Sunday, 30 November 2014

last 6 years

salamunalaik

lets countdown... for the past 6 years, where i am? hehehe

mungkin kome pun sama umur dengan saya. yazz, 6 tahun lepas saya berumur 12 tahun.. awww.. terasa da tua plak skang ni.  meh terobek sat.

6 tahun lepas.. carilah muka suci aku kat bawah ni.


semua muka suci2 bangett.. takde jerawat, flawless gituh. iyeke? hahah. tapi sebenarnya banyak lagi gambar yang sakai2 lagi selebet. tapi frust aku cari  semuanya x de. da tak jumpe dah mana. puas selongkar facebook tapi beberape je yg dapat jumpe. nak tunjuk muka sakai aku dlu tapi entah hilang kemana entah. sadiss sungguh ceghitanya.

post ni bukan nak cerita pasal muka atau sebagainya. tu sume normal la. hehe. tercetusnya nak wat karya terulung aku ni adalh dri petang tadi. guess what?

petang tadi,, sembang2 petang ngan mak. hmm.. ank manje kann.. heipp.. manja tu lagii best tau. boleh explore perasaan parents kite lagi dlam.. bukan tu je,, dapat pahala lagi.hehehe. darpada kisah petang tadi,, aku terasa sebak sangat. nak tau kenpa?

cenggini ceghitanya.....

mak aku adalah seorang guru. bagi aku dialah guru yang terbaik pernah ajar aku. yelah.. dia adlh guru dirumah dan di sekolah. mak aku bukan guru sekolah pagi a.k.a sekolah rendah atau guru sesi pagi. sonang citonye mak aku guru sekolah rendah agama atau name femesnye sekolah petang.

perghh anak ustazah.. mesti kat sekolah perangai baik je. tak penah ponteng sekolah, meniru, lencana siap berjahit lagi kemas lagi. lagi2 untunglaa.. mak guru HEM.. kembang giler time tu. ye la.. zaman bebudak dulu, kalu ade ape je nak menunjuk. walau ade pencil yang bole tukar2 lead dalam satu pencil. klas kau jah.. kembang gituu.. perangai cam gangster. bajet sekolah tu cam bapak aku punya.

tapi hakikatnya, aku kat sekolah ngan rumah sama je. orang panggil mak aku ustazah, aku panggil mak. orang jimat duet. aku... merengek kat mak. 'mak,,, nak duit'. sampai semua ustazah2 kenal aku kalu masuk bilik guru tu. nnti ade jela ustazah yang ajuk. 'nak mintak duit la tu'. hahaha. tapi aku ape heran. keh3. kalu aku kat kelas, ustazah tak masuk lagi, pulak tu mak tengah ronda, aku pun jerit dari dlam kelas. 'mak...!!' sambil lambai2.. pastu mak aku ngan sempoinye pun melambai jugak. perghh indah sugguh memori time tu.

tapi mak aku still profesional. kalu time kelas. walau aku panggil mak aku dengan 'mak', mak still tak berat sebelah. kalu aku slah jawab atau tak dapat jawab, aku still kena denda jugak. kalu exam aku tak dapat 100% untk subject feqah tauhid, iaitu subjek mak aku ajar, mak aku still marah aku jugak. tapi aku tak stress pun. mak aku pun tak suka aku stress belajar. so.. bila balik rmah je, mak aku akan belikan aku buku nota kecik. pastu mak aku rngkaskan dri subtopic tu. mak aku buatkan nota untk aku for every subject untuk aku contohi bla aku da masuk sekolah menengah nnti. tapi aku heran, mak aku still ade mase nak wat tu sume. kat rumah aku tak pernah dikongkong dri bermain. tapi dengan syarat, homework da siap ngan excel time exam. dan.. aku selalu dapat top 5 dlam ranking batch la time tu. tapi time aku dulu, ramai anak2 ustazah yang sebaya ngan aku. so.. aku pun semnagt brkobar2 nak lawan. cehh..poyos saja.. keh3

tapi.. the best part time balik sekolah. memnag sangat memorabilia. macam biasa.. lepas habis kelas je, kitorang akan pakai selipar ngan berlmba2 ambil wudhuk, then pakai telekung. cepat2 cari port saff depan skali dan tepi skali. memang tempat port kitorg. tak boleh orang amek. no way!! kitorg ada cam gangster kat sekola tu. almaklumlah pengaruh kuat ade kat situ. ade anak usazah kauu.. haha
tapi time tu x de salam dalam saff smbil cium pipi. just salam tapi macam2 gaye la kitorg kah3.
bile balik je.. aku mesti lepak ngan kawan2 aku kat pondok basikal smbil tggu parent kawan2 aku. sbb ape kat pondok basikal? sebb.. boleh main rebut2 tiang ngan rumah buaya kat situ. haha legend la pondok tu. skang pun da roboh ganti tiang baru.

