Wednesday, 31 December 2014

aptb

salamunalaik ^^

huiii.. pe kabauu?? hehe nga wat gapo tuh?

sepatutnya masa ni aku gunakan untuk revise subject memandangkan 2 weeks more nak dekat mid sem exam.. maka seangkatan dengan stress, pressure pun berhimpit2 dlam otak ni. hanya sikit ruang nk berjimba jimba. takpalah, lusa da plan nak berjimba ngan sayur+belacan. hehehe tanks buddies.. muah ciked.

dan sepatutnya sekarang ni aku melupakan sengketa dengan manusia lain yang punyai kekurangan sama seperti aku. tapi aku tak tahu kenapa sabar di hati ni makin menjauhh.. c'mmon la kicap!! kate kicap jalen,, maniiis je. masin pun still sedap lagi. janganla jadi lemak sbb nnti tepu nk terima orang lain.

normal lah kan bila ade persaan sakit hati, tak puas hati, geram, berapi api, nak tercarut carut. tapi IMAN pasti support SABAR bagi bantuan sdikit. maka bila kita jauh dari iman, die pun tak dapatlah nak hulurkan sabar sebagai bantuan. kita pun melayanlah perasaan amarah, hasad dengki, maki hamun dan akhirnya terputuslah hubungn persaudaraan.

Allah!!

aku ni pun sama ja.. pernah membenci, pernah dengki, pernah memutuskan hubungan.

panggg!!! aku mengahrap iman aku tampar aku!!

tapi aku manusia penuh egois, ujub, takbur dan sombong. di mana sifat2 itulah menyebabkan syaitan tak nak sujud kepada Nabi Adam A.S. dan dengan kejelekkan sifat2 tulah manusia hilang arah, dinodai nafsu, persengketaan, perbalahan dan akhirnya membawa kepada perpecahan ummah.

perpecahan ummah bukan dok terpikiaq ade rusuhan ataupun perperangan yg menyebabkan kita tercongok depan tv tapi.. tak wat pape. cakap sedih, marah, tak puas hati.. tapi sendri same jee..

hang cuba terbeliaqkan mata tuu.. nengok sekeliling. flashback balik kawan2 kita yag pernah kita maki, yang pernah kita rasa benci yang dah tak tegur walaupun selalu depan mata. dari sebab mende kecik2 camtulah boleh diperbesarkan menjadi perperangan, perpecahan.

pasai pa?

sebabnya.. kita terlalu jumud dengan pemikiran kita, dengan rules buatan sendiri kita, dengan egois yang membuatkan tak terbukak mata hati terima perangai orang lain. susah !!ya! memang susah! tapi tak mustahil ia adalah mudah. cuba kita fahami kenapa dia macam tu. letak situasi kita. kita semua serupa. kita manusia. cume yang membuatnkan dia camtu mungkin terdapat kekurangan dia.

kawan adalah orang yang menerima kelebihan dan kekurangan.

'Dia tu annoying ah.. pelik dowh.. malas betul nak kawan ngan dia'

'Pelik siaak.. da la pengotor, busuk, perangai pun serupa'

'Apahal dia tu.. sikit2 emo sikit2 nak marah'

'Weyh aku tak puas hati ah, pemalas betul, aku suruh bende kecik pun tak nak buat'

'Merapu doh die cakap. hapak aku tak paham'

'Die tu sekejap kawan, sekejap menyepi, pastu pikir kita pulak taknak kawan ngan dia.. ntah pape ntah'

'Die sombong, aku pun nk sombong ah ngan dia'

' Eee.. annoying.. sikit2 gelak, ape yang lawak pun entah'

'Aku tak suke ah ngan orang pelik camtu'


ayat2 atas tu selalu kita dengar. kadang2 kita sendiri yang cakap. itu kekurangan kita, sebab apa? sebb kita tak mahu nak terima orang lain.

'kau cakap memang senag.. kau boleh ke weyh?'

zapp.. tersentap jap.

nak terima perangai orang lain atau kekurangan orang lain bukan senang. susah weyh. manusia kutt.. sebiji cam laut, sekejap pasang sekejap surut. variables. brubah2 kadang2 kita tak kisah pun sebb kita tau dia memang camtu. wat lek wat peace ahh.. tak payah nak hiraukan sangat perasaan bengang tu. istighfar balikk.. pastu da reda daa.. dia pun buat balik perangai tu sampai tahap advance. maka..

1) Diam
2) kalu tengah berdiri, duduk. duduk kalu tengah berdiri
3) jangan pandang mata
4)istighfar
5) selawat banyak2
6) tarik nafas.. hembus.
7) mengalah
8)wudhu


mengalah?! wuitt pa pulak.. dia dah la salah. kalu tak betul kan habes ahh..

 yess!! mengalah. jangan melawan. lambat laun dia sedar dia slah tapi mungkin tak mengaku. atau someday bende tu dia akan kena balik kat dia. maka, rendahkanlah ego . tapi kalu die wat kita sampai nk kene tibai ngan kerusi.. stand up lah!! bertutur dengan berkhemah dan blaa!! jangan nak memanjangkan cerita, jangan nak perbesarkan masalah. relax bro!! Allah tahu hati kau. Allah tau kau sakit hati. Allah tahu kau marah. ingat Allah balik, Dia da merancang begitu agar kita ingat Dia balik, agar kita mempelajari sesuatu dari situ. berdoa, mohon ampun dan jangan lupa doakan dia agar diampunkan dosa. tu jeh senjata kita lawan balik.

SADO dengan IMAN bersenjatakan DOA.

hehehe.. nak bukak balik nih. doakan aku untuk mid sem nih. doakan aku dapat Dean List!!!
terima kassih.. agar Allah membalas jasa anda.. muah ciked

gud nite dearies.. dont let bed bug bite you..









