Wednesday, 19 December 2012

BAHASA

Assalamualaikum..
kabare?? Alhamdulillah..
dino ki..aq arep post  cerito..
aq disekne post aq ki..karo jaluk ngapuro seng akeh2 kerno post ku iki..wes speaking jowo ae.. 
mugo2 kulo kepengen arep boco post ku..
aq anak wong jowo..
bapak ku karo mak ku wong jowo..
aq takoni de'e.. "kito ki asalne ngendi?"
mak aq ngomong..dari jowo timur..aq kok pikir..piyye moyang ku manggon kene...
mak ku cerito  asal ea..moyang ku manggon neng Arab ala..koyo pedagang bien..negoro asia ki..terkenal karo dhodholan ea..moyang ku mang seng teko dari arab ki..manggon neng jowo timur..dhadhak kawen karo moyang ku wedhok.orak lomo neng indon..moyang ku manggon neng malaysia...
ooo..kesampekla..lahir mak ku ki..



Bahasa Jawa adalah permulaan bahasa melayu.Lihatlah sejarah kita dulu, pembesar dari palembang yang menetap di Melaka. Setelah berlaku penghijrahan dan percampuran budaya di  Tanah Melayu,maka lahirlah Bahasa Melayu yang digabungkan dari bahasa-bahasa yang lain. Sebagai orang Melayu jangan terlalu  bermegah. Ingat bangsa- bangsa lain, kita hidup dalam sebuah koloni yang harmoni. Melayu terkenal dengan kelembutan dan kesopanan. jadi,apa salahnya kita bermanis muka dan hilangkan sikap perkauman. Islam pun menegaskan bahawa menghormati agama lain dan mementingkan persaudaraan.

Wallahua'alam..
minta maaf kalu ada tersalah maklumat. Jikalau ada, tolong perbetulkan kerana sesungguhnya saya sedang belajar menghargai bahasa. Saya tidaklah sehebat sasterawan cuma ingin mengemukakan pendapat bahawa Bahasa Jawa bukan pendatang asing dan dari Bahasa Melayu itu sendiri telah membuktikan sikap peribadi seseorang Melayu. Bukan itu sahaja saya juga ingin menekankan sikap mementingkan perkauman adalah salah kerana kita hidup dalam masyarakat sejagat.

Friday, 30 November 2012

emboh la..opo ek?

assalamualaikum semua..
diharapnye semua sihat selalu :) da lame gak aq x update blog niey..da berhabuk da..kah3
okla..untuk mulakan corat-coret aq nie..mesti tertanye ape mksd title post aq kali niey? (haha..yang jawe tu tau la..) meh la aq citer..x mau la nak rahsie sgt..maksudnye ialah "entahla..ape ek??"..

ha!! mesti nak tau nape title nyer camtu..sebenarnye aq pon x tau nak post ape tapi memandgkan da lame x update..terpakse la.. heheh lagipon aq teringin nak update..tapi masalahnye x tau la nk ckp pe..

hahaha..!! x la kalut sangat aq nie..
aq nak citer pasal cuti aq..tapi blog nie kang jadi diari plak..haha..okla..tapi nk jugak la share pasal mende yang x penting pown dan sikit pandangan..
citernyer camnie..

1) minum susu kambing (mbekkk..)
haha..aq da cam kambing da kat umah..haha..gare2 gastrik aritu..mak abah aq belikan aq susu kambing..huh!! mule2 aq teros terang aq memg x suke minum susu..lagi2 susu lembu..pastu bile mak abh tau yang aq gastrik..diorg teros belikan..aq cam terpakse gak nak minum..pastu aq rase sikit..emmmm..sedapp giler!! kalu susu lembu..susunyer berbau lembu..kalu susu kambing..x de bau pape..rasenye x la cam susu lembu yang aq nak muntah..pastu aq beranikan diri untuk minum seteguk..fuh..sedappp!! sampai skang aq amalkan minum..setiap pagi dan malam sblum tido..kadang2 jadi minuman aq time makn nasi..haha..seriusly x muntah dan x rase cam susu lembu..Alhamdulillah gastrik aq da berkurangan dan aq dapat mengamalkan minuman sunnah Rasulullah.. cubela!! rase sekali nak lagi!! hehehe:)