bila semua kawan2 aku da balik, tinggal lah geng2 anak2 ustazah kat bawah tu. pe lagi.. gosip, main polis entri, main nyorok2. ingat lagi, time tu, aku bebas giler main pukul2 laki, kejar2 ngan laki, lari angkat kain, menjerit2 sampai masuk longkang berdarah lutut, kain terkoyak lah. haha ganeh betul tu.
pastu,.. dari jauh aku da nmpak kereta ayah aku. pe lagi.. berdesup aku lari ke kereta ngan tangan sebelah pegang beg, sebelah lagi kasut. lepas tu pi lari bilik guru, 'mak.. abah da smapai!!' pastu mak aku pun jawab 'okay.. tolong bawkkan barang mak. mak nak kunci bilk guru jap'. ye lah.. mak aku adlah orang terakhir yang akan kunci bilik guru dan ronda sekolah pastikan semua murid da keluar. time tu da 6.30petang. tapi kalu mak aku ade mesyuarat atau petang tu atau ade hal, tapi ayah aku da smpai, aku dari dalam kereta tunggu. bila ustazah2 semua keluar bilik guru, wahh.. lega rasanya . mulalah aku jerit. 'bye ustazah.' pastu lambai2 ngan muka sengeh2 cam kambing. even depan mak aku pun aku wat camtu.

sampai rumah je,, nnti mak aku bukk cerita psal ustazah2 kalu ade citer pasal aku. mostly pasal aku kat kels. perghh.. maluuu.. lagi2 klu aku tak suka subject tu. mmg aku wat cincai la.. tapi mak aku stll sabar. kompem sabar banyak sbb aku dah la nakal, selalu main2,, tapi mak aku selalu motivate aku. tak kisah camner pun perangai atau result aku, mak aku still senyum kat aku. aku still ingat tu sume. aku terhutang budi sangat.

pulak tu.. petang tadi,.. mak citer yang anak murid mak ade melamabai sambil jerit 'ustazah.. bye2 ustazah, balik dulu'.. then,, terus mak teringat aku dulu. aku je lah anak yang manja camtu kat sekola. kkk ngan abnag aku dulu sopan, matang je. aku je lah yang menggedik camni. dulu,, aku selalu bubye ngan mak. rehat mesti jumpe mak. mak mesti akan peluk aku kat bilik guru. ye lah mak ade bilik sendri. sonang la nak bermnja.

ye. aku tau perasaan rindu mak tu camner. aku takkan lupa. shes the best teacher i ever had. takde siapa yg boleh gantikan sebesar pengorbann die kat aku. aku tau dia rindu walaupun dia selalu cakap jangan balik. aku tau dalam hati dia selalu ada perasaan rindu kat aku tiap hari dia pergi sekolah tu. tiap hari dia jumpe anak murid, dan mak cakap ' anak2 murid mak je lah jadi tempat lepas rindu mak kat adik'.

sebak, rindu, sayang sangat2 dalam hati ni.. besar sungguh pengorbanan mak. yess seriously banyak sangat. walau aku tak dapat straight a's dlam PMR ngan SPM. tapi mak rasa da cukup bersyukur aku masuk asrama. dalam hati aku ni terguris sbb aku tak dapat result yang mak aku idamkan. walaupun mak pernah ckap time amek result aritu ' takpe dek, mak bangga dengan adek. kkk abang pun tak dapat macam yang adek dapat'. aku sedih. nak je mengalir air mata ni. tapi aku tahu itulah rezeki yang Allah bagi atas usaha aku. psti ada kekurangan di situ. agar aku tak bongkak. agar aku trus bersederhana. agar aku sentiasa mengingati jasa dan pengorbanan keluarga.

pengorbann yang terlalu banyak bagi aku. yazz.. banyak sangat. bila semua condemn aku masuk swasta. mak abah jadi tulang belakang aku. saat aku sedih mengenali dunia yang hina ni. mak abah bantu aku. aku bersyukur Ya Allah kerana kau kurniakan kedua ibu bapa yang hebat begini. tiada daya aku untk mmbals semua pengorbann mereka. hanya Allah saja yang mampu  membals jasa mereka. agar mereka ditempatkan disyurgaMu kelak Ya Allah.

