Friday, 31 May 2013

bukan sekarang teman..

assalamualaikum..!!
pemilik blog biru ni suke sangat nak share citer, dan hari ni nak sangat citer tentang percintaan.., bukan sebab pekerjaan turun - temurun abah yang dulu (perunding perkahwinan(kadi)) tapi, apa yang aq lihat di sekeliling aq. semuanya bermula di sekolah..

aq sebagai pelajar perempuan memang sangat sukakan benda2 romantik atau benda2 'sweet'..(maksud benda2 kat sini bukan barang tapi perkara atau perkataan manis2 yang menyentuh perasaan remaja haha)..
perkara ni bukan aq je, tapi sume kaum hawa kat sekola atau seluruh dunia pon rase..well,, girls..heheh. tapi bagi aq..aq lebih suke benda sweet yang berlandaskan agama Islam.

sometimes, memang x dapat nak dinafikn kalu kadang2 perempuan ni terover dan budak laki pon  pandang pelik..hahah normal la.. terhyper jap..tapi..asalkan x lah berlebih2 sampai melebih batas pergaulan..ye la..da seronok sangat sampai tak ingat mane halal atau haram..!! terkilan gak kadang2 kawan sendiri wat..da tegur banyak kali tapi wat jugak..tu terpulang lah..!!

bagi aq..cinta yang tulus tu..payah nak cari..cinta yang ikhlas tu bukan senang..kadang2 dalam tempoh bercinta , punya lah janji manis tu ditabur bagai tabur dedak untuk ayam..banyak sangat..tapi bile da kawin..janji entah mana..kata2 manis entah mana..Cinta yang tulus tu apabila kita ikhlas mencintai seadanya tentang dia, menerima kekurangan dia kerana Allah Taala. bukan kerana paras rupa atau kata2 manis tapi keihlasannya menerima pasangannya dan cintanya x lebih dari mencintai Allah. Bila aq pikir balik..susahnya nak dapat yang terbaikk untuk kita.

tadi kakak pesan, kalu nak cari yang terbaikk untuk kita adalah bermula dari sekarang! maksud di sini bukan  sibuk nak bercouple atau da chopp die awal2 dengan jadikan die adik atau kakak angkat...tapi.. dalam usia remaja ni lah kita berdoa semoga dipertemukan jodoh yang terbaik, dan kita tunjukkanlah  akhlak yang baik kerana Allah.. Bukan saje2 nak tunjuk alim sbb si dia yang dicintai tu ade depan kita..

dalam bab2 camni memang kekadang diri ni terover dan kadang2 lupe tanggungjawab kita dengan Allah iaitu dengan mengingatinya selalu, kadang2 lupe tanggungjawab sebagai anak, iaitu mendoakan kebahagiaan ibu bapa kita sebab asyik2 doa tentang si dia je, kadang2 jugak lupe tanggungjawab sebagai pelajar,, ialah..asyik fikir si dia yang entah bile nk terime kite., hahah..bile muhasabah diri balik..terfikir, Ya Allah..betapa x bersyukurnya aq dengan nikmat Mu.! ialah..Allah da bagi nikmat yang x dapat nak dihitung betapa besarnya, betapa luasnya..tapi aq..lupa diri sebab mencintai seseorang yang x kekal, bahkan cinta Allah tu kekal selama-lamanya! sampaikan..kadang2 aq terfikir,sebab perkara ni memang berlaku dalam hidup aq.. kadang2 aq asyik fikir pasal si dia je..terfikir pasal ayat2 citanya, lagu2 manisnya..tersengih2 sorang2..tapi bila masa saat plak untuk aq nk luangkan fikiran aq untuk mengingati Allah? pastu one day..tetibe aq rase jeles gile+ sediyh sebb ade perkara sedih yang berlaku..hehe(rahsie jap) kemudian aq fikir hikmah kejadian tuh..aq terfikir kalu manusia jeles ngan pasangan die sbb si die suke orang len..Allah laaaagi jeles sebab Allah nak kite selalu ingat Dia, tapi kita sendiri leka dengan nikmat perasaan yang Dia bagi.. Allah bagi ujian kat kita sebab Allah nak ingatkan yang cinta Allah tu laaagi kekl dan x mengecewakan dari cinta manusia. selepastu, perasaan sedih tu lame2 hilang dan aq tersenyum kembali.

kawan2..serius!! susahnya nk hilangkan rase sayang tu!! tak tipu!! aq da rase..heheh..tapi ade caranya! kalu aq.. aq doakan die tiap2 kali solat..tapi jangan lupekan ibu bapa dan kawan2 kite jugak!! sedekahkan Al-Fatihah.. dan berserah kepada Allah jika dia adalah untuk ku, maka Engkau periharalah dia untuk ku. jika dia bukan untuk ku, maka Engkau tenangkanlah hatiku dengan ketentuanMu.

