Thursday, 5 December 2013

HEIRS

assalamualaikum!!....>_<


hai2!! x sabar nak citer cerita yang aq nga tengok!! hehe nak tau citer pe?
kompem la korea haha..
tajuknye.. HEIRS!!

aritu baru bkk astro dan tetibe ade lee min ho ngan park shin hye..hahaha wa!!! terus excited nak tengok citer tu..dan aq pun tengok la dari epsod 1 sampai la 9. haha..tapi banyak lagi nk kene habis kan..ngehee..

nak citer sinopsis..teringat sinopsis exam bm plak..hahaha

tapi aq citer sikit2 je la ek!!

citer pasal sorang budak perempuan, lakonn park shin hye yang miskin,  umur 18 tahun..die pergi amerika sbb nk cari kakak die yang da bertahun x balik..pastu dia pun jumpe la kkk dia yang da jadi pelayan bar kat sana..pastu tetibe hero citer nie.. lee min ho pun tertarik ngan die..die tolong budak tu kat sana ... laki tu pun ajak pompuan tu tinggal kat umah banglo laki tu kat amerika..sbb anak org kaya..pastu sepanjang pompuan tu kat umah tu la laki tu jatuh cinta..hahaha.. than citer cinta dorg pun bersambung sampai kat korea. emak budak perempuan tu plak kerja jadi tukang gaji kat umah laki tu. tanpa pengetahuan budak perempuan tu..mak die pindah kat umah org kaya tu..bile hero tu balik ke korea, dorg pun terserempak.. pulak tu dorg satu high school yang sama. sekola untuk anak2 org kaya..kepunyaan mak tiri laki tu.. perempuan tu pun datang skola tu dengan biasiswa bapak laki tu bagi.. tapi seriously skola tu memang cool gile.. canggih, ramai budak2 kaya,.. pastu hero tadi pun berebut ngan sorg mamat nie..haha seronok!! klakar!! macam2..tapi best ar..


citer nie plak ade ost.. tapi..cam x sedap bunyi nye.. tapi aq suke ayat2 dlam lagu tu.. haha nyanyian Changmin(2 AM)...bace maksudnye skali tau!! hahahaha



heheh..aq pun masukkan gambar2 jugak hehe..








dalam banyak2 pelakon kat situ..aq nk tunjuk kat korg my new boyfriend walaupun angan2 haahah


name die..Kang Min-Hyuk..
tu je..suke sebagai peminat tapi x tau latar belakang die pulak..haha x nak amek tau la.(boley plak)
die dulu pernah berlakun dalam Heartstring ngan park shin hye..
die pulak drummer dalam group CN Blue.. heheh
 comel x? comel kan? hahaha


Tuesday, 3 December 2013

seasons in my life

assalamualaikum...

hampir seminggu berlalu perjuangan kami budak 1996. haha.. its the greatest battle to get straight A's.haha..beside that..its cover up all the memories about friendships, loves, and hardships.

aq ingat lagi..semasa kami sedang dalam perjuangan, terlalu banyak dugaan &halangan yang kitorg tempuh.masing2 ade dugaan masing2. Allah uji kami dengan bermacam2 cara hanya perbezaannya terletak pada individu tersebut. sama ada dia bersyukur atau sebaliknya. 

kadang2 aq tersenyum sendiri bila aq lihat kawan aq sendiri yang ditimpa ujian.. nak tau sebab apa? sebab,..Allah ingat dia dan Allah uji die sejauh mana keimanan die kepada Allah. tapi sedih kalau insan itu sendiri hanyut. dalm perjuangan kami. bermacam2 perkara pelik yang x pernah berlaku, terjadi. aq hanya mampu tersenyum dengan kekuasaan Allah. 

bahkan bukan dia saja yang ditimpa ujian, malah, aku sendiri. macam2 aq dapat.. haha kalu nak senaraikan.. aq nk tergelak. tapi itu semua uian yang Allah bagi untuk aq. bersyukur je la. tapi aq kagum dengan seorang nieyh. serious.. aq tau macam mana perasaan kalu diberi tomahan yang x benar.pedih,..sedih..tapi..walaupun aq x tau citer yang sebenar tapi aq yakin dia pasti ade niat yang betul tentang keputusan yang dia buat. itu terserah dia dengan Allah.

live must go on..

sedih yang tersangat waktu hari terakhir kami sains tulen.aq ingat lagi. semua org tangkap gambar kenagan masing2 ngan yang lain. tapi aq sendiri yang memilih menyendiri. sebab aq memang x de perasaan yang aq akan tinggalkan semuanya termasuk segala kenangan, cikgu, teman2.. dan segalanya. haha. jeles tu kompem ade kat yang lain, tapi mintak maaf its totally hurts. sakit hati sebab aq x dapat nk hugs for the last time dengan dormmates,takes pictures with them, take pictures with somebody that i love,..but its only a dreams.
tapi aq tau.. one day bile aq kenang balik..itu sume adalah memori terindah.

friends..

aq tak pernah ada kawan baik. hanya teman, sahabat dan kawan je yang ada.aq ada sahabat yang selalu ingatkan aq tentang Allah walau die x sedar. aq ade teman yang sudi dengar perasaan aq yang sedih, gembira, angau, mengarut dan merepek, tapi aq x dapat jumpe die wat kali yang terakhir. aq ade kawan yang sentiasa care tentang aq, fikir tentang aq dan selalu bagi aq semangat dan nasihat walau aq x dapat cakap ngan die untuk kali yang terakhir.

