Friday, 22 March 2013

inspirasi :)

Assalamualaikum semua..
da lame x update blog yang da berhabukk tebal ni..fuhh..fuhh..uhuk..uhuk!!
Alhamdulillah..US1 pon da selesai..result pown Alhamdulillah..walaupon satu fail tapi x bermaksud gagal selamanya..
semalam..Allah bagi kesempatan kepada kami Genesis untuk melihat sndiri suasana nk ambil result SPM..mula2 rase cam diri ni yg nak amek..gementar kowt..haha..tapi Alhamdulillah 20 org dpt staright A..it's okay..walaupon x de yg straight A+..tu sume adalah pemberian Allah kepada hamba-Nya, hasil kepada usaha yang telah lakukan...

skarng nie pon aq baru je balik kat umah lepas interaksi waris..semalam da amek feel SPM plus ngan Kursus Motivasi yang meningkatkan semangat dan keykinn dlm SPM..YEAH!!! AKU BOLEHH!!! AKU ORANG YANG BERJAYA!! AKU BOLEH SRTAIGHT A+!!!! sampai pecah suara dibuatnya..memg seronok bile da jerit kuat2 haha.. lagi2 bila aq rasa sangat kagum dengan semangat yang aq nampak dalam diri Genesis..aq yakin Insya Allah..kami mampu untuk memcahkan rekod sekolah!! dengan ini..kepada rakan -rakan yang sedang menatap blog aq nie,,marilah sama-sama kita berdoa agar batch Genesis mampu membuktikannya!!


 Ya Allah semoga kau jadikanlah kami batch Genesis sebagai batch yang cemerlang dan berjaya memcahkan rekod SPM 2013!!  Ya Allah Engkau Maha Mengetahui segala niat dan hajat kami..maka, Engkau perkenankanlah doa kami agar kejayaan yang Engkau beri dapat meningkatkan keimanan dan ketakwaan kani kepada Mu Ya Allah!! ~ Aminn..

untuk menggapai sume nie..ade carenye..
  1. jaga hubungan kita dengan Allah!!!~ dengan cara solat!! jagalah solat kita 5 waktu je... Allah da bagi peluang kat kite untuk bertemu dengan Nya..untuk menyembahnya..bile lagi kite nk bertemu dengan Allah...bile lagi kite nak mengadu kat Allah..bile lagi kite nak meluahkan rasa cinta kita pada Allah??  ni lah masenye!!!! Allah da bagi masa kat kite untuk mengingatinya..sia-sia lah kite kalu berusaha punya nak mati tapi solat...x jaga..dah lupekah kita kepada Allah yang bagi kite akal untuk berfikir, perasaan gembira bile jumpe mangkin, perasaan semangat untuk belajar??? janganlah jadi orang munafik..
  2.  ingat guru-guru kita!! ~ rakan2!! ingatlah kepada guru2 kita.tapi janganlah lupekan guru kite time kite lower form..ingatlah kat sape yang ajar kite basic subject ntuk SPM..pastu jangan la jadikan amalan ajuk-mengajuk tu satu tradisi..aq pelik la ngan budak skola aq tu.. kalu aq..aq x kisah kalu kite nak mengajuk kawan2 untuk wat suasana happening..tapi..x payah la..nk ajuk cikgu skali..kadang2 kalu pecah suara pown nak ajuk..tahu x..dengan suara2 mereka tu la yang bagi korang ilmu..dengan suara2 mereka yang Allah kurniakan di samping nikmat pendengaran yang Allah beri kepada kita adalah shortcut kita untuk belajar mengenal ilmu2 Allah tau!!
  3. ingat jasa ibu bapa!!~Ya Allah..betapa besarnya sumbangan ibu dan bapa kita.. pernah x kite kira berapa banyak kerutan di dahi dan tangan kedua2 ibu bapa kite..?? pernah x kite mengire bape banyak wang yang mereka keluarkan untuk perbelanjaan harian kite? nie menandakan pengorbanan mereka cukuplah besar!! tanpa uasaha mereka..x kannye kite ade kat Intesaber untuk berjaya..dan pernah x kite fikir ape hikmahnya kite kat Inteaber nie?? ya Allah..ingatlah teman2..usia mereka makin tua..kite x tau ape yang terjadi selepas ni.. dan ingatlah..segala kejayaan kite biarpun bukan dalm bentuk wang..da cukup untuk membahagiakan mereka..bayangkan betapa gembiranya kite bile dapat tengok senyuman kegembiraan mereka ketika kite menerima slip SPM tenyata straight A+ !!
  4. last skali.. ingatla rakan kita!!~ mereka la yang selalu disamping kita tatkala kita bermuram durja..sedey..ketika gembira sbb mangkin kita senyum kat kita..berkongsi cerita lawak..haha..mereka la halwa kita..tapi..jangan la kita mensia-siakan mereka.. baik buruk mereka..mereka tetap kawan kita..biarpun dia x cantik. walaupun akhlak dia kurg dari kita..cubalah bantu dia dan bukan disisihkan.. itu bukan cara teguran yang betul..kita kenalah tegur secara bijaksana..bukan dengan budaya 'palau memalau nieyh' cikgu x ajar..mak ayah x ajar.. Islam x ajar..adakah bila dakwah Rasulullah x diterima..dan kemudian kaum yang jahil itu disisihkan?? tidakk!!!! teman2..malah kite bimbing dia.

sekian..da penat jari menari atas keyboard nieyh..
okalay..renung-renungkan dan selamat beramal!!!