2)duduk umah kakak.
okela..hubungan adik beradik nie..bagaikan air dicincang x kan putus..haha..pasti korang pon penah gaduh berhari2 ngan adik beradik korang atau men tumbuk2 ngan dorg.. haha..kalu post aq yang dulu cietr pasal gaduh nagn kkk en..tapi skang nie..aq citer plak aq da berbaik ngan kkk ngan abg baru. haha..klakar la nak citer..okla aritu abg baru aq tu pergi outstation kat terengganu 3 minggu..kesian kakak aq 2 minggu die ddk sorg2 kat umah..maklumla time tu die keje dan aq plak kat skola..jadi x de sape la nk temankan.. pastu cuti sekola pon bermula..so, kkk aq balek kampung time kite sume balik akhir tahun..ddk kat umah 3 hari..pastu die ajak aq pi Gombak ddk umah die..okla en..seronok gak macam girls party..duduk umah die..aq blaja macam2 pasal memasak..sementare die pegi sekola walaupun semua bdk da cuti..aq pon bukak peti ais die dan start keluarkan semua bende yang dinamakan makanan..aq masak dengan masakan yg aq x pernah wat kat umah tapi aq berjaye wat kat umah kkk aq nie..antare masakan yang aq berjaye wat sendiri..cam Tortilla kerabu manga..makaroni goreng dan mende yang len kitorg wat same2..antarenye sushi, lasagna ayam dan makaroni cheese.
seronok sangat..!! tapi sepanjang 1 minggu kat umah tu..aq da cam amah plok sbb kkk pegi sekola dari pagi sampai petang..so..aq mulekan keje super cleaning aq.. kemaskan dapr, basuh baju, cuci pinggan..dan yang paling best..curi tulang..hahah..tengok citer korea online ngan citer jepun kat USB kakak..naseb bek tv die cam tv aspuri yang dulu.(.boleh cucuk USB)..haha..than pi cuci mate kat KL Festival ngan tengok wayang kat Wangse Walk  citer SKYFALL huhuhu..dapat bergambr ngan James Bond..ko ade??!! hahah


3)tusyen!!
hah!!..nie aq cam mangat skit nk citer hahha(bajet jew padahal malas giler)..haha manede.. okla..kawan2 yang seumur ngan aq pasti ade perasaan yang same en?? perasaan untuk mendapat Straight A+ dalam SPM..sape yang x nak??  aq pon nak la...!! so..cuti nie..aq nak kumpulkan semangt untuk belajar..lagi2 aq berusehe untuk dptkan tusyen..dan Alhamdulillah ade gak kawan abah yag murah hati nak ajar aq add math..semoge Allah murahkan rezekinye..pastu carik smpai kedit nak abes ..last2 Alhamdulillah aq dapat tusyen berpusat kat K.S..jauh pon jauhla..sbb Di mana ada kemahuan di situ ada jalan..biarlah..susah sekali pon sbb kadang2 yang susah tu la yang terbaik untuk kite..yang penting jangan jemu untuk menuntut ilmu..sbb ilmu adalah sinar yang yang sentiasa menyinari hidup kite..bagikan penyuluh dalam kegelapan..kalu x de ilmu..hidup kite macam sia2..iman kite goyah..hidup x bermakne di dunia..kerana ilmu tu adalah jambatan kite ke akhirat..jadi..cuti nie adalah mase yang terbaek untuk refresh diri untuk menghadapi tahun depan..:)


nie la Tortilla Kerabu Mange.. senang je care nak wat:) nak tau camner nak wat..bagila komen:P

nie la sushinyer..hahahaha.. makan ngan sos ABC campur cuke kurme

nie nak wat makaroni cheese :)

nie..ape ek..namenye..lupe..hahha

nie lasagna..atas skali ade cheese..sdappp!!!

nie dlamnyer ade makaroni..sdp!!

nie first time  wat nasi lemak..sedapp!! kakak memg pandai masak!!



okla..nampaknyer..tangan da cramp(hiperbola)..hahaha (nak tengok citer korea sebenarnye kat tv2)..sampai disini saje la gamaknyer..sbnrnye byak lagi nk citer nak bagi pendapat tapi x pela..masa x mengizinkan:)










aq gamba ngan james bond..ko ade?? hahaha(jakon)


