Wednesday, 14 August 2013

Diari Raya

assalamualaikum semua..!!
da sebulan lebih aq tak update blog ni..maaf lah ye..! kengkangan mase dan internet tak boley gune..!

sejujurnya memang tak ade idea tapi alang2 aq bukak internet ni, aq update lah..!
kalau post lepas memang pasal ramadhan yang dah pergi.. memang riiiiiindu sangat. semoga kite sume sampai ke ramadhan akan datang.

kini Syawal datang untuk menyambut kemenangan umat islam. subhanallah! tapi untuk aq..ramadhan kali ini  sangat memberi kesan dalam hidup aq. mengajar aq kesabaran, kesungguhan, dan ketabahan. Syawal yang hadir pada tahun ini pastinya sangat memberi kesan yang sangat dalam untuk mak dan abah. mane taknye.. kami bertiga campur abg ipar bergotong-royong bersihkan umah, hias rumah. kalau tanye pasal kuih raye wat sendiri, memang x de la. alhamdulillah, walau aq tak berduit tapi aq dapat sumbangkan dekat mak abah..aq dapat gubah bunge untuk ruang  tamu. hehe.. tapi memang 80% sume sumbangan abang mizan untuk ruang tamu. mak abah relaks je.. kitorang yang wat sampai malam raye!kalu org tanye pasal mercun..memang aq dah 6 tahun tak merasa mercun tu..even pop-pop. ye la.. sume dah tue2, tapi kali ni abg mizan beli mercun yang 49 das cam merdeka tu..excited kitorang. memang seronok!

baju raye..mak belikan aq banyak tapi sepasang je yang aq pakai untuk raye kali ni..maaf ye mak!!
pagi raye plak, memang seronok..pagi2 tu da bangun subuh tapi tidur balik sebb lambat tidur malam tadi..tapi naseb baik tak terlajak sampai solat sunat aidilfitri..! haha pagi tu berebut toilet maklumla toilet satu je kat umah. haha.. keluar rumah je..  imam masjid dah takbir.. x sempat nak pakai tudung raye.. pakai je telekung dari rumah..haha pastu parking masjid punye panjang ngan kereta sampai keluar, last2 kitorg berjalan pastu sampai je imam da start solat..memang kali ni kenangan terindah sebab masjid penuh sampai ke beranda pastu ruangan solat muslimat da penuh, kitorg dengan tebal muke dengan makcik2 yang len solat kat beranda satu saff dengan makmum laki tapi kitorg bahagian tepi skali dan antara makmum laki ngan kitorg jauh sikit. kalu nak tau, ini lah solat sunat raya yang aq solat kat masjid dan pertama kali pergi masjid Raudhah tanjong karang selama hampir 9 tahun aq ddk kat tg.karang. tapi bukan bermakne aq x penah pegi masjid.



tapi yang penting bukan keseronokkan yang dicari tapi kesyukuran yang dicari.. alhamdulillah, raya tahun ni kakak dah pregnant 8 bulan dan insyaallah tahun depan ade baby..haha tapi kakak, sorila aq memang x tau nak layan baby..hahaha maaf ye!

akhir sekali..selamat hari raya maaf zahir batin!! maafkan pemilik blog ni kalu ada terkasar bahasa tersinggung hati merapu atau membosankan..maaf ye!! hanye manusia biase je :) semoga hari2 anda dipenuhi dengan rahmat dan hidayah Allah!! :)


p/s: penulis blog nie teringin nak tulis secara skema tapi aq lebih suke santai dan relaks..haha


nie sume abang yang sponsor dan baru.. je dapat astro 

nie kakak sponsor dan kuih2 tu sume aq isi sorg2

mak abah dah ready tapi kitorg still lagi nak ber make-up

nie bunge, aq gubah sendiri..

ni anak indon mane.. la ni

ni sebenarnye malu tapi cover ngan wat 'pis'

'one happy family at home'

ini kami bertiga+ abg ayi

wuiit..dapat wet raye!!

alolo..sweetnyerr haha

baru kemas dari habuk

raye2 pun jangan lupe exam!!