya anak burung jalak tu terbang tak tnggi.. maka mak kucing aku tu pun kejar burung tu nak wat santapan tengah hari.pastu mak aku suro aku bukk pintu,

dengan bedebornye rase sbb aku takut burung sbb tak pernah pegang, bukak2 je pintu belkang, berdesup burung tu masuk terus terbang masuk bilik aku. dengg.. aku lupe plak nk tutup pintu bilik tadi. aihh.. aku pun cuak dia terbang2 pastu tercirit kat mna. aku pun panggil lah mak aku..
mak aku gelak jeh pastu mak aku masuk bilik dengan tenangnya pastu pegang burung tu elok jeh.. relax je,, aku pun cam wahhh.. hebatnya mak aku pegang burung tuh. and totally shes my hero. hahah
mak aku pegang dia trus terbangkan dia.. maka sekumpulan burung tu pun ramai2 kerumun burung tuh.. have a safe journey bruhh.. tapi nampak tak ukhuwahnya burung2 tuh. even burung2 yang lain pun. kalu kawan2 dorg kena serang atau ada kemtian, dorg mesti akan kerumun. malahan kemana2 mesti berkawan. terbang tinggi bersama2 kemana2 takkan meningglkan kawannya. bila sorg ditimpa musibah, satu kaum pergi. ada sesuatu yang kita kena pelajari. kesetiaan, keakraban, tulun menulun dan banyak lagi.. heheheh

 but no wonder la mak aku leh pegang camtu sbb time mak aku kecik2 dlu bela burung jalak, namanya manja.  mak kata burung tu mmg manja gila. mak aku jaga dia dri baby lagi sebb sarang dia jatuh . lepas tu mak aku pun bagi makn pisang, ulam, nasi. manja tu sangat jinak sampai setiap kali mak turun sawah dia akn bertenggek atas topi mak pastu patuk2 telinga. kalu mk aku bwk radio ke sawah mesti manja akan bertenggek atas radio. tapi mak aku bela bukan kurung tapi mak aku bebaskan dia dan dia kan balik sendri lepas merayau.. but one day burung tu datang rumah cam biasa tapi ternmpak kucing. dan lepas tu dia sangat jarang balik tapi sebelum dia pergi dia akn main2 ngan mak pastu dia pergi dan tak kembali.. tapi mak mmg sayang giler ngan burung tuh.

bukan saja burung tuh but ada banyak lagi haiwan yang mak bela cam lembu, itik, kambing.. well.. orang kampung ni serius legend. sampai aku terfikir nak kawen ngan org kampung yang brilmu tapi bila aku tengok cermin.. hahahaha ado hati nak ade suami pandai kerja kampung yang ada pendidikan university dan pekerjaan apak best tapi aku pandai masak bape jenis masakan jeh, sembang ada sawah tapi tak reti masuk sawah.. what a shame.! hahaha.. so angan2 tu cam hanya mimpi laa.. heheh

tapi masa zaman muda mak abah nenek moyang kita dulu mmg have fun giler.. ukhuwah sentiasa rapat, dari saudara belah dua pupu sebelah makcik nenek pun still lagi akrab. kalu raya tu mmg slalu pergi rumh org2 tua2. bila tanya.. tu saudara belah nenek. jaunhnye la haii.. tapi pastinya time raya akan ziarah yang paling senior atau legend dlu.. mmg feeling giler ukhuwah tu. tapi sampai aku jeh.. cam.. krikk..krikk.. tak seakrab orang dlu.. alahaiii

orang zaman sekarang,, semuanya atas tangan, bertanya khabar hanya atas jari. tapi bila bersua, diam seribu bahasa. atas jari lain, depan mata lain. bila menziarah, hanya gajet yang dipegang.. bila ukhuwah tak dieratkan dengan sapaan dan bersalaman..ukhuwah tak berkekalan mana. lagi2 anak muda. bila jumpa mak cik pakcik segan2 kunun padahl malas nk bersapa. apo pun tak boleh. but the reality aku pun sama jeh.. sedih rasa diri ini.. cmmonlah qilaa!!! jangan jadi pundan laaa!!!

