Sunday, 8 January 2017

2016 lesson

"Kadang- kadang kan, Allah berikan kita kasih sayang Nya melalui makhlukNya. Dengan makhlukNya itulah kita berasa gembira dan dengan makhlukNya jualah kita berduka. Sebab apa? Sebab Allah nak uji, pada siapakah yang sepatutnya kita sandarkan kesyukuran dan cinta kita. Pada yang memberi rasa cinta atau yang menyampaikan cinta? "


Sayonara 2016

Hello 2017 


Saturday, 30 April 2016

Sayonara April...

assalamualaikum

Annyong haseyo

pheww,, April dah nak pergi. huaaa TT and yeah April is one of my favourite month in a year. sebab April adalah bulan yang mengingatkan masih ada orang yang ingat aku. walau jauh, walau tak rapat macam mana pun, bertahun renggang macam mana pun, mesti ada orang yang ingat tapi mesti malu2 nak wish lettew. *peghasaaan hahah terutama sekali family. they are always orang terawal wish birthday. arigatou desune.

tapi 160416 kali ini is the most favourite numbr, sebab sangat cantik number tu bagi aku. bagi akuu laah. bagi org lain its just a number. hahahh 

nak diringkaskan bulan April tahun ni terlalu banyak peristiwa. tersangat banyak, cuma tak tahu nak cerita yang mana satu. ada sweet ada sour ala2 ikan siakap masak tiga rasa gittew. 

the biggest event in my family was on 9th April 2016.where my brother got married. masa tu, perasaan aku macam kehilangan kekasih hati je huhuhu mestilah!! sebab he is my second boyfriend kat dunia ni. how time fly too fast till i cant feel through each moment with him. dialah abang dan dialah ketua keluarga slepas abah. baru je kut aku rasa dia ajar aku panjat palang penyidai baju masa aku 4 tahun. aku rasa baru je peristiwa dia tipu sudu yang kena layur dengan api tu tak panas dan buat parut kekal kat kaki aku. aku rasa dia baru je sepak perut aku sebab aku megadu dekat mak yang dia ada awek time tu aku baru darjah 3 hahaha.and the list goes on till now and forever. sebab hobi dia memang suka cari pasal dengan aku seperti contoh buat mak marah lepastu aku yang kena, kacau orang tengah makan dengan ambik makann org, tarik rambut dan campak biji rambutan kat aku. tapii, dia lah orang pertama yang tahu kalu aku ada masalah dekat kampus. dan everytime dia sedar perubahan aku, dia tak akan suruh aku senyap. he will keep asking why? who? what? how?. and lastly dia akan bagi pesanan padu kat aku. too much advice dari dia yang aku tahu abang aku ni seorang yang sayang adik dia. bila perangai aku berubah dia akan tanya "mana kau belaja cakap macamtu?' 'kau buat apa kat sana?'' ''kalau ada masalah bagitau'' ''kalau ada apa2 abang boleh tolong, bagitahu je''. and one week before he got his new big responsibility, i knew after this everything will slightly change. he will not be the same as before, he got new priority. by the time i knew this, i felt so lonely, aku rasa sangat sedih smpai aku tak selera makan, memnagis smpai aku rasa,  buat apa nak mengis dengan abang sendri? should be aku suka sbb abg ada org yang akn jaga.  

16 April is the spotlight of the month. honestly aku takut nak sampai ke tarikh tu. kalau boleh, masa tu stop sampai 15th April. apa yang aku takut pun tak tau, tapi aku harap sngt it will never happen hahaha. tapi Alhamdulillah, this year, Allah masih berikan aku nyawa, masih berikan aku tenaga, masih berikan orang2 skeliling untuk aku hargai dan aku takut selama aku hidup 20 tahun kat dunia ni, berapa bayk amal ibadat aku yang diterima? berapa bayak dosa yang aku lakukan setiap hari? adakah dengan pahala yang aku ada dpt jamin aku ke syurga nanti?.. Allahu. 

so yeah, 9th and 16th are the biggest event in this month. to make it short,. aku kena jadi matang dan terus kuat.aku kena buka mata yang mak abh dah berusia, abang dan kakak dah ada tanggungjawb sndri, aku tak boleh mengharapkan simpati apatah lagi nak perhatian lebih. aku kena jadi dewasa. redha ibu bapa adalah redha Allah. walau apa pun keputusan kau, kau masih dalam tanggungan mak abah. everyone in yr family have through their phases. and youll be soon. what you are now shows who you are in the future. have courage, be strong and believe. believe in no matter that happen in this life is what Allah has written for you. the path that you choose are the future that youll through. Allah always give His mercy and guidance, find it always to make sure you choose the right path. and most importantly, dont forget yr parents and family as yr backbone, you carry yr father's name everywhere, you carry a responsibility. dont forget who you are. think and act wisely. be a light (Nur) in your intellect ('Aqilah) like a sunlight (Shams) brighten the world.