learning process...

yes! i do!.. sometimes words does not mean the reality, it could be the fake one. haha its just SOMETIMES. for me it happen SOMETIMES for some REASONS. haha scary x? x kan? To be HONEST im kind of WEIRDO. like this post! haha..ade je kawan yang saangat hebat tapi, perangai die x semegah mane,tapi dia saangat menjaga hubungan dia ngan Allah. ada yang senyap, tapi kata2 die serious menusuk kalbu. ada yang bermegah dengan duniawi tapi die baik la jugak..tu sume Allah je tau.. sebab sume nie judge by what i have seen..and not totally true. and remember people talks based on what they have seen because they dont know the truth.

learning is not about what we see but its all abaout what we take from it...


ngehh...haha..i learn so many things. from teachers, friends, collegues,acik DM, acik Kantin, acik cleaner, kucing2 dan banyak lagi. seolah2 Allah bagi semua nikmatnya dalam pelbagai jenis untuk kita belajar dari setiap sudut makhluk.yeahh.. friends are alot i have got. even ada juga antara kita yang susah nak bersatu fikiran atau pandangan tapi ingatlah teman ada banyak jenis, sebab manusia berlainan hati dan fikiran. jadi belajarlah dari apa yang dibuahkan kerana ia menjadi satu pengajaran dalam hidup dengan hati yang terbuka,
jika sukar untuk menerima sesuatu pandangan, lembutkanlah hati untuk menerimanya kerana disebaliknya pasti ada sesuatu yang menanti kita.


lastly..

dear frieds, heres are few wishes i made for you all



 mintak maaf sangat2 kalau ade yang terasa dengan perlakuan, kata2, dan segala semuanyalah yang anda sume rase sakit hati, tersentap atau banyak lagi. mintak maaf seikhlas dari hati dan diri yang sangat kerdil dan telah banyak melakukan banyak dosa.dan banyak2.

mungkin kata2 maaf sering kita dengar tapi ia sangat membawa erti dalam diri ini. segala kenangan yang kita lalui bukan mudah untuk dilupakan kecuali ajal menjemput.

terima kasih atas segalanya dan semoga kita semua berjaya di dunia dan di akhirat yang kekal abadi.





 

"We had joy we had fun we had seasons in the sun
But the hills that we climbed were just seasons out of time"



This is where the chapter ends
And new one now begins
Time has come for letting go
The hardest part is when you know

All of these years
When we were here
Are ending
But I'll always remember

We have had the time of our lives
And now the page is turned
The stories we will write
We have had the time of our lives
And I will not forget the faces left behind
It's hard to walk away from the best of days
But if it has to end, I'm glad you have been my friend
In the time of our lives

Wednesday, 14 August 2013

Diari Raya

assalamualaikum semua..!!
da sebulan lebih aq tak update blog ni..maaf lah ye..! kengkangan mase dan internet tak boley gune..!

sejujurnya memang tak ade idea tapi alang2 aq bukak internet ni, aq update lah..!
kalau post lepas memang pasal ramadhan yang dah pergi.. memang riiiiiindu sangat. semoga kite sume sampai ke ramadhan akan datang.

kini Syawal datang untuk menyambut kemenangan umat islam. subhanallah! tapi untuk aq..ramadhan kali ini  sangat memberi kesan dalam hidup aq. mengajar aq kesabaran, kesungguhan, dan ketabahan. Syawal yang hadir pada tahun ini pastinya sangat memberi kesan yang sangat dalam untuk mak dan abah. mane taknye.. kami bertiga campur abg ipar bergotong-royong bersihkan umah, hias rumah. kalau tanye pasal kuih raye wat sendiri, memang x de la. alhamdulillah, walau aq tak berduit tapi aq dapat sumbangkan dekat mak abah..aq dapat gubah bunge untuk ruang  tamu. hehe.. tapi memang 80% sume sumbangan abang mizan untuk ruang tamu. mak abah relaks je.. kitorang yang wat sampai malam raye!kalu org tanye pasal mercun..memang aq dah 6 tahun tak merasa mercun tu..even pop-pop. ye la.. sume dah tue2, tapi kali ni abg mizan beli mercun yang 49 das cam merdeka tu..excited kitorang. memang seronok!

baju raye..mak belikan aq banyak tapi sepasang je yang aq pakai untuk raye kali ni..maaf ye mak!!
pagi raye plak, memang seronok..pagi2 tu da bangun subuh tapi tidur balik sebb lambat tidur malam tadi..tapi naseb baik tak terlajak sampai solat sunat aidilfitri..! haha pagi tu berebut toilet maklumla toilet satu je kat umah. haha.. keluar rumah je..  imam masjid dah takbir.. x sempat nak pakai tudung raye.. pakai je telekung dari rumah..haha pastu parking masjid punye panjang ngan kereta sampai keluar, last2 kitorg berjalan pastu sampai je imam da start solat..memang kali ni kenangan terindah sebab masjid penuh sampai ke beranda pastu ruangan solat muslimat da penuh, kitorg dengan tebal muke dengan makcik2 yang len solat kat beranda satu saff dengan makmum laki tapi kitorg bahagian tepi skali dan antara makmum laki ngan kitorg jauh sikit. kalu nak tau, ini lah solat sunat raya yang aq solat kat masjid dan pertama kali pergi masjid Raudhah tanjong karang selama hampir 9 tahun aq ddk kat tg.karang. tapi bukan bermakne aq x penah pegi masjid.