eii geramnya laa ngan kucing aku nih.. rasa nak bgi penumbuk jeh.. hahahah #tetiba #iklan
maafkan saya sbb tak scroll check balik spelling atau ayat. maaf la yee rushing nihh heheheh
oklah.. salam sayang saya untuk semuaaa

Friday, 30 January 2015

manusia

salamunalaik ^^

manusia. siapa tuh?
orang yang pelupa la
whats that pelupa thing? kat tmpat kita tak dak pun.
ah kau, membohong. abehtu kau apa? alien?
haha. me la. roh. jet2 cam kau bukan roh je.
yala.. but i pernh duk dlam benda yang dipanggil manusia tu.

.......................

heipp. i learn something from above conversation. manusia. kalu arabnya berasal dari nasia bermaksud lupa. why?why? hehe manusia ni kalu tak diketuk, kalu tak ditegur, kalu tak disergah bukannya beringat.

betul lah tu. bila kita tak rasa kepayahan, kesusahan, barulah kita rasa erti bersyukur dengan apa yang ada, barulah nak menghargainya, barulah kita tahu itu balasannya.

kadang2 penderitaan, kesakitan, kesengsaraan yang kita rasa tu adalh peringatan dari Allah untuk hambanya. dalam erti kata lain adalah kasih sayang yang Allah beri. tapi kenapa sakit kat kita? anggaplah itu tamparan kasih sayang Allah untuk kita kembali kepadaNya.

kadang2 kita tak perasan yang kita telah melakukan dosa, well sebb kita manusia, pelupa. atau kita tahu kita dosa tapi kita buat2 lupa yang itu adalah dosa. dan kadang2 kita terlalu asyik dengan keseronokan yang Allah beri dan kita terus lupa dengan pemilik rsa gembira itu.

kadang2 kita sibuk sangat dengan urusan duniawi sehinggakan kita lupa bahawa ukhrawi kita tak dipelihara. mendahulukan pekerjaan berbanding pekerjaan wajib kta kepada Allah.dan kadang2 kita sibuk dengan hubungan antara manusia sehingga hubungan dengan Allah kita abaikan.

musibah yang kita rsa kadang2 dalam bentuk pembalikan dosa kita. maksudnya adalah dari pembalsn dosa yang kita lakukan. dan musibah kita tu adalh reflection dari diri kita

misalnya,kita sakit hati, sedih dan menangis kenapa orang nak ckap belakang pasal kita, kenapa orang dok mengutuk kita belakang2, sedangkan dahulunya kita pernah begitu mungkin bukan mereka yang kita umpatkan tapi mungkin orang lain tanpa kita sedari. olehitu, sudahilah airmata itu dengan airmata kerana bersyukur bahawa Allah memberikan rasa apa yang orang lain rasa bila diperlakukan sebegitu, bahkan Allah memberi peringatan kepada kita untuk tidak mengulangi dosa tersebut.

oleh sebab itu, jagalah mulut kita daripada mengumpat, simpanlah perasaan hasad dengki, riak, takbur, sombong kerana kesemuanya adalah penyakit hati. sekali kita melakukannya, kita akan terbiasa mlahan yang dosa itu seakan sebati dengan hidup, semakin banyak kotoran dalam hati maka hati menjadi kotor dan payah untuk meangis kerana Allah, keras hati seakan tidak dapat menerima teguran, susah nak khusyuk dan banyak lagi. seperti pepatah melayu, kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. keran dosa kita, maka rosakklah wifi kita kepada Allah. hehe

musibah bercampur musibah. tangisan bercampur sedu.

alangkah indahnya andai tangisan kita itu kerana dosa kita terhadap Allah, kerana rindu kita kepada RasulNya.

aku mempelajari sesuatu.

manusia sememanganya tidak akan pernah puas dengan dosa yang dilakukan, saling mendahagakan dosa. merasakn dosa yang dilakukan adalh perkara biasa dan sebagi rutin harian. tidak pernah rasa bersalah bahkan bangga dengan dosa tersebut.

aku juga begitu. selalu dan kerap melakukannya bahkan setiap hari. jika aku teringat itu dosa, aku menyesal sekejap tapi aku akan terus mengulangi dosa tersebut lagi dan lagi. kerana apa?

iman kita adalah Yazid wa Yanqus iaitu ada naik dan turun. naiknya sikit, turunnya banyak. alahai.. lemahnya kita ini. jadi?