Saturday, 27 December 2014

Tak suka jiwang dilarang membaca

salamunalaik ^^

maafkan saya
izinkan saya

maafkan saya untuk kali ini
izinkan saya melencong sedikit
andai tak suka maafkan saya
andai tak minat maafkan saya

post kali ini agak emotional
post kali ini anggap saja saya dah termakn kata2 saya yg lepas
anggap ini tauladan untk anda semua agar berhati bila bercakap

kerana saya ingin meluahkan rasa
berharap di sana tidak menemui blog ini atau membaca blog ini

7 bulan tidak bersua, tidak bertanya khabar.
kedua2nya memendam rasa.
kedua2nya egois
kedua2nya tak matang
18, meme la tak matang

tempoh itu
banyak yang terjadi,
banyak yang berlaku
banyak yang terpendam

yang aku tahu, aku di sini
menyimpan perasaan
memendam tangisan
menahan kemahuan

yang tinggal
cebisan memori
skrin layar memoir
yang sekelumit
mengukir senyuman sesaat
menjadi hilai tawa sedetik
membawa aku lamunan sejenak

hanya doa aku kirimkan
agar kau temui yang lebih indah
agar kau hargai yang mendatang
berharap kau lupakan aku di sini
berharap kau lelaki sejati untuk yang baru

aku tahu itu semuanya pedih
aku tahu itu semuanya sakit
aku tahu itu semuanya sengsara
aku tahu aku tak sepatutnya menyerah
tapi aku tahu itu semua adalah yang terbaik

rindu
ye aku rindu
rndu sampai aku termenung
mengukir senyuman tanpa sedar
tapi aku menahan rasa
aku sedar kau tiada

bahagia
melihat kau bahagia
melihat kau tersenyum
melihat kau bersinar seperti kau tanpa aku dahulu

ketawa
mengenang kembali peristiwa
melihat gelagat kau bersama teman yang lain
hanya media sosial
berharap aku ada disitu
tapi aku jauh

hanya Tuhan yang tahu bertapa aku rindu
hanya Tuhan kekuatan aku
hanya Tuhan membantuku
dengan berharap
kau juga begitu

sakit, rindu
semuanya aku srahkan padaNya
bukan berharap kau merasainya
tapi berharap kau melupakan aku

aku tak nak kita hanyut dengan perasaan
aku tak nak kita hanyut dari landasan
aku tak nak kau berubah seperti aku bersamamu
dihanyut perasaan tanpa mengutamakan siapa yang sepatutnya di hati

aku nak kau ingat asalmu
dari mana kau mencari ilmu
dari siapa pertemukan kita
dari siapa yang menyisipkan perasaan ini

biar aku sakit
biar aku sendiri
biar aku pedih
asal kau di atas jalan mncari ilmu Allah
agar kau tak terpesong
agar kau tak lalai dengan perasaan
agar kau tak sunyi tanpa aku
kerana Allah sentiasa bersamamu

nak melupakan kau sangat susah
sehingga saat ini kau ada di hati ini
aku wanita,
aku tak berjanji aku setia tapi aku cuba
aku ingin perasaan itu hadir
aku cemburu dengan yang lain
boleh saja kekal bersama

tapi aku tidak mahu
tidak mahu mencari
aku tak mahu pedih lagi
aku tak mahu sakit lagi
aku tak mahu sesiapa
aku harap aku mmpu
simpan hati ini sikit untuk kau

tapi aku lemah
aku tak kuat
aku tak mampu
sebab aku percaya
kau lelaki
bisa cari pengganti

aku tahu kau lelaki yang baik
kau kata boleh lupakan
tapi kau tidak
kau kata kau tak nangis
tapi kau nangis
kau kata tidak
tapi kau kata ia
aku tahu kau berhati lembut
tapi kau gagahkan jua
'tidak mengapa, aku lelaki'
kata2 kau
bagi aku, kau bukan begtu
kau tipu
agar aku tidak merasa sepertimu
agar aku tak bimbang
agar aku bahagia

aku tahu
aku risau
aku tahu saat terakhir kau melepaskan aku
kau kata tidak
tapi kau gagahkan
kau kata ia kau boleh
kau tau kau menyesal
tapi kau yakin kau boleh
sebab aku pasti ada sebab kau beriya melepaskan aku
tetapi kau berderai air mata saat kau membaca suratku

surat yang aku titpkan dengan pnuh rasa bahagia
surat yang penuh harapan akan bersama lagi
tapi surat itu ku berharap kau temui yang lain
bukan aku benci kau
bukan aku muak dengan kau
tapi aku tau aku bukan yang terbaik
kerana aku mlepaskan kau dengan semudahnya
aku tak menyesal
tapi aku tahu ini yang akan terjadi

mungkin perpisahan mematangkan kita
mungkin perpisahan mengajar erti menghargai
mungkin perpisahan mengembalikan hati yang penuh dengan maksiat ini
berlajarlah dari perpisahn
berlajarlah dari setiap kenangan
belajarlah dari setiap kekosongan
kerana dari belajar kau temui berlian disebalik lumpur

andai kita dipisahkan selama lamanya
maafkan aku atas segalanya
andai kita dipisahkan sementa di dunia
hargailah setiap detik itu
andai kita dipertemukan kembali
saat itu mungkin kita sudah  berbeza
tidak seperti dahulu

jika kau ada penggantiku,
khabarkan
agar aku terus mengganti tempat kau
agar aku boleh terus lupakan kau
agar kau tiada dalam memori ini
saat itu,
maafkan aku
kau asing bagiku

jika kita tiada
jika kita dipertemukan lagi
jika pertemuan itu untuk menebus kembali
jika sudah tertulis
kita buka memori indah yang baru
berjanji untuk setia sehingga syurga.

ini hanya coretan aku yang luka dan lemah
maafkan aku atas segalanya
mungkin anda muak dan meluat dengan coretan ini
tapi aku sekadar berkongsi perasaan
kerana aku baru merasa manis dan masamnya perasaan ini.

salam rindu dan sayang dari saya ^,^

Friday, 19 December 2014

jelly + hipokrit =hipelly

salamunalaik ^^

kali ni bukan nak cerita pasal makann tapi ada yg tersirat disebalik tu. 

jelly=jelous

apakah? first aku tau perkataan tu dri my bestfriend. i called him 'sayur'. why sayur? not because he is lembek cam sayur tapi dia sangat lembut hati dan manja gittew. well anak last.. see the leg la bro. lagi2 he called me 'kicap'. what? first time ade orang panggil aku kicap. biasenye orang selalu panggil aku sifu, amoi, cina, akak sado..pffttt.. tang akak sado tu menganjing joo haha. kicap + sayur cam nak makan ulaman bersambal kicap pedas.. ahahah dok ah.. sobab nyo dia slalu cakap my smell was like kicap. masam!! *sentap jap* bau ketibas (ketiak+basah) aku mungkin.. walau bergurau aku still terase beb sbb aku bukan pompuan yg wangi 24 hrs smpai 1 km boleh bau wangi aku. and actually, odour from our body was a reaction from our good bacteria (normal biota/ resident flora/ normal flora) on mantaining our body system. besides, hormonal actvities also  can cause odour. maka, bersyukurlah, setiap kejadian yng berlaku itu pasti ada hikmahnya. setiap ciptaan Allah mahupun yang kita tak nmpak pasti ada faedahnya. tapi.. kadang2 kalu sampai buat orang tak selesa dan agak2 semua tumbng bila kau eksited angkat tangan tanya soalan kat kelas, then.. saya megesyorkan!! ,.. * belilah deodorant jenama Kicap, ia suci lagi halal* *****krikk..krikk***** #sabit. ok. x lawak. eheheh,, da kelaut plak dah..

sebab pa hang jelly sangat nokk..?

sobab ea.. ado la oghang tu kawen tok ngajok.