tapi yang penting bukan keseronokkan yang dicari tapi kesyukuran yang dicari.. alhamdulillah, raya tahun ni kakak dah pregnant 8 bulan dan insyaallah tahun depan ade baby..haha tapi kakak, sorila aq memang x tau nak layan baby..hahaha maaf ye!

akhir sekali..selamat hari raya maaf zahir batin!! maafkan pemilik blog ni kalu ada terkasar bahasa tersinggung hati merapu atau membosankan..maaf ye!! hanye manusia biase je :) semoga hari2 anda dipenuhi dengan rahmat dan hidayah Allah!! :)


p/s: penulis blog nie teringin nak tulis secara skema tapi aq lebih suke santai dan relaks..haha


nie sume abang yang sponsor dan baru.. je dapat astro 

nie kakak sponsor dan kuih2 tu sume aq isi sorg2

mak abah dah ready tapi kitorg still lagi nak ber make-up

nie bunge, aq gubah sendiri..

ni anak indon mane.. la ni

ni sebenarnye malu tapi cover ngan wat 'pis'

'one happy family at home'

ini kami bertiga+ abg ayi

wuiit..dapat wet raye!!

alolo..sweetnyerr haha

baru kemas dari habuk

raye2 pun jangan lupe exam!!


Saturday, 13 July 2013

puasa kali ini!!

hui2! sihat? puasa ke tak ni? hehehe..

harapnya sihat selalu, lagi-lagi ni kan bulan puase. bulan yang mulia. post kali nie x nak tulis banyak-banyak sebab ade banyak lagi nak kena buat hehehe..nak buat ringkasan cerite je sepanjang bulan ramadhan.

subhnallah..nikmat sungguh bulan ramadhan nie. banyak mengajar aku tentang kesabaran dan kesyukuran. bukan tu saja, ramadhan  ada banyak memori yang aku masih ingat dari aku kecik sampai umur tujuh belas ni. kalau nak citer semua tu memang penat la tangan nak menekan keyboard nie da la tangan kecik heheh.

diari ramadhan aq tahun ni.

ramadhan pertama:

 sahur bangun awal, pukul 4:30 da mandi pastu pergi sahur kat DM. seronok sebab tak ramai orang dan makanan yang sedap sekali dan yang paling penting ada vitagen. balik dorm tegang cadar, buat duty, iron baju pastu pergi subuh dekat surau assyakirin. pergi sekolah awal sebab ada kelas Fajar Menyinsing sejarah dan kumpulan aku pembentangan yang pertama dan aku sangat nervous.lepas tu pergi kelas macam biasa. tapi yang paling kelakar, setiap kelas aku tak miss untuk tersengguk walaupun aku cuba sedaya upaya namun aku tewas dengan jihad aku.mintak maaf cikgu! kecewa sikit hari tu tapi kene kuat! hari tu jugak Allah uji aku dengan perasaan sabar. dapat duha dengan kawan-kawan. buka puasa pertama yang sungguh nikmat sebagai seorang senior haha. yang paling penting ukhuwah kite berkekalan sampai ke syurga. tadarus pun best sebab da habis satu juzuk heheh..kitorg hebat enn..terawikh malam tu memang best walaupun x dapat saff depan sekali. malam tu jugak alhamdulillah aq menyatukan perasaan sayang kawan aku yang da bergaduh hampir sebulan.Alhamdulillah..Allah bagi aku kekuatan.

ramadhan kedua :

sahur lambat sikit sebab malam tadi stay up haha. macam biasa ada kelas fajar menyinsing tapi cikgu tak ada. its okay lepas tu klas fizik dan Alhamdulillah aq cuba untuk terbeliak seluas-luasnya. Alahmdulillah! jihad aku in progress dalam hari tu. tapi ujian tu pasti datang dan akhirnya aku kena tempuh jugak. Allah uji aku dengan perasaan sayang dengan seorang lelaki. Ya Allah itulah nafsu yang payah bagi aku untuk kawal tapi yang penting aku ada usaha!tadarus hari tu aku dah habiskan dua juzuk maksudya da tiga juzuk bhaii..hebat enn..berbuka dengan nikmat yang tak terhingga sedapnya iaitu keli masak kencur..perghh terliur jap haha dan petang tu call mak pastu mak kate kakak nak balik esok yeayhh!! nanti dapt buka sama-sama.terawikh hari tu aku dapat saff pertama. prep makan sakan haha. okay!! ready untuk balikk esok!!