Allah kurniakan kita 5 waktu sehari untuk bertemu denganNya. gunalah setiap pertemuan iu satu peluang untuk kita memohon ampun. bukan sekdar hanya memohon ampun tapi bertaubat dan berdoa semoga kita sentisa istiqamah dalam mengerjakn ibadah kepadanya.

berusaha dan berusahalah, Allah Maha mengetahui apa yag ada dlam hati kita, Allah menilai dan pastinya jangan berputus asa. usaha lagi dan lagi, pasti ada ganjaran yang lumyan dari Allah. mungkin kita tidak merasa di dunia, tapi di akhirat kelak, Subhanallah. sesungguhnya janji Allah itu pasti. yang baik akan dibalas 10 kali lagi lumayan, yang buruk pastinya mendapat hukuman yang setimplnya.

teringat akan satu ayat. andai kita berjalan menuju Allah, Allah akan berlarian menuju ke kita. menunjukkan, Allah akn pandang usaha kita walau sdikit. dan mengertilah bahawa rahmat Allah itu sangat luas. tidak dapt kita bayangkan kerana Allah itu Maha Berkuasa.

saling ingat mengingati, saling nasihat menasihati, saling maaf memaafkan..

ingtkan dan nasihtkan aku adai aku salah,
maafkan aku andai aku terguris kata2,
doakan aku untuk sentiasa mencapai redha Ilahi.
salam sayang saya untuk ummat Muhammad yang sudi membaca.

Tuesday, 27 January 2015

mak jenin

assalamualaikum^^

bonjour~

amigos.. todays update was about my cita2 yang x semua tahu. heheh rasa cam nak keep je tak nak ceghita kat orang but semakin hari bila teringat balik cam klakar n rasa nak share. kelakar? for me laa.. aku ni mudah terhibur sikit even tak lawak. heeheh people say that because i was lonely but for me its better than not laughing at all. so here i wanna share with you my angan2 maybe?

firstly, learning arabic language. hehehe.. b.arab atau dulu kitorg panggil barab. i was learning arabic since 5 years old. that years we learn on simple things cam anggota badan, number, warna, dan others. from standard 1 till 6 im still on learning. and guess, when i was standard 2, i was participated in Muhawwarah atau acting in arabic language atau berdialog dalam bahasa arab. and Alhamdulillah sampai daerah je, pastu dpt number 2, tak dapat negeri. that time seriuosly smangat nak belajar more and more dlm barab tu cam this girl is on fire!! ececeh. and barab is the most favourite subject. heheh. pastu f1 tll f3 mmg wajib amek barab dan rasa sangat seghonok tapi sangat mencabar la sbb makin lame makin deep. tapi alhamdulillah still barab bukan penyebab aku x dpt straight A's dlam PMR. TT
disebabkan aku tak dapat straight A dlm PMR, aku x dpt masuk klas sains agama.. dan aku telah meninggalkan barab kesayangan aku. dengan harapan masuk univrsiti cam nak belaja balik. ececeh.last2, kat sini terhad kalu nk belaja barab. hmm.. bukan rezeki.. but still aku boleh belaja.. neeed transport kalu nk belaja kat masjid Negeri atau sekitar shah alam ni. but.. still in hope aku boleh blaja lagii.. barab fun giler kot. seronok denga org cakap arab, hehehe teringan nk cam mike.

