Sunday, 26 October 2014

ohoiii..oghang kampung (part2)

assalamualaikum w.r.b.t

huii2!! evelibadi.. part 2 plak kite habeskan.. walau mak jemah tak mandi lagi, tapi mak jemah wangi jaa.. puihhn.. geheh.. citer mak jemah ni tak mantap mane pun.. hanya propa hidup yang tak akan kekal lama. ye lah.. hidup ni hanya persinggahan ja..

oklah.. semalam part 1 done pasal kisah 4 bulan aku tu. kali ni plak baru laa bibit2 camneeer i dilamar oleh MSU ni.. awww..

kisahnya begini.

aku tak terfikir pun nak masuk MSU,  ye la.. majoriti pemikiran kita kalu IPTS mahal, ade orang sok sek sok sek plak katenye "kaya boleh la, tempat anak orang kaya", "tak dapat UPU lettew", "nnti keje susah nak dpat.. heishh", "heishh tempat budaya tak elok.simpang malaikat 44 kalu nak pergi situ" .sampaikan ade ckp.. 'eeee.. tak mau aku masukkan anak aku kat tmpat camtu, rosak plak nnti ank aku masuk kat tempat tu.' astaghfirullah..

ni la yang aku bnci.. walau aku orang kampung takde lah nak fikir sampai begitu skali. curious tu penting tapi kalu da pikir negative memanjang. watpe hidup. positif la sikit yoii!!

nak IPTA atau IPTS tu pilihan. terletak pada empunya diri bukan nak meracuni pikiran orang je.
yess IPTS tu mahal. ye lah.. sebabnya bukan kerajaan yang tanggung. mereka seperti kome bukk syarikat sndiri la.. kalu taktik cari untung tu kompem la. kene pahamla. lagipun bukan takde pinjaman. ade je.. aku ni ha skang amek elaun MARA. takpayah nak kene bayar balik time keje. elaun tiap bulan masyuk derr.

lagi satu.. awakk,, kat mana2 mmg ade masalh sosial. kat mana2 pun. kat tempat IPTA atau IPTS. sama je semuanya.. apo yang nak dibahaskan.. yang penting diri tu ha.. pendirian dan pegangan diri tu. kalu rase goyah.. cepat2 la kuatkan dengan solat, baca al-quran, InsyaAllah kau akan dipelihara.

haishh.. pelik bebeno orang skang ni. tak pernah nak positif nak pikir baik.. hermm.. awak2 tok sah ler gitu.. kalu kita fikir positif, everything goes well. kalu kita fikir negatif pastu asyek nak meracuni fikiran ngan propa2 yang entah betu entah tidak.. pastu sesenang je nak percaya. jangan naa.. tak elokk..

aipp.. tetibe aku plak yang hangin.. lek lu..wat lek wat peace orang bando kate.

oklah.. sbenonye kisah ate ni bukannya ape. selepas prog 4 bulan tu.. ate dpt UPU. tapi result tak mngizinkan aku nak amek sains yang aku nak. aku plak dpat UITM johor dalam bidang bisnes. adoiiyaii.. cliche sgat, program 4 bulan tu da a pasai bisnes, ini kali plak bisnes jugak aku dpat. herm.. takpelah.. sbb aku tak minat. aku minat bidang sains.

tapi aku tak bgi kata putus kat UPU lagi smpai la tarikh habis. matrik plak aku tolak sbb aku tak yakin ngan diri boleh kuasai dalam masa 1 tahun psal deep sains nih. herm.. tak pe la.. aku tak mungkin boleh. pastu aku pun mohonla KPJ. time tu la cemuhan pasal swasta ni pun bermula. tapi.. u know me. ad aku kesah?

pastu plak, nak dijadikan citer, aku tak nampak tarikh akhir hantar rely letter kat KPJ. Allah!!! ponin kepalo den. balik umah sat dari melak dengan ponin kepla takut.. ad plak surat MSU datang. walau aku tak mintak tapi ade orang bagi recommend kan rezeki aku skang ni. hanya Allah sahaja yang mmpu balas jasa semuanya.

pastu org MSU call. disitu lah aku rasa rezeki dan rahmat Allah tu luas. luas dri pengetahuan manusia. aku tak pernah terfikir aku akan masuk kat tempat yang aku rse cam pejabat bila lalu highway NKVE. alhamdulllah.. lalu aku pilih la rahmat Allah tu dengan niat dengan izin Allah, Allah akan permudahkan proses pembelajaran aku kat situ walau aku erasing dri sesipa tapi itulah cara belajar dri ilmu Allah sebenarnya. biar terasing, biar sendiri kerana dengan itu kita lagi dekat pda yag Pencipta. aku tahu ini adalah tempat yang terbaik untuk aku banggakan famili aku dan terus buktikan kat dunia. ill never be the same, the old me as gone. what u see is the One who opens people thought.