ramadhan ketiga :

pagi jumaat yang mulia dapat sahur awal sikit sebab da ada qiamullail form five.. tak tipu memang teruja gile tapi sikit je yang datang..keciwa sungguh! tapi aku lagi sedih sebb aku ngantuk sangat yasiin pun sama aku tersengguk-sengguk pastu pagi tu aku marah sangat ngan seseorang nie. kat perhimpunan pagi plak aku marah budak pergi perhimpunan lambat. Ya Allah..da la ni pagi jumaat, bulan puase plak tu pastu aku nak nangis dan lili tenangkan aku.. terima kasih sangat dan hari tu berlangsung dengan mood gembira sikit sebab nak balik!! petang tu aku sabar je tunggu abang aku yang da sejam aku tunggu die kat luar asrama tu. rupe-rupenye die pergi jumpe kawan die kat sg.besar dan aku time tu nak marah tapi  tak jadi sebb mujur ade orang yang ambil hehe. balik rumah ingatkan kkk balik hari tu rupe-rupenye dia balik esok. tak pe la.. asalkan dapat berbuka dengan mak dengan abah. mak masak sedap sangat ikan bakar kencur walaupun sama cam semalam tapi nie paling sedap la. aku sapat rase timun yang abah tanam..sedapp! rangupp sangat. haha. dapat solat jemaah sama-sama sampai terawikh. abah jadi imam dan rase sangat bersyukur. tetiba aku teringat. macam mane lah ramadhan aku kalu mak abah dah tak de? sebak sangat hati ni.. tapi tu lah kenyataan yang aku bakal tempuhi. umur mak abah dah cecah 57 tahun tapi mereka sangat kuat. puasa-puasa berkebun ,bekerja nak menapung aku lepas pencen ni.abah jual sayur-sayur yang abah,mak,abang tanam.haha.dan ni la masa untuk aku balas pulak! dengan result SPM aku.! yeayhh!! Qila boleh!!


diari aku da sampai sini saja. . semoga kita sampai ke ramadhan akan datang dan semoga kita semua dirahmati dan ibadah kita diredhai oleh Allah! puasa penuh tau!!

wassalam <3

Saturday, 8 June 2013

budak kecik nih!!

assalamualaikum!! pe cite korg? sihat?

arini nk citer sikit la pasal cuti 2 minggu ni. aq luangkan mase cuti ni dekat umah kkk aq..kat gombak!! actually nak first week je..tapi memandgkan abg ipa aq keje shift malam, than aq terpkselah tmankan die kat sane for 2 weeks..aq berjimba kat sane memg x ingat SPM..serius aq sangat critical untuk holiday ni.memang sangat rase gembire bile dpt kuar ngan kakak, jge kakak time die pregnant, gelak2 share2 citer even die penat pon die sanggup dengar citer aq yg x best tu hahah..spent mase depan tv same2, masak same2, citer sedih same2..dan tu sume mmg jarg aq rase ngan kakak semenjak kkk da kawen ni..hahah..

da 2 minggu aq asyik ikut kkk pi sekolah die..sekolah al-amin..iyela..die mengajar tusyen dgan berbadan due camtu..hahaha die pi mengajar, aq duduk kat bilik guru sekola die sambil study siket..haha. tapi homework, pandang tepi ajela..lepas die balik mengajar, die bwk aq pi saloon rambut kat wangsa maju untuk rambut aq nie haha (perempuan je)

aq ingat, hari selase ngan rabu minggu nie..aq wat cinema marathon ngan kkk kat cinema wangsa walk mall! sanggup berhabes wet untuk tengok citer tu..kakak ajak pi mkn rotiboy. pastu, jumpe la artis Johan ngan Isteri die..

than tadi, kitorg baru je habeskan satu hari dengan 4 movie kat umah memang aq rase best sangat dpt tengok movie karak, battleship, avengers ngan amazing spiderman. aq suke sangat memang sangat rindu time kitorg adek beradek berkumpul same2..

until now..aq memang nk nanges sepuas2nye..!! aq x nak balik sekola!! aq x nk duduk kat sekola dengan banyak masalh yg aq lalui!! huhuu aq x nk SPM..!! benci sukan! benci result ppt!

 

Friday, 31 May 2013

bukan sekarang teman..

assalamualaikum..!!
pemilik blog biru ni suke sangat nak share citer, dan hari ni nak sangat citer tentang percintaan.., bukan sebab pekerjaan turun - temurun abah yang dulu (perunding perkahwinan(kadi)) tapi, apa yang aq lihat di sekeliling aq. semuanya bermula di sekolah..

aq sebagai pelajar perempuan memang sangat sukakan benda2 romantik atau benda2 'sweet'..(maksud benda2 kat sini bukan barang tapi perkara atau perkataan manis2 yang menyentuh perasaan remaja haha)..
perkara ni bukan aq je, tapi sume kaum hawa kat sekola atau seluruh dunia pon rase..well,, girls..heheh. tapi bagi aq..aq lebih suke benda sweet yang berlandaskan agama Islam.

sometimes, memang x dapat nak dinafikn kalu kadang2 perempuan ni terover dan budak laki pon  pandang pelik..hahah normal la.. terhyper jap..tapi..asalkan x lah berlebih2 sampai melebih batas pergaulan..ye la..da seronok sangat sampai tak ingat mane halal atau haram..!! terkilan gak kadang2 kawan sendiri wat..da tegur banyak kali tapi wat jugak..tu terpulang lah..!!

bagi aq..cinta yang tulus tu..payah nak cari..cinta yang ikhlas tu bukan senang..kadang2 dalam tempoh bercinta , punya lah janji manis tu ditabur bagai tabur dedak untuk ayam..banyak sangat..tapi bile da kawin..janji entah mana..kata2 manis entah mana..Cinta yang tulus tu apabila kita ikhlas mencintai seadanya tentang dia, menerima kekurangan dia kerana Allah Taala. bukan kerana paras rupa atau kata2 manis tapi keihlasannya menerima pasangannya dan cintanya x lebih dari mencintai Allah. Bila aq pikir balik..susahnya nak dapat yang terbaikk untuk kita.