 *sekampung datang keliling*
 
saponyo? anok sapo pulok ? doh sudohh

kawen apo laii? biorkan je la yoii

ate dok tahu pulok? deme tak kabo pun.

iolahh.. tang mane aku nak ceghitenyee.. aku tak kenai pun sapo dioo.

hok aloh mu nih!! gapo gitu? bagi soale bodong..

ape ke buang tebiat kau ni.

tak do kojo lettew buek statement haktuihh

tengkoghak betui hang.. abehtu? napa lagu nihh?

***agak2 nye la.. kalu dalam otak aku ni ade penduduk2 kampung camni..tak ke jenuh nak mengadap soalan2 cenggini?

nak dijadikan ceghitenye.. ambe baru balek candat sotong, duk la kat pangkin bawah rumah ambe sambil tangan pantas 'scroll' instagram femes ambe tu. #vist my ig. jangan disangka tuan punya pondok buruk ni buta IT tau. siap pkai i pong lagi..puihh.

sambil melatih ibu jari tangan menjadi sado, maka perlulah jari itu berehat seketika. tuptup.. haa ngko!! cite letop kau. naseb bek takdo cik neelopak ngan pak bebel melawat ambe. skang da tak rajin pulok dorg bedua tu.. eheh #sabitt

hakikatnya idok la letop sangat. sapo yg follow ig mike je la.. selamo ni ambe mengusha ja dia.. tuptup da tunang and kabonye nak kawen bulan ni. haa!! akhirnya persoaln terjawab. da nikoh da ghupenyeee.. baru 21 tahun dua2nya. mano taknye muka pun putih2 melati, jambu2 shah rukh khan. idok le belengas+bengis+berbubble2 cam ambe ni. yo la.. ambe candat sotong jaa. nak wat tanned ala ala The Rock gittew.. last2 seghupe cam Gopal jiran ambe tu pulakk.. nasib badan la labuuu.... 

ambo ni dok jelly bukan pasal muko dorg pun.. ambe menjelly sobb dorg kawen awal. bagai rasa mau ditampaq ngan bubu sebelah ni. tapi yob mengumpulkan tenaga wonderwoman untuk menyagat penyakit hati ni agar tersentak dari lamunan kmpung durian yg tak pernh wujud nihh. 

mulut ni kata tak nak tapi hati resah kata nak. apa nak buat, ambe ni idok le ceghedik, lagi2 mulut ni tak ceghedik cam kakak tua.. lagi2 kenolah sedaq skit.. ambe ni koje candat sotong ja.. tiap hari kira kutu sotong bape banyak. nak advance lagi tunggulah 5 tahun lagii.. bukan hati ni tak mau mencari tapi sedaq dri tak ceghedik dalam dan luaq. diri pun tunggang langgang, ade hati nak wat taman kat org lain. compang camping laa keturunn nantii. adoii

hipokrit

teman le tu.. hipokrit sungguh.. bila dok merewang ngan jemah2 kampung durian nih, ado jo ghase nak bagi triple back kick + smack down mike tuh. bukan apenye.. deme tu asyik sokseksoksek pasai laki. cam takdo jo bende nak digosipkan. maunye tak muntah hijau aku. lagi2 bila sabturday teman dibusukkan lagi ngan haruman mulut jemah2 wat rumah teman macam tahun melawat malaysia. tetibe je datang rumah dok sebarkan bauan mulut cam haktuiihh pasai laki. dok habes2 ngan lelaki. yang peliknyaa,, nok cito kat rumah ambe. tahulerr banyak bunga2 busuk kat sisni.

haihhh cghite sungguh galak betui aku nih

serius sekali rasa meluat dengan cita pasai laki. sebab pa? sbb cam takda topic lain je nak dibualkan. takda pulok cite pasai nak pegi masjid atau planning nak pi ceramah kat masjid nogori tu. haiahhh serius meluat tapi bohong. apo bohongnya? bohong kau tak pernah gosip pasai laki. bohong kau tak pernah angau ngan laki. bohong kau tak pernah try laki. bohong kau takda rasa ingin dicintai dan mencintai. tu lumrah derr.. kau boleh cebikkan bibir bila dorg citer pasal laki hot. kau boleh pekak kan telinga bila citer psal lelaki hensem. tapi hati dan otak kau sebenarnya ada!! itu normal. prasaan tu mengalir bak darah yg always circulating in your body and always pumped by the heart. every beat needs blood to pump in and out. same goes to love and tempted with something. without them,, you cant hear the same lubbdubb and its paranormal. 


puiihh.. beromputihh dah pulokk.. almaklum lahh.. teman ni ngaji skola orang2 tua.. alif wau yam, buayaa!! yass!! you spell it correct!!

okayy.. jari jemari comel teman ni pun da kejang..maaf lah kalu tulisan hamba ni jelek diterima dan pemikiran kampung. maaf ambe perosak bahasa. maaf andai tulisan hmba ni bagai pedang .maaf akan sgala2nya... ^^
baiklah teman tutup lappy pear ni dulu dan smpan bawah tiang seri. jumpa next enries!!

peace yo!!


 

Sunday, 30 November 2014

last 6 years

salamunalaik

lets countdown... for the past 6 years, where i am? hehehe

mungkin kome pun sama umur dengan saya. yazz, 6 tahun lepas saya berumur 12 tahun.. awww.. terasa da tua plak skang ni.  meh terobek sat.