second, nak bukak saloon ngan butik. hahaha girls, mmg x kan terpisah ngn bende2 camni. throwback zaman hingus meleleh, mak selalu belikan barbie doll and kitchen set. so time tu berangan la aku main anak patung. lagi2 bila dlu pergi kfc atau McD mesti beli set skli ngan mainan. kalu tak mmg panjang je muncung aku sampai rumah.bila da besar sikit, akk plak suro pkaikan mask kat muka la, main make up2, pastu akk ngan mak ajar wat crosstich(x tau spelling camner). tapi mak akan belikan satu kain khas ngan benang pastu wat la crosstich tu smapai siap. tapi smpai skarang tak siap lagi. tapi really kagum ngan mak sbb mak ada satu sulaman crosstich tu sangat cantk and mak frame kan kat rumah dan gantung. cam tak percaya mak wat cantik sangat. aku wat mmg x rupe bende lah. hahah. tapi smpai skrg kakk pun masih nkkan ada butik ngan saloon sendri. before aku isi upu aku pernh apply kursus kecantikan kat satu saloon ni..haha siap aku jadi model lagi, but x kemane gak,, aku lpe step sbb tak practice setiap hari.

dulu aku pernh berangan nk tinggalkan dunia science ni sbb merajuk ngan chemistry kunun la kann. haha pastu aku pi la nk wat perhotelan, pastry,culinary, bussiness,, buleh la aku bkk hotel atau restoran sendri. nk kate minat mendalam bab bisnes ni idok la tapi try la skit blaja ilmu2 bisnes ni pastu apply la kat sebuah kolej swasta nih, punya nak korek ilmu tapi aku dpt rasa cam tak sesuai ngan aku sbb aku lebih minat fact dari mende pikir logik akal nih. hahaha. nmpak sangat malas berpikirnya nih. eipp, fact pun kene berpikir deep tau. hehehe. lagipun time semnagt tu pun sbb mak suro blaja pasal akauntan sikit sbb nk tolong majukan butik abang. tapi alhamdulillah takde aku pun boleh maju,, jadinya aku ikut ape yg aku mnat la since aku minat giler ngan biology nih. ececeh. sampai sini agak semput la nk pick up. nak sangat fact, hamek kau telan la kau sampai pecah kepala hahah.

ade bayak lagi angan2 mak jenin aku nih, but tak keluar plak time nak tulis tapi kalu tme jenjalan tu mesti mencurah2. hahaha sebabtu aku suka jalan sensorg. sbab time jalan tu aku selalu flashback citer2 dlu, attitude, fefeeling cam jalan kat kebun bunga tulips la konon. haha tapi tak heran la kalu aku tersengeh2 time jalan. heheh. pernah suatu hari nga terfikir mende kelakar then aku tersengeh2, x persan org peghati aku, so aku pun cover2 cam belek2 tepon. hahah.

haishh. maafla blog aku blog kosong..lebih suka cerita pandangan yg tak berasas dri yang bersumber. hehe so.. x boleh pkai gak kadang2 ayat2 aku nih. heheh. terasa cam nk wat post baru tapi maleh la plak nak wat 2 post dalam satu hari.

sombong? aku sombong? hahaha

aku rsa betul lah tu kut. sbb aku ni bukan peramah 24hrs. muka aku tak manis yg org bole happy je kalu  tgok aku. muka aku selalu serious tapi kalu kau bercakp ngan aku maybe kau rase x kut. sbb rase cam plik ngan certain people judge org camtu je pastu wat muka tegang kat kite. kite plak rasa serba salah nak ckp camner. maaf lah ye. im not kind of perempuan yang sopan, baik tutur kata ngan tingkah laku im admitt that wanita solehah should be and must polite, lembut tutur kata, lembut tingkah laku and sopan santun ngan people. im wanna be the part of them.

tapi aku penat. penat nak wat camtu. penat nak berlembut. penat nak selalu disakiti diguris. biar aku kasar biar aku kuat. penat dah nak keluarkan air mata sbb orang. sakit tau tak. aku tau kome semua penah rasa dan lagi dahsyat kut dari aku. tapi aku lemah. yass aku lemah. aku tak jadi camni kalu bukan kekuatan dari Allah. aku nak jadi wanita yang kuat bila dugaan yang dierima dan dpt maintain kan attitude yg sopan tu. aku bukan wanita yang kuat camtu. aku lemah. and u never understand me.
nobody knows me kecuali Allah. dan aku x harpkan org nk fahami aku. cukplah aku dan Allah.

heheh x nak la emo2 ni.. tak suka situasi tegang. baiklah kalian.. saya tamatkan di sini. maaflah kekurangan andai dlm aku berbicara keluar mende x patut dan salah dri hukum. maafkan aku. perbaiki aku, nasihtkan aku. tankiuu..