tadi kakak pesan, kalu nak cari yang terbaikk untuk kita adalah bermula dari sekarang! maksud di sini bukan  sibuk nak bercouple atau da chopp die awal2 dengan jadikan die adik atau kakak angkat...tapi.. dalam usia remaja ni lah kita berdoa semoga dipertemukan jodoh yang terbaik, dan kita tunjukkanlah  akhlak yang baik kerana Allah.. Bukan saje2 nak tunjuk alim sbb si dia yang dicintai tu ade depan kita..

dalam bab2 camni memang kekadang diri ni terover dan kadang2 lupe tanggungjawab kita dengan Allah iaitu dengan mengingatinya selalu, kadang2 lupe tanggungjawab sebagai anak, iaitu mendoakan kebahagiaan ibu bapa kita sebab asyik2 doa tentang si dia je, kadang2 jugak lupe tanggungjawab sebagai pelajar,, ialah..asyik fikir si dia yang entah bile nk terime kite., hahah..bile muhasabah diri balik..terfikir, Ya Allah..betapa x bersyukurnya aq dengan nikmat Mu.! ialah..Allah da bagi nikmat yang x dapat nak dihitung betapa besarnya, betapa luasnya..tapi aq..lupa diri sebab mencintai seseorang yang x kekal, bahkan cinta Allah tu kekal selama-lamanya! sampaikan..kadang2 aq terfikir,sebab perkara ni memang berlaku dalam hidup aq.. kadang2 aq asyik fikir pasal si dia je..terfikir pasal ayat2 citanya, lagu2 manisnya..tersengih2 sorang2..tapi bila masa saat plak untuk aq nk luangkan fikiran aq untuk mengingati Allah? pastu one day..tetibe aq rase jeles gile+ sediyh sebb ade perkara sedih yang berlaku..hehe(rahsie jap) kemudian aq fikir hikmah kejadian tuh..aq terfikir kalu manusia jeles ngan pasangan die sbb si die suke orang len..Allah laaaagi jeles sebab Allah nak kite selalu ingat Dia, tapi kita sendiri leka dengan nikmat perasaan yang Dia bagi.. Allah bagi ujian kat kita sebab Allah nak ingatkan yang cinta Allah tu laaagi kekl dan x mengecewakan dari cinta manusia. selepastu, perasaan sedih tu lame2 hilang dan aq tersenyum kembali.

kawan2..serius!! susahnya nk hilangkan rase sayang tu!! tak tipu!! aq da rase..heheh..tapi ade caranya! kalu aq.. aq doakan die tiap2 kali solat..tapi jangan lupekan ibu bapa dan kawan2 kite jugak!! sedekahkan Al-Fatihah.. dan berserah kepada Allah jika dia adalah untuk ku, maka Engkau periharalah dia untuk ku. jika dia bukan untuk ku, maka Engkau tenangkanlah hatiku dengan ketentuanMu.

nak dijadikan citer mmg aq pun nga angau tapi kite kene fikir masa depan!! kalu asyik ingatkan die tapi tepuk sebela tangan bek tak payah..banyak lagi kene fikir. kalu diterime pon belum tentu die jodoh kite.. senang citer..agak2 da angau gegila..istighfar, doa pada Allah..tawakkal..! macam senang..tapi susah sebenarnya nak calm down kan perasaan nie. tapi kena control nafsu!!

heheh..maaf sangat2 kalu ade terkasar bahase, tersalah maklumat atau terguris hati. tapi,..ini hanya perkongsian citer yang mungkin mmberi sedikit pengajaran. penulis blog biru nie pun remaja yang ade kekurangannya.. kadang2 terbajet tapi bagi aq bajet tu la satu langkah untuk pergi ke arah yang terbaik.kalu ade maklumat nak dikongsi..silakan..suke nk bercerita sebb penulis ni bukan petah berkata dan pandai berkias..tapi penulis yang biase2 je..tadi cam nk citer pasal citer perkahwinan tapi cam..lame lagi la nk pikir sebb lom ade pengalaman..hahaha..

sebelum aq nk habiskan post aq nieyh..doakan aq dpat suami yang soleh dan bertanggungjawab tau!! dan dapat jadi isteri yang solehah!!




Thursday, 23 May 2013

Ya Allah..!! berilah kekuatan kepada kami!!

assalamualaikum semua..

hari ni sangat menguji aq!! mula2 pagi tadi ade kelas Fizik ngan teacher Inayah..dapat kertas Fizik..
Ya Allah!! aq dapat FAIL!! subhanallah hanya Allah je tau perasaan time tu..malu, sedey,kecewa, cam nak putus asa.. pada masa tu aq seka lagi air mata..try nk sembunyikan perasaan..tulis quotes,planner time cuti..senyum2 haha..lepas je Bella duduk sebelah..x tau camner..burst into tears time tu jugak..abes tudung bell aq basahkan ngan air mata, kawan2 cer pujuk tapi aq hanya mmpu meraung sambil mohon kekuatan dari Allah.. pastu aq tenangkan hati dengan redha sbb yang aq dapt tu hasil usaha aq sendiri..kenalah redha!!tapi jangan redha  sampai x ade usaha..kenalah usaha lebih sikit!! tapi ni satu peringatan dari Allah untuk aq supaya aq lebey dekatkan diri padaNya dan usaha lagi kuat untuk SPM!!da reda sikit hati ni..tapi tahan malu depan kawan2 lain..da la sume result gempak! stress sangat!! YEAYH!! QILA BOLEHH!! Qila mampu!! Jangan Putus Asa sesungguhnya Allah Sayang akan HambaNya yang Tidak berputus asa!!!