aku teringat balik. aku kata sayang kedua ibu bapa. tapi kenap kau masih lambat solat,, aurat tak jaga, perilaku tak seindah macm didkan ibu bapa time kecik. aku lalai. aku jauh dek nikmat dunia yang durjana. aku kata sayang tapi tiap kali balik,, mata kat tv, phone kat tangan. mana precious time kau ngan parents. menatap ibu bapa adlh tv yang indah dan dapt ganjaran skali. dengar ibu bapa berleter adalh lagu yg indah sekali. pegang tangan mak abh adlah yang terbaik dri pegang telefon 24 jam. cuba kalu kat rumah tu matikan telefon. ade bran? atau simpan dalm laci bilik. kuci bilik skali. bila kita tuli dan buta ngan teknologi, masa tu lah kita celik ngan keluarga kita. masa tulah masa kita hargai dengan baik skali.

wah pnjang giler citer aku nih. hehe. maaf post kali ni cerita memori lama, maaf jadi perosak bahasa. maaf cerita ni agak melalut. tapi tanks semuanya kerana sudi membaca celoteh sayaa.. ^^











 wassalam..

Wednesday, 19 November 2014

friends

assalamualaikum w.r.b.t
hello
hai
hai
hello

absolutely blogger tempat aku luahkan pandangan atau perasaan tentang aku. mostly tentang hidup aku yang membosankan ni.

hehe.. friends.. are like a season. they come and go. and greet a new friend with different personality.
im admit kat skola dulu len bebeno perangai aku. but maybe ade la sikit2 yang sama.

dulu im just a naive girl. but today..maybe the same too but i tried to change. and of course when changes happen, ull be miss your old self. da kau nak berubah. memang berbeza la.. hehe mine that always shy and nerd maybe lah kan. i dont know how people judge me instead of banishing, yeah. i hate it and maybe a traumatic disease i have.
until now. i dont know whats the point they banishing people, makes jokes, menganjing dan semua tu. maybe bagi dorg itu hanya gurauan and maybe dorg sangat x bole terima perangai orang lain.

aku just.. watever la kau nak wat ape ngan perangai so childish camtu. aku nak tengok sejauh mna dan kebrkesann semua tu. tu sume typical malay. cam x de mende lain je nak wat.

okay.. tu dulu and maybe until now kot gejala tu. but mende tu da cukup wat ak benci masa lampau.
the old me yang too naive .

about friends.

im still remember my last day on school. when budak sains tulen sume packing brang and saying goodbye to others. taking pictures together. yang pompuan nak tangkap gamba ngan laki. and im just walking around seeing them, feels happy but i dont have a memory like they do. im just a fool girl that dont know how to make friends. ya.. it was foolish and i hate myself. and i leave from that class and walk away when there is no one noticing me that im leave. thats the saddest. and i kow, im hopeless. but the hurt still there.

so back then, i realise i hv to change. i dont want my old self. and alhamdulillah. Allah help me put on my courage and i make new friends at Melaka. i feel grateful. i found people that accepting people whenever they are. i make knew friends and create a new memories. its the sweetest. eventough we are not seeing each other, we still cotact each other. it also happen with my lovely classmate from intesaber.

yaa.. its like season

and now im here in MSU. thru all days with changing people and create a new chapter of memories of each second here. with new sem and new friends. it was awkward though with people that better than me. but i have to improve myself by learning from them. it doesnt mean u hve copying their lifestyle. no. we just hve to take this as a chance. when Allah showing us something, or changing something, there might be somehing that we have to learn.

im now in process of learning and adapting surrounding. it might be more challenging and harder. but dont worry, Allah always beside me and i now,  may He ease my path. InsyaAllah.

im might be overracted or emotional in something im arguing. but im just human that want an improvement. if only if this hurt was healed, i know that people are always nice. but its not overall. some is nice but some is nice too but they wre lacking something. that is respect others.