Saturday, 25 August 2012

Qila sayang kakak ketat..ketat

haih cam biaso la..aq suuke cari pasal..suke sangat jadi spoiler..
semalam 24 ogos 2012 adalah tarikh penting dalam hidup aq..
tarikh yang bawa aq 1001 kegembiraan yang amat bermakne..
kakak..bermula dari pagi..kakak ajak aq pi shopping barang untuk rumah baru die..pastu ajak pi beli barang dapor dkt OTK mall..selepastu akak bawak aq ke satu tempat yang payah untuk aq dapat pergi ke sana ( maklumla orang kampong) iaitu..Wangsa Walk dekat Wangsa Maju.kat sane..kakak ajak aq makan popeye. tu la frst time aq makan bende alah tu pastu pi men game sampai aq bazirkan token ngan wet kakak yang lebih RM10 untuk main..!!..semalam jugak pergi tengok wayang..tu la kemuncak kegembiraan aq..tengok wayang dengan kakak pada pukul 9.30 malam~11 malam!! citer The Diary of Wimpy Kid Dog Days.. tu la yang best
kelakar giler..kitorang tempah tiket awal!! takot org amek couple sit. dalam bilik no.7 tempat ddk K7 & 8.seronok..makan popcorn sampai habis..kitorg amek Combo Pack. memang terbaek..ketawe same2..nie adalah kali pertama aq tengok wayang dalam seumur hidup!! sayang kakak sangat!! walaupon kkk da kawen..kite x kesah..sbb kasih syang kkk kat kite x de sape boley ganti..
nak dijadikan citer..
selepas peristiwe tu..kitorg balik umah..
kitorg lepak2 jap..
pastu..kkk ngan abg ipa aq tertidur kat bilik..
aq tunggu saaaaaaaampai pukul 2 pagi..dorg still x kuar lagi..
aq da siap packing da..huhu..
sampai aq pon tetido..
than aq ketuk pintu biik dorg baru dorg kuar..
pastu baru tau yang kene balik arini..
huhu..
kecewe pon ade gak la..
tapi salah aq jugak
pagi tadi..
aq teros wat muke..
biase la... aq nie ngade2..merajuk la konon..pastu x sengaje aq terhempas peti ais kesayangan abg ipa aq..
than die pon marah aq..kkk pon same gak..tapi..aq tau tu salah aq..wat dorg bengang..
aq puye sedey sbb otw balik umah tanjong..mmg suasane sunyi dalam kerete langsung x bersuare..dengan muke kakak yang kecewe sangat ngan aq..
maaf kak..aqila x sengaje..aqila mintak maaf..aq tau ..aq da kecewekan kkk!! tapi aq mintak maaf sangat2..kite sayang kakak..btw..kite terhutang budi kat kakak..kakak da bwak kat aq satu tempat yang amat bermakna dalam hidup aq entah bile lagi kite dpt luangkan mase camni kan???
maafkan kite..dan ini adalah kali pertama aq mintak maaf kat kkk selain daripada hari raya.. Qila sayang akak..maafkan kite tau..!!!







Saturday, 23 June 2012

kurus!!

hahah..
gamba kat atas nie..pemberian yang berharge wat aq sbb dapt nyk coklat dari langkawi..
kalu citer pasal coklat nie sebenonye aq mmg teringin nk bele lemak nie..
nk makan banyak2..!!
x nk ar cam rangke jew..hahah
ermm..taon nie target naik la 3 kg..skang nie da 36kg nk naik lagi..kalo boley nk smpai berat ideal tapi rase cam x mgkn la kalu setaon boley naik mendadak..tapi..nk la naik.. teringin nk dpat bert bdn ideal..45kg..tapi cam payah jew..tapi kalu naik 40 pon aq da gembire sangat ar .. tapi..bile la erk..hahaha
itu ar..tapi..wat minggu nie kene makan banyak supplement sbb nk lari..huhu..
hari sukan!! nightmare..
acare..400m ngan 4x400m.. huishh takot woii!!
taon lepas masok 1500m..pengsan tengah jalan sbb..energy..x dek..tu ar..x mkn banyak2!!
pastu taon nie..aq nekad nk menang!! even no.1 pon jadila..haha..untuk Helium tersayang!!
x nk ar asyek sukan jew..Helium mesti kalah..haha..
lagipon aq nk masok 400m sbb nk tebus balek rase bersalah aq kat Fariza Alwani..
sbb die da gantikan aq dalam 400m taon lepas..haha
terbaek la wani!!!
she's so great..!! sbb mmpu abeskan satu pusingan..!!so..aq nk pastikan aq mng..sbgai hadiah untuk die dan Helium..lagipon die adalah bakal PKR taon depan!! die sememangnye layak daripada *******.. nk jadi pemimpin..kenela org suke..barula ade unity!! okala..x nk kaco ayh aq nga makan..ok la..bubye sume.. sayang sume!! <3