pastu nk balik umah plak..pendrive hilang..ntahla x tau kat mane perginye...dalam tu ade citer Sultam Muhammad Al-Fatih, sume data format BKP!! Ya Allah!! dimanakah!!ade banyak lagu2 best lagi2 nasyid..mak abah suke lagu nasyid tapi skang da x boley nk bukk depan dorg huhuhu :'(

malam nie plak mmg sedeyh..aq dapat berita yang saaangat mengejutkan dan menguji aq..tak sangka mak yang ceria elalu..yang sabar ngan aq..yang sentiasa bagi aq semangat..rupa-rupanya disebalik senyuman tu ..mak dapat penderitaan ..mak disahkan penyakit batu karang..aq ingat la gi..sebelum aq balik ke sekolah mase cuti PRU tu..mak sakit pinggang sampai x boley bernafas..a cuak tapi kitorg sume fikir positif..biasenye mk abh hantar aq balik tapi aritu abah je..aq ingat lagiy. lepas abh pegiy..aq menangis.. tapi sedaya upaya untuk menahan..haha f5 pon nak nanges lagi ke? haha pastu abah sampai umah..mak muntah2 sampai x berdaya..pastu abah rush mak pi hospital..than..mak disahkan ade penyakit batu karang ..aq nak nagis time mak citer..tapi aq tahan air mate aq nie supaya mk x nmpak yang aq sangat sedey..dan sekarang nie..mak mash boleh gelak2 ngan kitorg sambil mkan burger hehehe..sebab aq nga wat post nie kat atas meje makan hahahaha <3

Ya Allah semoga Engkau berilah kesihatan kepada ibuku..Kau ampunilah dosa kedua ibu bapaku..Kau berilah kebahagiaan kepada kami Sesungguhnya Engkau lah Maha Pengasih lagi Maha Pengayang <3


Saturday, 20 April 2013

ahjumma..!!

assalamualaikum dan salam sayang kepada semua pembaca blog biru ni.

hari ni 20 April 2013, hari ini hari lahir kawan aku, namanya Syafieza.. Selamat hari lahir semoga murah rezeki dan semoga dapat SPM straight A+!! hehe

pejam celik-pejam celik  sudah empat hari lahirku berlalu,, Ya Allah gembira sangat sebab dapat sambut Hari lahir di sekolah bersama teman - teman seperjuangan yang sedia berada di sisi saat suka dan duka,  perasaan hiba memang ada sebab tak dapat sambut bersama keluarga memandang kan keluarga sibuk.. tak apa..adek tak kisah, adek tak minta apa-apa pun dari mak abah sebab adik pon tak dapat nak bagi yang terbaik untuk mak abah setakat nie..tapi InsyaAllah adik akan berikan yang lebih baik untuk SPM nanti!! mak abah tunggu tau!!

kepada kawan-kawan terutamanya ahli kelas 5 Rahmah terima kasih wat 'prank' walaupun cam hambar dan mintak maaf banyak-banyak sebab ustaz marahkan korang semua,haha lagipun salah timing! haha..sangat kelakar tapi tak pe sebab kat asrama kene lagi..!! lagi best..!! sebab korang baling aq telur sampaikan baju aq tak hilang-hilang lagi baunya. sangat seronok..memang kenangan yang terindah,, haha
dan tak dilupakan pulak kat dorm Zainab yang wat prank bedak,,sumpah wangi +termakan bedak,,haha tak sangka korang wat prank even dorm sendiri tak wat prank tapi terima kasih dekat Eli, Erma,Lin, Hanis ngan Fieza sebab wish aku..terima kasih sangat-sangat sebab kenangan nie akan aku ingat sampai aku mati !!

terima kasih dekat teman-teman GENESIS yang setia bersama-sama mengharungi jalan perjuangan yang berliku-liku ini. semoga kita bersama-sama peroleh hidayah dan rahmat daripada Allah dalam perjuangan SPM ini!!

Ya Allah terima kasih kerana kau kurniakan teman-teman yang setia bersama ku walau apa jua ujian yang kau berikan padaku, yang selalu mengingatkan ku kepada Mu, yang selalu menyedarkan ku ketika ku hanyut dengan nikmat dunia, yang menggembirakanku saat ku tersungkur dalam perjalanan ini, yang membangkitkan senyumanku tatkala aku bungkam mencari kebahagiaan.. terima kasih Ya Allah, kau balaslah jasa mereka dengan kekuasaan Mu sesungguhnya Kau lagi Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.. Ya Allah kau berikanlah kekuatan dan ketabahan kepada kami dalam mengharungi ujian daripada Mu. kau kuatkanlah semangat kami tatkala kami tersungkur dalam Jihad ini.. Amiin Ya Rabbal Alamin!!

