Saturday, 13 July 2013

puasa kali ini!!

hui2! sihat? puasa ke tak ni? hehehe..

harapnya sihat selalu, lagi-lagi ni kan bulan puase. bulan yang mulia. post kali nie x nak tulis banyak-banyak sebab ade banyak lagi nak kena buat hehehe..nak buat ringkasan cerite je sepanjang bulan ramadhan.

subhnallah..nikmat sungguh bulan ramadhan nie. banyak mengajar aku tentang kesabaran dan kesyukuran. bukan tu saja, ramadhan  ada banyak memori yang aku masih ingat dari aku kecik sampai umur tujuh belas ni. kalau nak citer semua tu memang penat la tangan nak menekan keyboard nie da la tangan kecik heheh.

diari ramadhan aq tahun ni.

ramadhan pertama:

 sahur bangun awal, pukul 4:30 da mandi pastu pergi sahur kat DM. seronok sebab tak ramai orang dan makanan yang sedap sekali dan yang paling penting ada vitagen. balik dorm tegang cadar, buat duty, iron baju pastu pergi subuh dekat surau assyakirin. pergi sekolah awal sebab ada kelas Fajar Menyinsing sejarah dan kumpulan aku pembentangan yang pertama dan aku sangat nervous.lepas tu pergi kelas macam biasa. tapi yang paling kelakar, setiap kelas aku tak miss untuk tersengguk walaupun aku cuba sedaya upaya namun aku tewas dengan jihad aku.mintak maaf cikgu! kecewa sikit hari tu tapi kene kuat! hari tu jugak Allah uji aku dengan perasaan sabar. dapat duha dengan kawan-kawan. buka puasa pertama yang sungguh nikmat sebagai seorang senior haha. yang paling penting ukhuwah kite berkekalan sampai ke syurga. tadarus pun best sebab da habis satu juzuk heheh..kitorg hebat enn..terawikh malam tu memang best walaupun x dapat saff depan sekali. malam tu jugak alhamdulillah aq menyatukan perasaan sayang kawan aku yang da bergaduh hampir sebulan.Alhamdulillah..Allah bagi aku kekuatan.

ramadhan kedua :

sahur lambat sikit sebab malam tadi stay up haha. macam biasa ada kelas fajar menyinsing tapi cikgu tak ada. its okay lepas tu klas fizik dan Alhamdulillah aq cuba untuk terbeliak seluas-luasnya. Alahmdulillah! jihad aku in progress dalam hari tu. tapi ujian tu pasti datang dan akhirnya aku kena tempuh jugak. Allah uji aku dengan perasaan sayang dengan seorang lelaki. Ya Allah itulah nafsu yang payah bagi aku untuk kawal tapi yang penting aku ada usaha!tadarus hari tu aku dah habiskan dua juzuk maksudya da tiga juzuk bhaii..hebat enn..berbuka dengan nikmat yang tak terhingga sedapnya iaitu keli masak kencur..perghh terliur jap haha dan petang tu call mak pastu mak kate kakak nak balik esok yeayhh!! nanti dapt buka sama-sama.terawikh hari tu aku dapat saff pertama. prep makan sakan haha. okay!! ready untuk balikk esok!!

ramadhan ketiga :

pagi jumaat yang mulia dapat sahur awal sikit sebab da ada qiamullail form five.. tak tipu memang teruja gile tapi sikit je yang datang..keciwa sungguh! tapi aku lagi sedih sebb aku ngantuk sangat yasiin pun sama aku tersengguk-sengguk pastu pagi tu aku marah sangat ngan seseorang nie. kat perhimpunan pagi plak aku marah budak pergi perhimpunan lambat. Ya Allah..da la ni pagi jumaat, bulan puase plak tu pastu aku nak nangis dan lili tenangkan aku.. terima kasih sangat dan hari tu berlangsung dengan mood gembira sikit sebab nak balik!! petang tu aku sabar je tunggu abang aku yang da sejam aku tunggu die kat luar asrama tu. rupe-rupenye die pergi jumpe kawan die kat sg.besar dan aku time tu nak marah tapi  tak jadi sebb mujur ade orang yang ambil hehe. balik rumah ingatkan kkk balik hari tu rupe-rupenye dia balik esok. tak pe la.. asalkan dapat berbuka dengan mak dengan abah. mak masak sedap sangat ikan bakar kencur walaupun sama cam semalam tapi nie paling sedap la. aku sapat rase timun yang abah tanam..sedapp! rangupp sangat. haha. dapat solat jemaah sama-sama sampai terawikh. abah jadi imam dan rase sangat bersyukur. tetiba aku teringat. macam mane lah ramadhan aku kalu mak abah dah tak de? sebak sangat hati ni.. tapi tu lah kenyataan yang aku bakal tempuhi. umur mak abah dah cecah 57 tahun tapi mereka sangat kuat. puasa-puasa berkebun ,bekerja nak menapung aku lepas pencen ni.abah jual sayur-sayur yang abah,mak,abang tanam.haha.dan ni la masa untuk aku balas pulak! dengan result SPM aku.! yeayhh!! Qila boleh!!


diari aku da sampai sini saja. . semoga kita sampai ke ramadhan akan datang dan semoga kita semua dirahmati dan ibadah kita diredhai oleh Allah! puasa penuh tau!!

wassalam <3