6 tahun lepas.. carilah muka suci aku kat bawah ni.


semua muka suci2 bangett.. takde jerawat, flawless gituh. iyeke? hahah. tapi sebenarnya banyak lagi gambar yang sakai2 lagi selebet. tapi frust aku cari  semuanya x de. da tak jumpe dah mana. puas selongkar facebook tapi beberape je yg dapat jumpe. nak tunjuk muka sakai aku dlu tapi entah hilang kemana entah. sadiss sungguh ceghitanya.

post ni bukan nak cerita pasal muka atau sebagainya. tu sume normal la. hehe. tercetusnya nak wat karya terulung aku ni adalh dri petang tadi. guess what?

petang tadi,, sembang2 petang ngan mak. hmm.. ank manje kann.. heipp.. manja tu lagii best tau. boleh explore perasaan parents kite lagi dlam.. bukan tu je,, dapat pahala lagi.hehehe. darpada kisah petang tadi,, aku terasa sebak sangat. nak tau kenpa?

cenggini ceghitanya.....

mak aku adalah seorang guru. bagi aku dialah guru yang terbaik pernah ajar aku. yelah.. dia adlh guru dirumah dan di sekolah. mak aku bukan guru sekolah pagi a.k.a sekolah rendah atau guru sesi pagi. sonang citonye mak aku guru sekolah rendah agama atau name femesnye sekolah petang.

perghh anak ustazah.. mesti kat sekolah perangai baik je. tak penah ponteng sekolah, meniru, lencana siap berjahit lagi kemas lagi. lagi2 untunglaa.. mak guru HEM.. kembang giler time tu. ye la.. zaman bebudak dulu, kalu ade ape je nak menunjuk. walau ade pencil yang bole tukar2 lead dalam satu pencil. klas kau jah.. kembang gituu.. perangai cam gangster. bajet sekolah tu cam bapak aku punya.

tapi hakikatnya, aku kat sekolah ngan rumah sama je. orang panggil mak aku ustazah, aku panggil mak. orang jimat duet. aku... merengek kat mak. 'mak,,, nak duit'. sampai semua ustazah2 kenal aku kalu masuk bilik guru tu. nnti ade jela ustazah yang ajuk. 'nak mintak duit la tu'. hahaha. tapi aku ape heran. keh3. kalu aku kat kelas, ustazah tak masuk lagi, pulak tu mak tengah ronda, aku pun jerit dari dlam kelas. 'mak...!!' sambil lambai2.. pastu mak aku ngan sempoinye pun melambai jugak. perghh indah sugguh memori time tu.

tapi mak aku still profesional. kalu time kelas. walau aku panggil mak aku dengan 'mak', mak still tak berat sebelah. kalu aku slah jawab atau tak dapat jawab, aku still kena denda jugak. kalu exam aku tak dapat 100% untk subject feqah tauhid, iaitu subjek mak aku ajar, mak aku still marah aku jugak. tapi aku tak stress pun. mak aku pun tak suka aku stress belajar. so.. bila balik rmah je, mak aku akan belikan aku buku nota kecik. pastu mak aku rngkaskan dri subtopic tu. mak aku buatkan nota untk aku for every subject untuk aku contohi bla aku da masuk sekolah menengah nnti. tapi aku heran, mak aku still ade mase nak wat tu sume. kat rumah aku tak pernah dikongkong dri bermain. tapi dengan syarat, homework da siap ngan excel time exam. dan.. aku selalu dapat top 5 dlam ranking batch la time tu. tapi time aku dulu, ramai anak2 ustazah yang sebaya ngan aku. so.. aku pun semnagt brkobar2 nak lawan. cehh..poyos saja.. keh3

tapi.. the best part time balik sekolah. memnag sangat memorabilia. macam biasa.. lepas habis kelas je, kitorang akan pakai selipar ngan berlmba2 ambil wudhuk, then pakai telekung. cepat2 cari port saff depan skali dan tepi skali. memang tempat port kitorg. tak boleh orang amek. no way!! kitorg ada cam gangster kat sekola tu. almaklumlah pengaruh kuat ade kat situ. ade anak usazah kauu.. haha
tapi time tu x de salam dalam saff smbil cium pipi. just salam tapi macam2 gaye la kitorg kah3.
bile balik je.. aku mesti lepak ngan kawan2 aku kat pondok basikal smbil tggu parent kawan2 aku. sbb ape kat pondok basikal? sebb.. boleh main rebut2 tiang ngan rumah buaya kat situ. haha legend la pondok tu. skang pun da roboh ganti tiang baru.

bila semua kawan2 aku da balik, tinggal lah geng2 anak2 ustazah kat bawah tu. pe lagi.. gosip, main polis entri, main nyorok2. ingat lagi, time tu, aku bebas giler main pukul2 laki, kejar2 ngan laki, lari angkat kain, menjerit2 sampai masuk longkang berdarah lutut, kain terkoyak lah. haha ganeh betul tu.
pastu,.. dari jauh aku da nmpak kereta ayah aku. pe lagi.. berdesup aku lari ke kereta ngan tangan sebelah pegang beg, sebelah lagi kasut. lepas tu pi lari bilik guru, 'mak.. abah da smapai!!' pastu mak aku pun jawab 'okay.. tolong bawkkan barang mak. mak nak kunci bilk guru jap'. ye lah.. mak aku adlah orang terakhir yang akan kunci bilik guru dan ronda sekolah pastikan semua murid da keluar. time tu da 6.30petang. tapi kalu mak aku ade mesyuarat atau petang tu atau ade hal, tapi ayah aku da smpai, aku dari dalam kereta tunggu. bila ustazah2 semua keluar bilik guru, wahh.. lega rasanya . mulalah aku jerit. 'bye ustazah.' pastu lambai2 ngan muka sengeh2 cam kambing. even depan mak aku pun aku wat camtu.

sampai rumah je,, nnti mak aku bukk cerita psal ustazah2 kalu ade citer pasal aku. mostly pasal aku kat kels. perghh.. maluuu.. lagi2 klu aku tak suka subject tu. mmg aku wat cincai la.. tapi mak aku stll sabar. kompem sabar banyak sbb aku dah la nakal, selalu main2,, tapi mak aku selalu motivate aku. tak kisah camner pun perangai atau result aku, mak aku still senyum kat aku. aku still ingat tu sume. aku terhutang budi sangat.

pulak tu.. petang tadi,.. mak citer yang anak murid mak ade melamabai sambil jerit 'ustazah.. bye2 ustazah, balik dulu'.. then,, terus mak teringat aku dulu. aku je lah anak yang manja camtu kat sekola. kkk ngan abnag aku dulu sopan, matang je. aku je lah yang menggedik camni. dulu,, aku selalu bubye ngan mak. rehat mesti jumpe mak. mak mesti akan peluk aku kat bilik guru. ye lah mak ade bilik sendri. sonang la nak bermnja.