Saturday, 13 April 2013

waiting for number 16

Alhamdulillah dapat balik umah untuk minggu nie..heheh..

tapi lain rasenyer..x tau la tapi hati nie sangat meronta nk tunggu hari ke 16 dalam bulan April nie..hik..hik..harap2 hari tu hari yang dapat dikenang sampai aq tue <3

Friday, 22 March 2013

inspirasi :)

Assalamualaikum semua..
da lame x update blog yang da berhabukk tebal ni..fuhh..fuhh..uhuk..uhuk!!
Alhamdulillah..US1 pon da selesai..result pown Alhamdulillah..walaupon satu fail tapi x bermaksud gagal selamanya..
semalam..Allah bagi kesempatan kepada kami Genesis untuk melihat sndiri suasana nk ambil result SPM..mula2 rase cam diri ni yg nak amek..gementar kowt..haha..tapi Alhamdulillah 20 org dpt staright A..it's okay..walaupon x de yg straight A+..tu sume adalah pemberian Allah kepada hamba-Nya, hasil kepada usaha yang telah lakukan...

skarng nie pon aq baru je balik kat umah lepas interaksi waris..semalam da amek feel SPM plus ngan Kursus Motivasi yang meningkatkan semangat dan keykinn dlm SPM..YEAH!!! AKU BOLEHH!!! AKU ORANG YANG BERJAYA!! AKU BOLEH SRTAIGHT A+!!!! sampai pecah suara dibuatnya..memg seronok bile da jerit kuat2 haha.. lagi2 bila aq rasa sangat kagum dengan semangat yang aq nampak dalam diri Genesis..aq yakin Insya Allah..kami mampu untuk memcahkan rekod sekolah!! dengan ini..kepada rakan -rakan yang sedang menatap blog aq nie,,marilah sama-sama kita berdoa agar batch Genesis mampu membuktikannya!!


 Ya Allah semoga kau jadikanlah kami batch Genesis sebagai batch yang cemerlang dan berjaya memcahkan rekod SPM 2013!!  Ya Allah Engkau Maha Mengetahui segala niat dan hajat kami..maka, Engkau perkenankanlah doa kami agar kejayaan yang Engkau beri dapat meningkatkan keimanan dan ketakwaan kani kepada Mu Ya Allah!! ~ Aminn..

untuk menggapai sume nie..ade carenye..
  1. jaga hubungan kita dengan Allah!!!~ dengan cara solat!! jagalah solat kita 5 waktu je... Allah da bagi peluang kat kite untuk bertemu dengan Nya..untuk menyembahnya..bile lagi kite nk bertemu dengan Allah...bile lagi kite nak mengadu kat Allah..bile lagi kite nak meluahkan rasa cinta kita pada Allah??  ni lah masenye!!!! Allah da bagi masa kat kite untuk mengingatinya..sia-sia lah kite kalu berusaha punya nak mati tapi solat...x jaga..dah lupekah kita kepada Allah yang bagi kite akal untuk berfikir, perasaan gembira bile jumpe mangkin, perasaan semangat untuk belajar??? janganlah jadi orang munafik..
  2.  ingat guru-guru kita!! ~ rakan2!! ingatlah kepada guru2 kita.tapi janganlah lupekan guru kite time kite lower form..ingatlah kat sape yang ajar kite basic subject ntuk SPM..pastu jangan la jadikan amalan ajuk-mengajuk tu satu tradisi..aq pelik la ngan budak skola aq tu.. kalu aq..aq x kisah kalu kite nak mengajuk kawan2 untuk wat suasana happening..tapi..x payah la..nk ajuk cikgu skali..kadang2 kalu pecah suara pown nak ajuk..tahu x..dengan suara2 mereka tu la yang bagi korang ilmu..dengan suara2 mereka yang Allah kurniakan di samping nikmat pendengaran yang Allah beri kepada kita adalah shortcut kita untuk belajar mengenal ilmu2 Allah tau!!
  3. ingat jasa ibu bapa!!~Ya Allah..betapa besarnya sumbangan ibu dan bapa kita.. pernah x kite kira berapa banyak kerutan di dahi dan tangan kedua2 ibu bapa kite..?? pernah x kite mengire bape banyak wang yang mereka keluarkan untuk perbelanjaan harian kite? nie menandakan pengorbanan mereka cukuplah besar!! tanpa uasaha mereka..x kannye kite ade kat Intesaber untuk berjaya..dan pernah x kite fikir ape hikmahnya kite kat Inteaber nie?? ya Allah..ingatlah teman2..usia mereka makin tua..kite x tau ape yang terjadi selepas ni.. dan ingatlah..segala kejayaan kite biarpun bukan dalm bentuk wang..da cukup untuk membahagiakan mereka..bayangkan betapa gembiranya kite bile dapat tengok senyuman kegembiraan mereka ketika kite menerima slip SPM tenyata straight A+ !!
  4. last skali.. ingatla rakan kita!!~ mereka la yang selalu disamping kita tatkala kita bermuram durja..sedey..ketika gembira sbb mangkin kita senyum kat kita..berkongsi cerita lawak..haha..mereka la halwa kita..tapi..jangan la kita mensia-siakan mereka.. baik buruk mereka..mereka tetap kawan kita..biarpun dia x cantik. walaupun akhlak dia kurg dari kita..cubalah bantu dia dan bukan disisihkan.. itu bukan cara teguran yang betul..kita kenalah tegur secara bijaksana..bukan dengan budaya 'palau memalau nieyh' cikgu x ajar..mak ayah x ajar.. Islam x ajar..adakah bila dakwah Rasulullah x diterima..dan kemudian kaum yang jahil itu disisihkan?? tidakk!!!! teman2..malah kite bimbing dia.

sekian..da penat jari menari atas keyboard nieyh..
okalay..renung-renungkan dan selamat beramal!!!