Tuesday, 11 November 2014

anak manja katekoo

assalamualaikum..

pe kabau semuanya.. sihat? pe citta?! da lama tak denga citer korg. almaklumla semuanya tengah busy, ada yang exam, holiday, baru nak start sem, baru cuti sem.. anyway, good luck eh.. ^^

kalu nak tanya habaq org nga type ni jawabnye nga sedih sikit la. tapi x la sedih mana.. well, biasalah.. org ni anak monjo, homesick je kejenye. lagi2 bila da sebati kat rumah selama sbulan then, pergi masuk kelas. 

dengan tak ready fizikal mental yang masih lagi keanak2kan, yang masih lagi manja nak mengendeng bawah ketiak mak, yang merengek nak kepci (kfc) ngan abah, yang masih lagi menggedik ngan abang kakak. wahhh.. aku rindu semua tu.. alahaii.. 

see.. aku masih lagi tak dewasa. baru berpisah sekejap, jarak x jauh pun dari rumah. 1 jam je da smpai kalu pecut 140km/h. orag lain lagi kritikal jauhnya dari aku, gua tabik laa, duk oversea, sabah sarawak, penjuru malaysia, utara selatan timur dan barat kau redahi.. da cam lagu plak. btw, niat kita suma sama.. nak berjihad menuntut ilmu! yang pasti niat fisabilillah!! so,, behave qila.. cmmon la.. jadi tough skit hati tu.. takpayah nak nampakkan kesayuran tu lah kan. haha

tapi,. kalu citer pasal family, tu la yang terkesan kat hati. semua orang, x kisah la kau samseng kapak ka, geng 99 ka., mat jiwang ka, tomboi ka, mak nyah ka, sutun ka,, kalu pasal famili, cair punya,, cumanya cover kononnya hati sado bak popeye. haha.. 

dan well being la kirenye kalu kita selalu dok pikiaq mak abah kat kampung tu, berangan sensorang macam dalm filem 3D, macam famili kita semua nga borak2, nga gelak2, mak nga masak mknn fveret, abah nga tgok runngman,, haha.. 

tu semua normal. but, positivekan lah sedaya mmpu,. positivekan, kau nmpak kepayahan famili kau cari wet untk mkn minum kau, nak menmpung adek beradek kau yang len, adek2 semua nak sekolah, belanja skang da tinggi. lagi2 bila brangan naik, semua melambung, silap2 air cawan kecik tu je pun da RM1.50. eishh x kan lah. so.. why not tanamkan azam kuat, kau berjaya nnti mnjadi contoh adik beradik yang lain, kau berjaya dpt ijazah dan kerja best2, gaji masyuk, kau nak upgrade famili kau lak, banggakan famili kau. buktikan, wet, masa, nasihat semua adalah berbaloi smpai akhirat.. 

so, its normal la kau homesick sampai peluk kain batik mak, menangis tiap malam time semua org da tidur, menangis kat toilet, call smpai menjurai air mata, perghh tu kennagn kat asrama dlu beb, smpai x nak lepas dari ganggang tepon tu dibuatnya. haha normal jugalah kau sorokkan result kau x nak mak ayah kau tau, bila ditanya semuanya baik je. hahaha. 

tapi dengan syarat kau tak give up. kau x putus asa.. mencuba dan terus mencuba. biar jalan kita tu penuh ngan duri. tu sume alasan. tu sumenye halangan. so tiup semangat baru.

jeng3.. bersempena aku masuk second sem yang mcam2 alsan aku nih, aku sdang meniup semnagt gak nih. tapi kalu selamanya meniup tapi x menyala gak, ade la tu yang tak kena. hehe walaupun first day berpisah ngan kawan2 clas lama dan terpaksa bergabung ngan orang2 high class yang mencabar jelly aku. aku trpaksa tmpuhinya juga. 

nak belaja bukan senang. bukan jalan yang kita lurus selmanya, x best la camtu bro, mesti ada liku2 nya. kalu kita terus usaha dan tak putus asa, walau tinggi mana halangan tu, teruskan didaki. jangan separuh jalan. kenkadang aku pun camtu. cepat sangat give upnya. baru separuh jalan da patah blik, mmg hasilnya tak semegah yg dijangka la.. 

peringatan ni untk diri aku jugak. diri aku yang sangat kerdil ni, yang sangat lemah ni, aku x mampu gerak sendir, andai kome sume takde, aku tak boleh bangkit sendri andai takde famli support. dan pstinya aku tak boleh berdiri sendri andai pertolongan Allah tu takde. segalanya Allah dah tentukan. baik buruk kejadian yang berlaku ada hikmahnya. hanya Allah yang tau rahsianya dan yang psti manis dirasa.

dont give, keep the chin up, step forward, move on, dont stop. still smile ngehee :D