nak dijadikan citer mmg aq pun nga angau tapi kite kene fikir masa depan!! kalu asyik ingatkan die tapi tepuk sebela tangan bek tak payah..banyak lagi kene fikir. kalu diterime pon belum tentu die jodoh kite.. senang citer..agak2 da angau gegila..istighfar, doa pada Allah..tawakkal..! macam senang..tapi susah sebenarnya nak calm down kan perasaan nie. tapi kena control nafsu!!

heheh..maaf sangat2 kalu ade terkasar bahase, tersalah maklumat atau terguris hati. tapi,..ini hanya perkongsian citer yang mungkin mmberi sedikit pengajaran. penulis blog biru nie pun remaja yang ade kekurangannya.. kadang2 terbajet tapi bagi aq bajet tu la satu langkah untuk pergi ke arah yang terbaik.kalu ade maklumat nak dikongsi..silakan..suke nk bercerita sebb penulis ni bukan petah berkata dan pandai berkias..tapi penulis yang biase2 je..tadi cam nk citer pasal citer perkahwinan tapi cam..lame lagi la nk pikir sebb lom ade pengalaman..hahaha..

sebelum aq nk habiskan post aq nieyh..doakan aq dpat suami yang soleh dan bertanggungjawab tau!! dan dapat jadi isteri yang solehah!!




Thursday, 23 May 2013

Ya Allah..!! berilah kekuatan kepada kami!!

assalamualaikum semua..

hari ni sangat menguji aq!! mula2 pagi tadi ade kelas Fizik ngan teacher Inayah..dapat kertas Fizik..
Ya Allah!! aq dapat FAIL!! subhanallah hanya Allah je tau perasaan time tu..malu, sedey,kecewa, cam nak putus asa.. pada masa tu aq seka lagi air mata..try nk sembunyikan perasaan..tulis quotes,planner time cuti..senyum2 haha..lepas je Bella duduk sebelah..x tau camner..burst into tears time tu jugak..abes tudung bell aq basahkan ngan air mata, kawan2 cer pujuk tapi aq hanya mmpu meraung sambil mohon kekuatan dari Allah.. pastu aq tenangkan hati dengan redha sbb yang aq dapt tu hasil usaha aq sendiri..kenalah redha!!tapi jangan redha  sampai x ade usaha..kenalah usaha lebih sikit!! tapi ni satu peringatan dari Allah untuk aq supaya aq lebey dekatkan diri padaNya dan usaha lagi kuat untuk SPM!!da reda sikit hati ni..tapi tahan malu depan kawan2 lain..da la sume result gempak! stress sangat!! YEAYH!! QILA BOLEHH!! Qila mampu!! Jangan Putus Asa sesungguhnya Allah Sayang akan HambaNya yang Tidak berputus asa!!!

pastu nk balik umah plak..pendrive hilang..ntahla x tau kat mane perginye...dalam tu ade citer Sultam Muhammad Al-Fatih, sume data format BKP!! Ya Allah!! dimanakah!!ade banyak lagu2 best lagi2 nasyid..mak abah suke lagu nasyid tapi skang da x boley nk bukk depan dorg huhuhu :'(

malam nie plak mmg sedeyh..aq dapat berita yang saaangat mengejutkan dan menguji aq..tak sangka mak yang ceria elalu..yang sabar ngan aq..yang sentiasa bagi aq semangat..rupa-rupanya disebalik senyuman tu ..mak dapat penderitaan ..mak disahkan penyakit batu karang..aq ingat la gi..sebelum aq balik ke sekolah mase cuti PRU tu..mak sakit pinggang sampai x boley bernafas..a cuak tapi kitorg sume fikir positif..biasenye mk abh hantar aq balik tapi aritu abah je..aq ingat lagiy. lepas abh pegiy..aq menangis.. tapi sedaya upaya untuk menahan..haha f5 pon nak nanges lagi ke? haha pastu abah sampai umah..mak muntah2 sampai x berdaya..pastu abah rush mak pi hospital..than..mak disahkan ade penyakit batu karang ..aq nak nagis time mak citer..tapi aq tahan air mate aq nie supaya mk x nmpak yang aq sangat sedey..dan sekarang nie..mak mash boleh gelak2 ngan kitorg sambil mkan burger hehehe..sebab aq nga wat post nie kat atas meje makan hahahaha <3

Ya Allah semoga Engkau berilah kesihatan kepada ibuku..Kau ampunilah dosa kedua ibu bapaku..Kau berilah kebahagiaan kepada kami Sesungguhnya Engkau lah Maha Pengasih lagi Maha Pengayang <3