Thursday, 14 February 2013

walla!!

hi there..<3
wookeyhla..mentang2 cuti nie en..nak la jugok bercerite tentang mate2 org luar nie en..aq pon sebenornye x la pandai nak bercerite sangat sbb kadang2 tu terlebih2 plak en..cam Kiah Propa pon ade..tapi nie berdasarkan diari seorang remaje la kononnye...
tadi petang..aq ngan kawan aq nie (laki) pegi pustakaan tanjong karang wat sket revision ( bukan dating ek).. seriously mmg niat nak belaja bukan nk berdating lagipon die tu satu skola dan satu kelas ngan aq..plak tu aq penh suwo die bawakkan homework aq yg x smpt aq bwk balek sbb demam. panjang ar citernyer..pendekkan citer..aq suwo die ajar aq subjek yg aq x tau...
ape kaitannye ngan post aq nie?? haha..
citeye pasal mate2 manusie la pe lagi..
mule2 aq datg ps..bangge sket sbb aq org pertama yg datg..so..aq pon masuk dan senyum kat akk kaunter.aq senyum kat die..so..aq pon teros cari tmpat ddk..aq ddk dan wat keje aq sambil tggu kwan aq yg entah bile nk sampainyer..
pastu..dtg plak 2 org laki yang aq x kenal..sorg tu menaktkan gak la..sorg laki cam abang DM scary gak..akk ps tu mara sbb bwk beg.. so aq yg x sedar yg aq pon terbawak sekali..jadi..aq pon cepat2 letak..pastu kkk tu pon senyum haha
pastu baru la kwn aq dtg..da la pakai baju same warne..adushh..org pon terpandg2 haha mule la..org pikir bukan2..sbb tmpat ddk kitorg tersorok skit kat hujung..da la 2 org je..tapi tu pon kitorg nk dptkan kipas..haha pastu ade la sekumpulan makcik entah mane datang dkt ngan tempat kitorg pastu diorg pon pandg2 macm kitorg wat salah giler je..pastu ddk sebela kitorg..curik2 dengar kitorg buat pe..heyy makcik2 oi..kitorg nga study larh!!! than makcik2 tu pon bla..plak tu..tetibe je ade sorg bdk pompuan tue da la f2 skola aq..adushh!! aq hrp die x kenal aq..huhu..tapi bertemu muke la plak..haha padah..padah..pastu akk ps tu pon dtg kat tmpat kitorg..die tanye..buat pe nie?? pastu kawan aq da wat muke.. pastu aq jwb la..'nga study..haha'..pastu die jwb..study ke ape nie?' aq x tau nk respond ape dan gelak pastu die jwb ' haha..yela2 study la' so..daripade citer nie.. aq dpt beberapa lessons..

  • orang akan menilai ape yang dorg nampak..
  • kite x dpt nk mengubah org tapi kite boleh ubah diri sendiri
  • da tau mende tu salah..jgan wat lagiy..
okeyla tu..jemari aq pon da nk krem dan bubye2 assalamualaikum

Wednesday, 13 February 2013

hello dunia

tenang rasanya bile blog da update..tapi risau kalu aq da lupekannye.
susah bile hati da kene paut nie en? haishh...dulu..aq ade mangkin..than sume org tau..tapi en bile betul2 asyik kite ingatkan die..makin tu kite rase bosan..haha name pon cinta monyet lagi2 bile si dia tu menyakitkan hati.tapi time kaseh kat kawan2 yg tlah berjaya menutup hati aq dari die..so..
NOW!!  im back to reality..okay..biasela..teenage time..hormone bertukar, style tukar..nie la zaman nak cari diri sendiri..macam si penulis nie..nak cari diri sendiri.nak kenali diri.da kenal baru kite tau sape kite. selame aq mencari ni..aq dpt describe yg aq niy MYSTERIOUS. ye ke?  misteri sangat ke aq nie? haha..mgkn ade yg sedar..dan ade yg x sedar yang aq nie pelik sket..haha..sometimes mmg usual la kan kalu ekspresi muke kite len dari perilaku kite.aq camtula. org pon x paham aq nak ape sebenarnye.its okay kalu ade yg x paham..normallah tue.biasenye camtula..tapi UNPREDICTABLE. susah tau!! haha it's always relate to your whole day.. kadang2 terase jgak bile org x phm kite..tapi kene positif..bhahaha..dulu..mmg suke pikir bukan2..tapi skang pon kenkadg ade..alah..normallah tu..eh cop2 aq x membangau en? kah3 ye la..back again.aq bukan nk citer ape pon..just nak share citerpasal aq yang nga pusing cari diri sendiri.Allah tu Maha Esa..Dia lagi mengetahui dari aq ni.okeyla..kalu nk citer pasal MATURED..cam subjektif..sbb ade banyak maksud..matang dari segi pemikiran..perilaku..pengetahuan..percakapn..dan banyak lagi kowt. kadang2 aq keliru..nk wat mane satu yang sesuai untuk aq ha? emm..tu la rahsienye..nak kate perilaku..hahaha..da la cam budak kecik..percakapan..pemikiran..emm nosense..haha...tu biaq aq cari lagi eh..haha. okeyla..rase camda berjele aq tulis.. tata..wasalam..:-)