ye. aku tau perasaan rindu mak tu camner. aku takkan lupa. shes the best teacher i ever had. takde siapa yg boleh gantikan sebesar pengorbann die kat aku. aku tau dia rindu walaupun dia selalu cakap jangan balik. aku tau dalam hati dia selalu ada perasaan rindu kat aku tiap hari dia pergi sekolah tu. tiap hari dia jumpe anak murid, dan mak cakap ' anak2 murid mak je lah jadi tempat lepas rindu mak kat adik'.

sebak, rindu, sayang sangat2 dalam hati ni.. besar sungguh pengorbanan mak. yess seriously banyak sangat. walau aku tak dapat straight a's dlam PMR ngan SPM. tapi mak rasa da cukup bersyukur aku masuk asrama. dalam hati aku ni terguris sbb aku tak dapat result yang mak aku idamkan. walaupun mak pernah ckap time amek result aritu ' takpe dek, mak bangga dengan adek. kkk abang pun tak dapat macam yang adek dapat'. aku sedih. nak je mengalir air mata ni. tapi aku tahu itulah rezeki yang Allah bagi atas usaha aku. psti ada kekurangan di situ. agar aku tak bongkak. agar aku trus bersederhana. agar aku sentiasa mengingati jasa dan pengorbanan keluarga.

pengorbann yang terlalu banyak bagi aku. yazz.. banyak sangat. bila semua condemn aku masuk swasta. mak abah jadi tulang belakang aku. saat aku sedih mengenali dunia yang hina ni. mak abah bantu aku. aku bersyukur Ya Allah kerana kau kurniakan kedua ibu bapa yang hebat begini. tiada daya aku untk mmbals semua pengorbann mereka. hanya Allah saja yang mampu  membals jasa mereka. agar mereka ditempatkan disyurgaMu kelak Ya Allah.

aku teringat balik. aku kata sayang kedua ibu bapa. tapi kenap kau masih lambat solat,, aurat tak jaga, perilaku tak seindah macm didkan ibu bapa time kecik. aku lalai. aku jauh dek nikmat dunia yang durjana. aku kata sayang tapi tiap kali balik,, mata kat tv, phone kat tangan. mana precious time kau ngan parents. menatap ibu bapa adlh tv yang indah dan dapt ganjaran skali. dengar ibu bapa berleter adalh lagu yg indah sekali. pegang tangan mak abh adlah yang terbaik dri pegang telefon 24 jam. cuba kalu kat rumah tu matikan telefon. ade bran? atau simpan dalm laci bilik. kuci bilik skali. bila kita tuli dan buta ngan teknologi, masa tu lah kita celik ngan keluarga kita. masa tulah masa kita hargai dengan baik skali.

wah pnjang giler citer aku nih. hehe. maaf post kali ni cerita memori lama, maaf jadi perosak bahasa. maaf cerita ni agak melalut. tapi tanks semuanya kerana sudi membaca celoteh sayaa.. ^^











 wassalam..

Wednesday, 19 November 2014

friends

assalamualaikum w.r.b.t
hello
hai
hai
hello

absolutely blogger tempat aku luahkan pandangan atau perasaan tentang aku. mostly tentang hidup aku yang membosankan ni.

hehe.. friends.. are like a season. they come and go. and greet a new friend with different personality.
im admit kat skola dulu len bebeno perangai aku. but maybe ade la sikit2 yang sama.

dulu im just a naive girl. but today..maybe the same too but i tried to change. and of course when changes happen, ull be miss your old self. da kau nak berubah. memang berbeza la.. hehe mine that always shy and nerd maybe lah kan. i dont know how people judge me instead of banishing, yeah. i hate it and maybe a traumatic disease i have.
until now. i dont know whats the point they banishing people, makes jokes, menganjing dan semua tu. maybe bagi dorg itu hanya gurauan and maybe dorg sangat x bole terima perangai orang lain.

aku just.. watever la kau nak wat ape ngan perangai so childish camtu. aku nak tengok sejauh mna dan kebrkesann semua tu. tu sume typical malay. cam x de mende lain je nak wat.

okay.. tu dulu and maybe until now kot gejala tu. but mende tu da cukup wat ak benci masa lampau.
the old me yang too naive .

about friends.

im still remember my last day on school. when budak sains tulen sume packing brang and saying goodbye to others. taking pictures together. yang pompuan nak tangkap gamba ngan laki. and im just walking around seeing them, feels happy but i dont have a memory like they do. im just a fool girl that dont know how to make friends. ya.. it was foolish and i hate myself. and i leave from that class and walk away when there is no one noticing me that im leave. thats the saddest. and i kow, im hopeless. but the hurt still there.

so back then, i realise i hv to change. i dont want my old self. and alhamdulillah. Allah help me put on my courage and i make new friends at Melaka. i feel grateful. i found people that accepting people whenever they are. i make knew friends and create a new memories. its the sweetest. eventough we are not seeing each other, we still cotact each other. it also happen with my lovely classmate from intesaber.

yaa.. its like season

and now im here in MSU. thru all days with changing people and create a new chapter of memories of each second here. with new sem and new friends. it was awkward though with people that better than me. but i have to improve myself by learning from them. it doesnt mean u hve copying their lifestyle. no. we just hve to take this as a chance. when Allah showing us something, or changing something, there might be somehing that we have to learn.

im now in process of learning and adapting surrounding. it might be more challenging and harder. but dont worry, Allah always beside me and i now,  may He ease my path. InsyaAllah.

im might be overracted or emotional in something im arguing. but im just human that want an improvement. if only if this hurt was healed, i know that people are always nice. but its not overall. some is nice but some is nice too but they wre lacking something. that is respect others.