yeah.. hari prtama aku mmg aku sangat kekampungan dari yang lain.. tapi do i care?! aku hok aku lah. mung takpayah nak sibuk. cehh.. passtu pertemuan aku dengan group orientasi was a big hit that i was truely  blessed by them. yeayh.. they were totally awesome and hope ties always be forever. cehh3 da pandai omputih da diaa.. haha

sepanjang aku di sini sbagai medical laboratory technician was totally awesome when were a scientist in the lab. where we're diagnose all patients specimen collected while hndling all the coolest machines that i ever imagined it would be. yeayh even people doesnt recognise us as a doctor that people know they were handling patients. but we are the scienties laboratories that give the result to them and doctors will explain the rest to the patient. but our job take high risk on ourself beside the laws.

oklah.. but most important!! i coud make my parents smile dan aku bersyukur yang Allah bagi aku peluang untuk berbakti menggembirakan ibu dan ayah aku walau mereka di usia emas. tapi aku ingat jasa guru2 sekolah dulu yang membimbing aku walau pahit getir yang hngga kini aku rasakan. hehe

oklah.. aku skang ni nak cepat.. maklumla da jadi anak dara sorg kat keluarga nih. eceh. tak payah nak poyo sangat la kan.. oklah.. dadaa.. mau masak jap.. muah all blogeersss.. sory kalu ade banyak typo sbb ni pun tak sempt nak recheck.. family first okay darlss semuanyaaa..

ohoiiii..pekabo oghang kampung (part1)

assalamualaikum w.r.b.t..
hui2!! pekabo semuanya.. lama tak dengo sok sek sok sek engkome semuanya.. maklumla.. ate tak bukk blog ni setelah 9 bulan lamanya.. haha... jet2 pandai loghat peghak la pulok.. heheh..

fuhh.. tak sangka da 9 bulan tak bukak blog, da cukup untuk dpt sorg anak nih. haha merapu plak die bile da ade blog ni haha.. calonnye tak de lagi ( eh.. yeke?) haha..

haish.. kebiasaanya empunye blog ni tak reti nak bagi informasi padat kat sini.. hanye sok sek sok sek orang kampung je.. buhsan sikit.. macam citer joyah2 kat dapur je gamaknye.. hahah

okla.. asyek bersembunyi dsebalik wechat sja.. rasa cam rindu plak kat blog ni.. hermm banyak nak citer kat village people heheh.. nak aku citer pe? herm.. mungkin citer perjalann hidup aku sejak bersembunyi ni kan? haha siap ade gosip aku da ade calon. cehh.. poyos saja..

citer tak menarik pun sebenonye.. tapi step by step la ye. hehe.. jangan glojoh sangat nnti tak sampai plak citernye.

oklah..

bulan disember 2013...

asyek dok termangu layan korea kat tv.. makan..tido.. makn..tido.. hermm.. mmg bukan calon bini la sbb malas yang teramat sangat.. buat keje rumah cam nak taknak je.. hampeh.. lalu tetibe dpt call dari agensi ni.  misi promote college la kirenye.. aku pun layan nak taknak je sebenonye.. hehe.. pehtu.. oklah.. pergi jela dengo celoteh orang tu.. then.. die punye semangat menerangkan die anjurkan program kursus di institusi swasta dekat melaka dalam masa 4 bulan sja.. dalam mase tu blaja la kau 4 subjek,  most pasal bisnes la.. padahal aku tak minat bisnes tapi sbb aku mmg x nak mengganggur kat rumah baik ak cari ilmu ngan pengalaman. herm.. walaupun aku mmg ragu2 takut die makan wet mak bapak aku. banyak cemuhan gak la kat kolej tu.. tapi demi ilmu dan smnagat nak cari pengalaman baru. maklumla aku 5 tahun dalam kebun sawit.. bile plak nak kuar kan., hehehe

yezza.. kini aku dlam program tuh.. perghh jangan culture shock beb.. yolah.. kite da 5 tahun diajar disiplin, didik ilmu agama, ass agama dan pendirian tu da dipupuk dari rumah dan sekolah. makanya pegang pendirian tu dan belajar dari sekeliling.. yeayhh.. seriously mereka berbeza dari aku. tiada tudung, warna warni  mahkota indah hawa tu dibuatnya, sendat situ sendat sini. pegangng situ pegang sini.. astaghfirullah..

yup.. mereka berbeza.. tapi tak bermaksud kau bole pinggirkan lantak kau sana.. tapi ingatlah mereka makhluk Allah.. Allah pandang manusia itu sama sahaja, tak kisahlah ade serban ka, kopiah ka, tudung labuh ka, purdah ka.. bezanya hanyalah iman masing2 dan usaha mereka mahu mendkati Allah. dan mereka hanyalah kurang didikan agama, pendirian dan asas agama mereka tak kukuh lagi. berkawan dan sayangilah mereka, tunjukkan cara kita mendekati Allah, itulah dakwah kita. sekurang2nya.. kalu kite tak mmpu nak bagi ceramah yang penuh hadis dan ayat2 alquran, at least kita tunjukkan cara kita mangamlkannya setiap hari. janganlah malu kalu kite sorg je kat surau tu, or kite sorang je yang bace quran atau solat kat rumah tu. lambat laun.. hati dorg tersentuh jugak nak kembali.. so.. pahala pun kite dapat.. means.. kita muhasabah dan relatekan balik dengan kebesaran Allah.. yeayhh... thats the way dudes..