Saturday, 7 April 2012

suara hati..

assalamualaikum..sume pembace..
sebenonye mmg da lame da aq x update blog nie...
angan2 nk update nk tarok citer pasal kakak aq yang da kawenn ye ar...kakak sulong..cam teruje ckit nk citer..hahah tapi.. x pe la...da citer lame..kalu nk tau sape kkk aq.. pegi la http://www.najihahitukejayaan.blogspot.com 

ok la..actually nk citer pasal hari nie..

hari nie kat sekola ade event...
emm... Hari Kecemerlangan (HK)
dan sebb tu ar aq balekk umah..merawat luke yang berparut..
sume kengkawan yang dapat 9A PMR 2011 dapat anugerah..dapat naik pentas..CONGRATS..
mintak maap sebb x dapt nk penuhkn impian korag yang nk sangat satu batch dapat staraight a's..

aq ingat lagi..hari2 sebelum PMR...
aq ade wat janji ngan kawan aq.. kitorg janji yang akan naik pentas same2 dpat anugerah..tapi... kitorg x dapat.. 

kini...
kitorg nangis same2..

peristiwa tue wat aq menangis,,sangat2,, aq ingat lagi time lepas dapat result.. aq ddk dlm kete smbil redekan hati.. namun...x tertakung air mate kat pipi...melimpah cam air terjun... membasahi pipi cam air sungai..
mak ngan abah cube pujok..
abah bawak jalan2 pi shah alam.. dalam perjalann...hujan gerimis.. mencurah-curah membasahi bumi..cam tau je,,persaan aq yang nga sedey..lalu..makin deras la air mate aq nie..
mk bawak pegi makan kat luar dengan mate aq yang bengkak..
aq still bersedey...
keesokan hari...sampai la seminggu...x terubat hati nie...memang time tue..sangat allergik la kalu denga orang punye result... aq baling bantal burger abang aq kat dinding..aq pijak  bantal smiley aq..nga lepaskan geram...
mmg payah aq nk terime takdir..
sampai banyak betol aq pegi kelas motivasi ngan mak abah aq..
tiap2 ari...
baruuuuulah rede..sikit hati nie..
aq boleh terime kenyataan...
ade sorg kawan baik aq yang senasib ngan aq tanye aq nk wat re-check..aq on jew..first2 memg la rase cam x nk.. tapi..aq nk jugak..mk aq benarkan jugak..


masuk skola...
aq da agak yang akan ade gap antare bdk 9A ngan aq...
aq tau tu..walau dorang menafikan..

pemilihan kelas plak..
aq nk saaangat nk kkelas sains agame.. memag aq nk dari dulu lagi..sbb aqsuke sangat bab2 PSI ngan PQS... lagipon..dalam keluarge... kkk nagn abng sume amek aliran agame sampaikan kat umah ade buku rujukan PSI ngan PQS abg yang dulu.. aq da berangan yang aq akan gunekan buku ue..tapi...tu sume angan2 sebb aq dapat 'pure science'..kah3..lawak betol la..
aq menagis kowt...aq ingat lagi malam tue..aq cube tahan air mate ngan kawan2 baik aq yg sumenye da dpt sains agame.. nk dikire...hampir sume kawan yang aq paling rapt..sememangnyer terpisah ngan aq.. rindu dorg sangat2..mmg x dapat nk sesuaikan diri sangat2...sampai sekarang...saaaangat susah nk sesuaikan diri dengan kawan2 'baru'..aq sangat lain di 4 Rahmah...