Tuesday, 11 November 2014

anak manja katekoo

assalamualaikum..

pe kabau semuanya.. sihat? pe citta?! da lama tak denga citer korg. almaklumla semuanya tengah busy, ada yang exam, holiday, baru nak start sem, baru cuti sem.. anyway, good luck eh.. ^^

kalu nak tanya habaq org nga type ni jawabnye nga sedih sikit la. tapi x la sedih mana.. well, biasalah.. org ni anak monjo, homesick je kejenye. lagi2 bila da sebati kat rumah selama sbulan then, pergi masuk kelas. 

dengan tak ready fizikal mental yang masih lagi keanak2kan, yang masih lagi manja nak mengendeng bawah ketiak mak, yang merengek nak kepci (kfc) ngan abah, yang masih lagi menggedik ngan abang kakak. wahhh.. aku rindu semua tu.. alahaii.. 

see.. aku masih lagi tak dewasa. baru berpisah sekejap, jarak x jauh pun dari rumah. 1 jam je da smpai kalu pecut 140km/h. orag lain lagi kritikal jauhnya dari aku, gua tabik laa, duk oversea, sabah sarawak, penjuru malaysia, utara selatan timur dan barat kau redahi.. da cam lagu plak. btw, niat kita suma sama.. nak berjihad menuntut ilmu! yang pasti niat fisabilillah!! so,, behave qila.. cmmon la.. jadi tough skit hati tu.. takpayah nak nampakkan kesayuran tu lah kan. haha

tapi,. kalu citer pasal family, tu la yang terkesan kat hati. semua orang, x kisah la kau samseng kapak ka, geng 99 ka., mat jiwang ka, tomboi ka, mak nyah ka, sutun ka,, kalu pasal famili, cair punya,, cumanya cover kononnya hati sado bak popeye. haha.. 

dan well being la kirenye kalu kita selalu dok pikiaq mak abah kat kampung tu, berangan sensorang macam dalm filem 3D, macam famili kita semua nga borak2, nga gelak2, mak nga masak mknn fveret, abah nga tgok runngman,, haha.. 

tu semua normal. but, positivekan lah sedaya mmpu,. positivekan, kau nmpak kepayahan famili kau cari wet untk mkn minum kau, nak menmpung adek beradek kau yang len, adek2 semua nak sekolah, belanja skang da tinggi. lagi2 bila brangan naik, semua melambung, silap2 air cawan kecik tu je pun da RM1.50. eishh x kan lah. so.. why not tanamkan azam kuat, kau berjaya nnti mnjadi contoh adik beradik yang lain, kau berjaya dpt ijazah dan kerja best2, gaji masyuk, kau nak upgrade famili kau lak, banggakan famili kau. buktikan, wet, masa, nasihat semua adalah berbaloi smpai akhirat.. 

so, its normal la kau homesick sampai peluk kain batik mak, menangis tiap malam time semua org da tidur, menangis kat toilet, call smpai menjurai air mata, perghh tu kennagn kat asrama dlu beb, smpai x nak lepas dari ganggang tepon tu dibuatnya. haha normal jugalah kau sorokkan result kau x nak mak ayah kau tau, bila ditanya semuanya baik je. hahaha. 

tapi dengan syarat kau tak give up. kau x putus asa.. mencuba dan terus mencuba. biar jalan kita tu penuh ngan duri. tu sume alasan. tu sumenye halangan. so tiup semangat baru.

jeng3.. bersempena aku masuk second sem yang mcam2 alsan aku nih, aku sdang meniup semnagt gak nih. tapi kalu selamanya meniup tapi x menyala gak, ade la tu yang tak kena. hehe walaupun first day berpisah ngan kawan2 clas lama dan terpaksa bergabung ngan orang2 high class yang mencabar jelly aku. aku trpaksa tmpuhinya juga. 

nak belaja bukan senang. bukan jalan yang kita lurus selmanya, x best la camtu bro, mesti ada liku2 nya. kalu kita terus usaha dan tak putus asa, walau tinggi mana halangan tu, teruskan didaki. jangan separuh jalan. kenkadang aku pun camtu. cepat sangat give upnya. baru separuh jalan da patah blik, mmg hasilnya tak semegah yg dijangka la.. 

peringatan ni untk diri aku jugak. diri aku yang sangat kerdil ni, yang sangat lemah ni, aku x mampu gerak sendir, andai kome sume takde, aku tak boleh bangkit sendri andai takde famli support. dan pstinya aku tak boleh berdiri sendri andai pertolongan Allah tu takde. segalanya Allah dah tentukan. baik buruk kejadian yang berlaku ada hikmahnya. hanya Allah yang tau rahsianya dan yang psti manis dirasa.

dont give, keep the chin up, step forward, move on, dont stop. still smile ngehee :D


Sunday, 26 October 2014

ohoiii..oghang kampung (part2)

assalamualaikum w.r.b.t

huii2!! evelibadi.. part 2 plak kite habeskan.. walau mak jemah tak mandi lagi, tapi mak jemah wangi jaa.. puihhn.. geheh.. citer mak jemah ni tak mantap mane pun.. hanya propa hidup yang tak akan kekal lama. ye lah.. hidup ni hanya persinggahan ja..

oklah.. semalam part 1 done pasal kisah 4 bulan aku tu. kali ni plak baru laa bibit2 camneeer i dilamar oleh MSU ni.. awww..

kisahnya begini.

aku tak terfikir pun nak masuk MSU,  ye la.. majoriti pemikiran kita kalu IPTS mahal, ade orang sok sek sok sek plak katenye "kaya boleh la, tempat anak orang kaya", "tak dapat UPU lettew", "nnti keje susah nak dpat.. heishh", "heishh tempat budaya tak elok.simpang malaikat 44 kalu nak pergi situ" .sampaikan ade ckp.. 'eeee.. tak mau aku masukkan anak aku kat tmpat camtu, rosak plak nnti ank aku masuk kat tempat tu.' astaghfirullah..

ni la yang aku bnci.. walau aku orang kampung takde lah nak fikir sampai begitu skali. curious tu penting tapi kalu da pikir negative memanjang. watpe hidup. positif la sikit yoii!!

nak IPTA atau IPTS tu pilihan. terletak pada empunya diri bukan nak meracuni pikiran orang je.
yess IPTS tu mahal. ye lah.. sebabnya bukan kerajaan yang tanggung. mereka seperti kome bukk syarikat sndiri la.. kalu taktik cari untung tu kompem la. kene pahamla. lagipun bukan takde pinjaman. ade je.. aku ni ha skang amek elaun MARA. takpayah nak kene bayar balik time keje. elaun tiap bulan masyuk derr.

lagi satu.. awakk,, kat mana2 mmg ade masalh sosial. kat mana2 pun. kat tempat IPTA atau IPTS. sama je semuanya.. apo yang nak dibahaskan.. yang penting diri tu ha.. pendirian dan pegangan diri tu. kalu rase goyah.. cepat2 la kuatkan dengan solat, baca al-quran, InsyaAllah kau akan dipelihara.