Tuesday, 20 January 2015

family..

salamunalaik ^^

heyyheyyheyy...

aku da bebas mid semester 2.. hewhewhew. tapi.. 7 weeks more to final exam.. huaahuaa TT

and this post bukan nak story morie pasal aku end up mid sem aku. tapi nk share how i feel about being 19.. almaklumlaa.. usia da meningkat, kubur da memangil-manggil, ye lah.. mana tau ni last post aku. hehe sapa tau.. ajal ditangan Allah.. hehehe.

19? leklaa.. belum 20 lagii.. enjoy la dlu.. nikmati sisa2 sebelum angka 1 diganti 2. heheh..
me like.. what? hang nak enjoy? gimme 10 reason pa kau nak enjoy2 lagi..

ngehh..

okay.. 19 tahun? ape kau pikir pasal umur camni?
kahwin
mehhh.. kau takde pikir mende len ke?
ye laa.. sebb kahwin awal tu la yang terbaik.

heheheh. kalu nak bahaskn mende alah ni mmg tak sudah

meh sni dengo plak aku nk citer.

kawin.. wahhh indahnyaa
ada orang caring,
halal nak pegang tangan pi jalan2
halal nak pi dating
boleh tatap mata lama2

ya! indah! sangt indah! semua halal!

bagi aku kahwin adalah tentang tanggungjawab.

memang la tanggungjawab.. time kawin boleh didik sikit2. boleh jaa semua tuu.. kawin tak membataskan masa depan kita.. lagi bertambh rzeki adolaa.!!

yass!! aku setuju..

tapi bab tanggungjawab ni aku highlight  kan sikit.

tanggungjawab?
before and after married kau kene tahu tau!!

tanggungjawab kau sebagai hamba, anak, diri sendri, student

perkahwinn memang indah, walau ada halangan, its still halwa dlm married life. sweet kan?

but how you manage your shuben/wifey/little mujahid kalu tangunggjwb kau sebgai hamba Allah cam nyawa2 ikan. bangun subuh pun pkul 8, nak kejutkan anak bini somi camna? kalu solat pun berterabur, camner nk jadi imam atau didik anak bini kita? kalu dri sendri tak cinta Allah camner nak dpt org yang mencintai Allah jugak.. sembang nak dpt laki bini soleh solehah.. tapi tengok diri dlam cermin.. nothing..

how about hubungan kau ngan ibu bapa? tanggungjawab sebagai seorang anak? kata nak dpt shuben/little mujahid/wifey yang soleh solehah tapi duk rmah men tepon ngan pakwe, mengadap tb, men DOTA 24 hrs. kuar bilik ghetinye makan pastu masuk bilik sambung chatting. berkasih sayang bermadah kasih ngan org yang tiada ikatan dgn kita padahal ckp i love you ngan ibu bapa pun tak pernah tapi sibuk nak kawen.

camner plak as student.? aip22!! belajar bukannye pasl study kuat lelah penat semata2 dpt result gempax jaa, master, phD. bukan tu jaa.. banyak lagi bakhang.. hidup ni adlh proses pembeljaran. belajar bergaul dengan ramai orang, menapis mana elok mana tak elok, ilmu fiqah, tauhid. ilmu Allah tu banyak. rebut dan kaut semampunya. kalu diri sendri tak terdidik, kalu diri sendri tak terurus, kalu diri sendiri malas berat nak cari ilmu.. camner nak didik little2 mujahid kita nnti.