hari ini..
aq still kat kelas tue.. walau da banyak kali aq merayu nk tukar kelas..
x pe la..
Allah da tetapkan koe kat situ..redha je la..

honestly...
aq nk bukk pekung di dada antare aq ngan budak2 lame..
aq rase ketinggalan...dipinggir...disingkir...dipalau... 
even org kate nie hanye ikutkan perasaan..
yup..maybe..
tapi..kenyataan aq rase camtu..sebb tu la aq kate cam ade gap antare kitorg...
mane kawan2 lame?
sume da ngan haluan masing2..
aq yang 'berjauhan' ngan korang ape cer????
dulu..time ade masalah..aq jmpe korang....sampai la ko rang da muak tengok aq en??
ok la..kalu x pon..
aq rase cam korg da serikk ngan aq.. x pe la..
aq x kesah kalu korang benci aq..sbb aq nie hipokrit..
yes maybe aq camtu....coz aq ngan cari diri aq sendiri..my own identity..who i am??
ok la enn...
aq x tau kenape..semakin hari...semakin aq rase cam da x de tempat kat batch GENESIS.. tu je ar..
maybe kalo korg ade terbace artikel aq nie..(macamla ade org nk bace artikel aq yang merepek nie)
aq bkn benci korang tapi..aq riiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiindukan gelak tawe kite sesame..
nangis same2..gelak same2..berjaye same2..tapi...aq tak nk sebb kelas atau result atau kesalahan yang aq wat korang benci ngan aq..remember?? HATE THE SIN..NOT THE SINNER... aq x tau pandangan korang tentang aq.. aq tau aq sombong...x happy cam selalu..moody..ciwek.hambar...ok la.. aq memang camtu..why dont you try ask me?... ok..la...kalo korang takot nk tego aq pown..korg ingat la..gelak tawe kite bersame..aq saaangat rindukan saat ue..

miss u all...
tue jer..
mesti korang bosan enn bace artikel panjang menjele yang x de kaitan ngan idop korang..hahha x pe la..
at least aq dpt luahkan isi hati aq.. k lah..bye sume...







Friday, 20 January 2012

kelas baru!!!!!!!!

hey2..pembace sekalian...
taon baru nie.. aq dapat kelas baru...
huhuhuh..
sedey giler kowt sbb x dpt kelas Sains Agame.. sedey giler..aritu..cikgu suro pilih aliran mane yg aq nk amek..pastu..aq wat ar..pilihan pertame aq Sain agame dengan harapan, dpat la belaja PQS, PSI, BA..
tup2.. mlam tu tengok result aliran...pergghhhh.. giler..dapt sains tulen..hahaha..mmg x di jangke..sume kawan yg aq rapat tinggalkan aq...almaklomla..sume kawan baek aq dpt 9A..aq ingat lagi malam tu sume kengkawan aq eppy..aq ngan nadhirah sedey giler..time orang bergembire kite yang berduke..haha..aq mmg tekejut plus nk nangis je sekuat ati.. pastu..malam tu jgk pindh kelas.. alamak!!!!! same klas ngan Die and others plak kat situ.. abes la aq.. haha..bile kenangkn balek kenangan lame, mmg x nk ingat pon..sbb mende tu..perkare paling bodoh aq penah wat.. hari berlalu..bermacam2 memori ade kat otak..mule2 mmg rase nk tukar aliran sbb Aiman,Naim dan ramai lagi tukar..aq da mohon kat mak..kakak yang terchenta  pon sokong.. tapi..nk wat camner..sume tu di tangan Tuhan..mak x benarkan lagipon..PMR aq yang 9A pon x mampu nk bawak..lagi2 subjek yang ade 11 tu ( BI pon termasok sub SPM aq gak..x de bezenye..)..x pe la aq redha..x kesah pon..asalkan cite2 aq selame nie tercapai..aq nk jadi Doktor..Sains Tulen pon boley jadi gak hahgagag...guru2 pon sume ok..kengkawan pon selalu wat aq ketawe.. even laki ataupon pompuan..seronok kawan ngan diorang..cume yg paling menyedihkan kengkwn baik yang dulu sumenye da x rapat ngan kite..sumenye sains agame.. x pe la qila...redha je la.. asalkan di mane bumi dipijak..di situ ilmu dijunjung