haishh.. pelik bebeno orang skang ni. tak pernah nak positif nak pikir baik.. hermm.. awak2 tok sah ler gitu.. kalu kita fikir positif, everything goes well. kalu kita fikir negatif pastu asyek nak meracuni fikiran ngan propa2 yang entah betu entah tidak.. pastu sesenang je nak percaya. jangan naa.. tak elokk..

aipp.. tetibe aku plak yang hangin.. lek lu..wat lek wat peace orang bando kate.

oklah.. sbenonye kisah ate ni bukannya ape. selepas prog 4 bulan tu.. ate dpt UPU. tapi result tak mngizinkan aku nak amek sains yang aku nak. aku plak dpat UITM johor dalam bidang bisnes. adoiiyaii.. cliche sgat, program 4 bulan tu da a pasai bisnes, ini kali plak bisnes jugak aku dpat. herm.. takpelah.. sbb aku tak minat. aku minat bidang sains.

tapi aku tak bgi kata putus kat UPU lagi smpai la tarikh habis. matrik plak aku tolak sbb aku tak yakin ngan diri boleh kuasai dalam masa 1 tahun psal deep sains nih. herm.. tak pe la.. aku tak mungkin boleh. pastu aku pun mohonla KPJ. time tu la cemuhan pasal swasta ni pun bermula. tapi.. u know me. ad aku kesah?

pastu plak, nak dijadikan citer, aku tak nampak tarikh akhir hantar rely letter kat KPJ. Allah!!! ponin kepalo den. balik umah sat dari melak dengan ponin kepla takut.. ad plak surat MSU datang. walau aku tak mintak tapi ade orang bagi recommend kan rezeki aku skang ni. hanya Allah sahaja yang mmpu balas jasa semuanya.

pastu org MSU call. disitu lah aku rasa rezeki dan rahmat Allah tu luas. luas dri pengetahuan manusia. aku tak pernah terfikir aku akan masuk kat tempat yang aku rse cam pejabat bila lalu highway NKVE. alhamdulllah.. lalu aku pilih la rahmat Allah tu dengan niat dengan izin Allah, Allah akan permudahkan proses pembelajaran aku kat situ walau aku erasing dri sesipa tapi itulah cara belajar dri ilmu Allah sebenarnya. biar terasing, biar sendiri kerana dengan itu kita lagi dekat pda yag Pencipta. aku tahu ini adalah tempat yang terbaik untuk aku banggakan famili aku dan terus buktikan kat dunia. ill never be the same, the old me as gone. what u see is the One who opens people thought.

yeah.. hari prtama aku mmg aku sangat kekampungan dari yang lain.. tapi do i care?! aku hok aku lah. mung takpayah nak sibuk. cehh.. passtu pertemuan aku dengan group orientasi was a big hit that i was truely  blessed by them. yeayh.. they were totally awesome and hope ties always be forever. cehh3 da pandai omputih da diaa.. haha

sepanjang aku di sini sbagai medical laboratory technician was totally awesome when were a scientist in the lab. where we're diagnose all patients specimen collected while hndling all the coolest machines that i ever imagined it would be. yeayh even people doesnt recognise us as a doctor that people know they were handling patients. but we are the scienties laboratories that give the result to them and doctors will explain the rest to the patient. but our job take high risk on ourself beside the laws.

oklah.. but most important!! i coud make my parents smile dan aku bersyukur yang Allah bagi aku peluang untuk berbakti menggembirakan ibu dan ayah aku walau mereka di usia emas. tapi aku ingat jasa guru2 sekolah dulu yang membimbing aku walau pahit getir yang hngga kini aku rasakan. hehe

oklah.. aku skang ni nak cepat.. maklumla da jadi anak dara sorg kat keluarga nih. eceh. tak payah nak poyo sangat la kan.. oklah.. dadaa.. mau masak jap.. muah all blogeersss.. sory kalu ade banyak typo sbb ni pun tak sempt nak recheck.. family first okay darlss semuanyaaa..

ohoiiii..pekabo oghang kampung (part1)

assalamualaikum w.r.b.t..
hui2!! pekabo semuanya.. lama tak dengo sok sek sok sek engkome semuanya.. maklumla.. ate tak bukk blog ni setelah 9 bulan lamanya.. haha... jet2 pandai loghat peghak la pulok.. heheh..

fuhh.. tak sangka da 9 bulan tak bukak blog, da cukup untuk dpt sorg anak nih. haha merapu plak die bile da ade blog ni haha.. calonnye tak de lagi ( eh.. yeke?) haha..

haish.. kebiasaanya empunye blog ni tak reti nak bagi informasi padat kat sini.. hanye sok sek sok sek orang kampung je.. buhsan sikit.. macam citer joyah2 kat dapur je gamaknye.. hahah

okla.. asyek bersembunyi dsebalik wechat sja.. rasa cam rindu plak kat blog ni.. hermm banyak nak citer kat village people heheh.. nak aku citer pe? herm.. mungkin citer perjalann hidup aku sejak bersembunyi ni kan? haha siap ade gosip aku da ade calon. cehh.. poyos saja..

citer tak menarik pun sebenonye.. tapi step by step la ye. hehe.. jangan glojoh sangat nnti tak sampai plak citernye.

oklah..

bulan disember 2013...

asyek dok termangu layan korea kat tv.. makan..tido.. makn..tido.. hermm.. mmg bukan calon bini la sbb malas yang teramat sangat.. buat keje rumah cam nak taknak je.. hampeh.. lalu tetibe dpt call dari agensi ni.  misi promote college la kirenye.. aku pun layan nak taknak je sebenonye.. hehe.. pehtu.. oklah.. pergi jela dengo celoteh orang tu.. then.. die punye semangat menerangkan die anjurkan program kursus di institusi swasta dekat melaka dalam masa 4 bulan sja.. dalam mase tu blaja la kau 4 subjek,  most pasal bisnes la.. padahal aku tak minat bisnes tapi sbb aku mmg x nak mengganggur kat rumah baik ak cari ilmu ngan pengalaman. herm.. walaupun aku mmg ragu2 takut die makan wet mak bapak aku. banyak cemuhan gak la kat kolej tu.. tapi demi ilmu dan smnagat nak cari pengalaman baru. maklumla aku 5 tahun dalam kebun sawit.. bile plak nak kuar kan., hehehe

yezza.. kini aku dlam program tuh.. perghh jangan culture shock beb.. yolah.. kite da 5 tahun diajar disiplin, didik ilmu agama, ass agama dan pendirian tu da dipupuk dari rumah dan sekolah. makanya pegang pendirian tu dan belajar dari sekeliling.. yeayhh.. seriously mereka berbeza dari aku. tiada tudung, warna warni  mahkota indah hawa tu dibuatnya, sendat situ sendat sini. pegangng situ pegang sini.. astaghfirullah..