next subchapter kat melaka nih.. hehe tajuknya.. Allah uji aku.
banyak yang Allah uji aku... jangan jeles uolls hehe.. nak tau ape? Allah uji hati aku.. hahahhaha
ni la rase nak gelak, nangis, senyum, sengih, muram nih hehehe..tapi got my sense finally after 6 bulan da aku tinggalkan melaka. yess.. its the tough one babes. pasal cinta.. heheh.. dengo pasal cinta orang akan cakap.. fufuffuuyyooo.. hot bolehla, cunn bolehla.. (kembang siott) haha.. tapi aku ingat lagi time aku f3 tak silap la.. ade senior tu cakap pasal cinta tu abstrak time speech kat pentas sbb english day tak silap. alhamdulillah aku tak kena hahah ok2 back to da topic.. keh2 senang citer dari mata turun ke hati. dari hati timbullah nafsu tu.. hermm yup nafsu!!.. yezza thats the point.

 nafsu!! dan abstrak!! cinta tu abstrak!! yolah.. kau boleh cinta mak ayah abang kakk kawan tumbuhan haiwan dan banyak lagi lah.. so.. persoalan still banyak tapi jangan salah paham, nnti kang kaki kau dapat hehe.. alright.. tang nafsu plak!! heheh sinilah persoalannya.. adakah kau sayang die kerana rupa paras atau iman die?

jeng3!! gotca!!

meh sini aku cter skit pasal die.

yess dia manis mukanya, spectacles( da ciri2 tu), tinggi, oghang klate , ade kereta sndri and lagi best, dia seorang hafiz maahad di klate.. perghh package dan da cukup ciri2 jadi suami da tuh haha

dalam hati, mmg aku tak layak.. aku tak pakai tudung labuh atau purdah, aku bkan hafizah atau orang yang pandai berkata2.. aku naif.. aku masih jahil tentang agama lagi.

tapi walau die hafiz atau die pak ustaz skli pun.. nafsu itu mmg sukar dikawal.. akhirnya die tewas jua. perkataan yang jarang didengar kata KRU da pun terluah. aku tak tahu nak react ape sbb aku juga jahil. walaubagaimanapun status kawan sahaja yang kami mahu. yess.. kenal2 dulu.. larangan tetap larangan. namun kami tahu dalam tempoh tu pastinya banyak dosa yang kami lakukan tanpa sedar.

aku bersalah kerana aku adalh org yg mengurangkan ketakwaan dia. hubugan ini juga ada sahnya. dalm perasaan bersalah dan berharap.. kami membawa diri masing2. aku tahu itu adalah cara yang terbaik buat dia kembali. yess.. sudah tentu pengalaman pahit manis, masam manis, cuka gula kami rasa tapi hanya perpisahan sajalah yang mmpu sedarkan kami kembali dan ini adlah cara terbaik untk aku muhasbh balik, positifkan apa yang aku rasa sakit, dan jernihkan kembali apa yang sudah keruh.

keciwa itu psti tapi janji Allah itu lagi pasti.perempuan yang baik untuk lelaki yang baik. lelaki yang baik untuk perempuan yang baik. maka berserahlah.



ye!! Allah uji aku dan dia pasal hati.. nampaknya masing2 da jauh sangat, dan Allah tetapkan perpisahan bagi kami. sbab apa? sbb cinta hakiki itu hanya pada Allah. lagipun kami belum matang dan  banyak lagi liku2 hidup belum kami tempuhi. dalam ujian ni jugalah yang sukar dlam hdup aku untk melupaknnya. sehingga kini, hanya doa aku iringi..soal hati.. hanya Allah saja yang tau..

persoalan jodoh itu berserah.. nak yang baik, baikkan lah hti tu, nak yang soleh, solehkan lah hati tu. manetau yang dpat lebih baik dari tu.. hehe who knows? semuanya kuasa Allah. Allahu Akbar!!. yang penting, perbaiki diri dulu. okay!!

cehh.. jiwang sudahhh

bukan tu je.. aku dapat rasai eratnya persahabatan. entah kitorg dari perosok mane kat malaysia nih.. sumenye cam kenal cam bertahun dah.. aku un bertambah joyah la kat sana. hehe.

aku kenal macam2 jenis orang.. walau aku tak peramah. aku pun bole tau sikit2 loghat macam2.. pahang, perak, nogori, melaka, kelantan, johor. dengan karenah dorg yang macam2 btw loves u all.. ngeheheee.. da 6 bulan kite sume terpisah.. dapat gak aku kisahkan korang kat sini. heheh..

terima kasih ajar aku erti kesabaran, kepayahan, perjuangan, ketabahn dan banyak lagi la.. jasa korang tak kan aku lupa.. kih3.. semoga persahabatan kita kekal selamanya.

chapter 4 bulan aku kat melaka sudah tamatt!! nak gambo? hehe sat...





nak gambo lebih? blanja dulu heheh.

part 1 done!!!