tanggungjawab diri sendiri? haihh tak kan tak terpikiaq kuutt.. sayang la diri kita.. ni bangun pun smpai tengahhari.. mandi plak sekali sehari. basuh baju tak reti, masak tak reti, kemas rumah tak reti. sebab pa.. sebb duk rumh goyg kaki goyang kepala, sengeh2 depan fon, terbongkang. pi kuaq rumah bukan men sopan ngan laki diaa.. berangan nak kawen tapii.... hermmm

yaaa.. kadang2 bende ni normal sbb orang pkir, leps kawen nnti elokla tuu.. aipp.. kalu da kucar kacir baru nak luruskan? hang berangan nak kawen, nak dpt family sakinah tapi kalu diri sendri hopelesss, helpless dan mengahrap seseorg nk sempurnakan mmg tak jadi. walau fitrah bersuami isteri adalh saling melengkapi but most of it comes from yourself. if u want a better person that can guide you through thick and thin and guide u to jannah.. think about your relations with Allah, how u re ready to form a family because from you comes new generation. and how excellent your generation are comes from you.

diri sendri ni pun sebiji sebijat sijibik nga kat atas tu.. tersdaq dar lamunn ..aku pun ado cita2. dlu aku beragnan dok nk kawen, nak belajaq sungguh2 dpt result gempak, keje best pastu kawen. yess maybe thats correct but think wisely. aku berangan tapi aku x pikir siapa tulang belakang aku ni? aku ni masih bwh tanggungjwb siapa?

duduk diam.. trmenung.. kembali ke realiti.. pi lontarkan jauh2 keseronokan.. ingat balik.. siapa yang Allah berikan kat aku di dunia ni tempat lubuk pahala aku sebelum suami aku nnti.. yass.. my parents..

potong 5 tahun kau kat asrama, 6 tahun kat sekola, 3 tahun kat tabika. berapa byk tahun yang kau gunakan untuk menghargai, membalas jasa, penat lelah mereka sedang mereka kini menjangkau 60-an..

kadang2 aku sedih sangat.. aku dari keluarga kecil yang sederhana. dari kampung. gaji tak besaq. alhamdulilah, dengan keluarga kecil kami tu.. lahirlah seorang muallimah, bisnesman dan aku... jarak umur kami adik beradik jauh.. dan pastinya setiap kami merasai zaman yang berlainn. aku dikira lahir zaman moden. aku tak rasa sangt kesusahan mereka. tapi aku mahu rasainya.. sbb bila kita susah.. time tu la kita sangt menghargai setiap detik.

one day, alhamduliillah abg bawk mak abh kuar kampung pi jenjalan kl. ak pun x terkecuali dgn jakun nih. aku tau aku  kampng. aku tengok gelagat mak abh aku terasa sangat terpahat kat hati ni.. gembiraaanyaa tengok mereka. jelesnye aku sbb abg kkk dpt berbkti.

ape aku tau hanyalah menghbskan wet, tak  merasa kepayahn mak abh sendri mencari wet. dari situ aku rasa anyak lagi bende yang aku kena fikir dari berangan nk kan seorg suami yang perfect padahal aku terlalu compang camping.

dan sehingga sekarang aku tak tahu kenapa ramai sangat nak kawen awal.. bgi aku terlalu berat untk meningglkan tulang belakang aku. sbb tanpa dorag aku tak jadi cam sekarg. walau aku tahu aku tersangat la lemah, aku tak hebat cam org lain, aku tak bijak seperti yg lain, aku tak kuat cam orang lain.

okdah.. tak mou touching2..tak macho ahh

well.. setiap manusia diberikan akal untuk befikr untk memilih mana baik mana buruk..dan pastikan iman yang mendahului bukan nafsu yang menjangkaui. selagi kita msih kuat cable wifi kita ngan Allah.. insyaAllah.. Allah pandu kita. selagi Al quran dan hadis sumber kita.. InsyaAllah segalanya terbaik. andai post kali ini ada salah dan terguris hati anda.. maafkan saya.. sila perbetulkan saya di komen.. ngehehhh

peace yo :D

nyah selit sikit jantung hati saya..