yup.. mereka berbeza.. tapi tak bermaksud kau bole pinggirkan lantak kau sana.. tapi ingatlah mereka makhluk Allah.. Allah pandang manusia itu sama sahaja, tak kisahlah ade serban ka, kopiah ka, tudung labuh ka, purdah ka.. bezanya hanyalah iman masing2 dan usaha mereka mahu mendkati Allah. dan mereka hanyalah kurang didikan agama, pendirian dan asas agama mereka tak kukuh lagi. berkawan dan sayangilah mereka, tunjukkan cara kita mendekati Allah, itulah dakwah kita. sekurang2nya.. kalu kite tak mmpu nak bagi ceramah yang penuh hadis dan ayat2 alquran, at least kita tunjukkan cara kita mangamlkannya setiap hari. janganlah malu kalu kite sorg je kat surau tu, or kite sorang je yang bace quran atau solat kat rumah tu. lambat laun.. hati dorg tersentuh jugak nak kembali.. so.. pahala pun kite dapat.. means.. kita muhasabah dan relatekan balik dengan kebesaran Allah.. yeayhh... thats the way dudes..

next subchapter kat melaka nih.. hehe tajuknya.. Allah uji aku.
banyak yang Allah uji aku... jangan jeles uolls hehe.. nak tau ape? Allah uji hati aku.. hahahhaha
ni la rase nak gelak, nangis, senyum, sengih, muram nih hehehe..tapi got my sense finally after 6 bulan da aku tinggalkan melaka. yess.. its the tough one babes. pasal cinta.. heheh.. dengo pasal cinta orang akan cakap.. fufuffuuyyooo.. hot bolehla, cunn bolehla.. (kembang siott) haha.. tapi aku ingat lagi time aku f3 tak silap la.. ade senior tu cakap pasal cinta tu abstrak time speech kat pentas sbb english day tak silap. alhamdulillah aku tak kena hahah ok2 back to da topic.. keh2 senang citer dari mata turun ke hati. dari hati timbullah nafsu tu.. hermm yup nafsu!!.. yezza thats the point.

 nafsu!! dan abstrak!! cinta tu abstrak!! yolah.. kau boleh cinta mak ayah abang kakk kawan tumbuhan haiwan dan banyak lagi lah.. so.. persoalan still banyak tapi jangan salah paham, nnti kang kaki kau dapat hehe.. alright.. tang nafsu plak!! heheh sinilah persoalannya.. adakah kau sayang die kerana rupa paras atau iman die?

jeng3!! gotca!!

meh sini aku cter skit pasal die.

yess dia manis mukanya, spectacles( da ciri2 tu), tinggi, oghang klate , ade kereta sndri and lagi best, dia seorang hafiz maahad di klate.. perghh package dan da cukup ciri2 jadi suami da tuh haha

dalam hati, mmg aku tak layak.. aku tak pakai tudung labuh atau purdah, aku bkan hafizah atau orang yang pandai berkata2.. aku naif.. aku masih jahil tentang agama lagi.

tapi walau die hafiz atau die pak ustaz skli pun.. nafsu itu mmg sukar dikawal.. akhirnya die tewas jua. perkataan yang jarang didengar kata KRU da pun terluah. aku tak tahu nak react ape sbb aku juga jahil. walaubagaimanapun status kawan sahaja yang kami mahu. yess.. kenal2 dulu.. larangan tetap larangan. namun kami tahu dalam tempoh tu pastinya banyak dosa yang kami lakukan tanpa sedar.

aku bersalah kerana aku adalh org yg mengurangkan ketakwaan dia. hubugan ini juga ada sahnya. dalm perasaan bersalah dan berharap.. kami membawa diri masing2. aku tahu itu adalah cara yang terbaik buat dia kembali. yess.. sudah tentu pengalaman pahit manis, masam manis, cuka gula kami rasa tapi hanya perpisahan sajalah yang mmpu sedarkan kami kembali dan ini adlah cara terbaik untk aku muhasbh balik, positifkan apa yang aku rasa sakit, dan jernihkan kembali apa yang sudah keruh.

keciwa itu psti tapi janji Allah itu lagi pasti.perempuan yang baik untuk lelaki yang baik. lelaki yang baik untuk perempuan yang baik. maka berserahlah.



ye!! Allah uji aku dan dia pasal hati.. nampaknya masing2 da jauh sangat, dan Allah tetapkan perpisahan bagi kami. sbab apa? sbb cinta hakiki itu hanya pada Allah. lagipun kami belum matang dan  banyak lagi liku2 hidup belum kami tempuhi. dalam ujian ni jugalah yang sukar dlam hdup aku untk melupaknnya. sehingga kini, hanya doa aku iringi..soal hati.. hanya Allah saja yang tau..

persoalan jodoh itu berserah.. nak yang baik, baikkan lah hti tu, nak yang soleh, solehkan lah hati tu. manetau yang dpat lebih baik dari tu.. hehe who knows? semuanya kuasa Allah. Allahu Akbar!!. yang penting, perbaiki diri dulu. okay!!

cehh.. jiwang sudahhh

bukan tu je.. aku dapat rasai eratnya persahabatan. entah kitorg dari perosok mane kat malaysia nih.. sumenye cam kenal cam bertahun dah.. aku un bertambah joyah la kat sana. hehe.

aku kenal macam2 jenis orang.. walau aku tak peramah. aku pun bole tau sikit2 loghat macam2.. pahang, perak, nogori, melaka, kelantan, johor. dengan karenah dorg yang macam2 btw loves u all.. ngeheheee.. da 6 bulan kite sume terpisah.. dapat gak aku kisahkan korang kat sini. heheh..

terima kasih ajar aku erti kesabaran, kepayahan, perjuangan, ketabahn dan banyak lagi la.. jasa korang tak kan aku lupa.. kih3.. semoga persahabatan kita kekal selamanya.

chapter 4 bulan aku kat melaka sudah tamatt!! nak gambo? hehe sat...





nak gambo lebih? blanja dulu heheh.

part 1 done!!!